Dodaj do ulubionych

bita śmietana-jak?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 09:51
Może zastanę kogoś o tej porze przed kompem.
Poradżcie jak przygotować prawdziwą bitą śmietanę, do truskawek?
Ze słodkiej czy z kwaśnej, z ilu procentowej, ręcznie czy mikserem?
Pozdrawiam
P.
Edytor zaawansowany
  • Gość: galka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 10:04
    Musi byc przede wszystkim tlusta, najlepiej 36%.
    Ubijaj mikserem az sie zrobi sztywna, a pod koniec ubijania dodaj po trochu
    cukru pudru:)
    Smacznego:)
  • Gość: dwieleweręce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 10:09
    Dziękuję galko,
    Przed chwilką znalezłem, w gazeta.pl/kuchnia, przepis M.Gessler - pisze że musi
    być b. zimna przed ubijaniem.
    Lece do sklepu, a potem do dzieła.
    P.
  • dziuunia 05.06.04, 10:40
    Może jak na pierwszy raz ubij ręczną trzepaczką-łatwiej upilnować śmietanę żeby
    się masło nie wytrąciło i będzie lepiej napowietrzona.A jeżeli mikserem to na
    wolnych obrotach.I faktycznie powinna być bardzo zimna.
    --
    Jedyne prawdziwie TRENDY forum ;)
  • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 05.06.04, 10:47
    Mam przepis na pyszne ciasto i chce zrobic w przyszlym tyogdniu na urodziny
    mojego mezczyzny.
    Czy do bitej smietany takiej na ciasto dodajecie jakies ulepszacze, zeby sie
    dluzej trzymala?
  • dziuunia 05.06.04, 10:57
    Do śmietany do ciasta które nie będzie podawane od razu ale parę godzin później
    (bo na drugi dzień to wykluczone-ciasta z bitą śmietaną powinny być podawane w
    dniu zrobienia) możesz dodać Śmietan-fix drOetkera.1 opakowanie wystarcza na
    200-250 ml śmietany.Zapobiega on wytrącaniu się wody ze śmietany i nasiąkaniu
    nią ciasta,zapewnia też lepszą sztywność.Można też dodać żelatyny ale wtedy
    śmietana jest bardziej zbita.
    --
    Jedyne prawdziwie TRENDY forum ;)
  • simona20 05.06.04, 12:36
    Dla mnie najlepsza bita śmietana to 30%, przed ubiciem trzymana w zamrażalniku
    przez godzinę. Ubijam ją mikserem, najpierw na najniższych obrotach i tylko
    końcówkami widełek. Jak nabierze powietrza, to zwiększam obroty i miksuję już
    normalnie kilka minut aż zwiększy dwukrotnie (albo i więcej) swoją objętość.
    Pod koniec ubijania ponownie zmniejszam obroty i dodaję cukier puder (ilość
    wedle uznania).
    Taka bita śmietana jest delikatna i puszysta, pyszna z truskawkami.
    Smacznego!
  • Gość: Aga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 23:24
    Trzymana godzine w zamrazalniku to już bryła lodu.Cukier dodaje się w trakcie
    ubijania bo inaczej zrobi się masło
  • simona20 06.06.04, 01:50
    Gość portalu: Aga napisał(a):

    > Trzymana godzine w zamrazalniku to już bryła lodu.
    Jeszcze nigdy mi się nie zamroziła na bryłę.

    >Cukier dodaje się w trakcie ubijania
    Oczywiście, że w trakcie. Tylko najlepiej nie na samym początku.
  • Gość: dwieleweręce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 21:10
    za wszystkie porady.
    Jeżeli moja bita śmietana nie była idealna to smak truskawek zatuszował
    wszelkie braki.
    Jeszcze raz dziękuję
    P.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka