Dodaj do ulubionych

Zelatyna do galaretki z kurczaka

31.12.11, 17:44
Jak sie robi zelatyne do galaretki, wlasnie gotuje rosol z kurczakiem i mam zelatyne ale przepisy sa rozne , wiec nie wiem jak ja zrobic i kiedy dodac, prosze odpiszcie ile lyzeczek zelatyny na 1 litr rosolu, na zelatynie pisze zeby torebke rozpuscic w zimnej wodzie i dodac do rosolu i potem cala mieseczke rosol plus zelatyna na 3 minuty do mikrofali zeby sie zagotowalo
Edytor zaawansowany
  • 31.12.11, 17:49
    Żelatyny się nie gotuje, rozpuszcza się merdając gwałtownie w gorącym roztworze, a ile, to powinnaś mieć napisane na torebce, na jaką objętość wystarcza. Można też rozpuścić w małej objętości zimnej wody i wlać potem do gorącego, ale już nie gotować.
    Na litr to mogą być trzy-cztery płaskie łyżeczki.
  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 31.12.11, 18:53
    Tak jak napisała aqua, żelatyny się nie gotuje. Na 1 szklankę gorącego rosołu dodać 1 łyżeczkę żelatyny. Żelatyna zalana maleńką ilością zimnej wody lepiej rozpuszcza się w gorącym płynie.
  • 01.01.12, 09:48
    po wielu probach stwierdzilam ze najlepsza jest zelatyna w listkach
    bo jest bardzo latwa w uzyciu, wkladasz odpowiednia ilosc listkow
    do zimnej wody, potem odciskasz reszte wody i dodajesz ja do czesci cieplej
    potrawy zeby sie rowno rozpuscila, potem mieszasz wszystko razem i gotowe,
    a wiec na szklanke(250ml) byloby jej 3 listki,


  • Gość: marbor1 IP: *.aster.pl 01.01.12, 12:16
    Tak, wiem że w listkach żelatyna jest bardzo dobra, tylko że w Polsce jej chyba brak. W Warszawie przynajmniej jej nie spotkałam.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.