• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Masa budyniowa

  • 06.06.04, 16:15
    Ugotowałam bardzo gesty budyn, do przelozenia ciasta. Czym moznaby go
    zagęścić, bo jednak jest trochę za rzadki...lekko wycieka z ciasta. Nastepnym
    razem zrobię gęstszy, tylko jak? Zdaje się na Wasze pomysły.
    Pozdrawiam!
    --
    Skrytobójcy są wśród nas!
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 06.06.04, 17:07
      Ja zawsze jak robie mase to dodaje mniej mleka do budyniu niz trzeba. Tzn
      jezeli jest taki z torebki. A potem miksuje z maslem.
      Jak juz polozylas ten budyn no to nie wiem
      A jak nie, to moze mozna troche maki dosypac.
      Ale moze ktos ma inny lepszy pomysl :)
      • 06.06.04, 19:13
        W zasadzie to ja też robię krem budyniowy z masłem. I to jest chyba najlepszy
        sposób. Krem jest bardzo lekki i można zrobić jaki się najbardziej lubi -
        waniliowy, czekoladowy, kawowy... Po ochłodzeniu nie ma prawa wypływać. I
        zawsze można wkręcić trochę alkoholu...
        • 06.06.04, 21:19
          A ja robie zawsze z mąki ziemniaczanej i pszennej plus jajka. Dwa jajka, 4
          łyżki mąki pszennej i cztery ziemniaczanej miksuję z częścią mleka z 1 litra
          mleka. Resztę mleka gotuję z cukrem np. ciut więcej niż pół szklanki. Robię z
          tego budyń, który musi potem super się oziębić. Tu chyba jest często problem,
          że budyń nie jest dostatecznie chłodny i po wymieszaniu z masłem jest rzadki.
          Ja używam kostki masła, dodaje różne zapachy, startą czekoladę, ananas itd.
          zależy jaki tort czy inny placek robię. Używam tego kremu do pawiego ogona,
          miodownika czy tortu z wkładką kokosową lub orzechową. masy jest dużo więc i
          placki robię duże. Pozdrawiam
          Kasia
          • 07.06.04, 11:25
            catalinka napisała:

            > A ja robie zawsze z mąki ziemniaczanej i pszennej plus jajka. Dwa jajka, 4
            > łyżki mąki pszennej i cztery ziemniaczanej miksuję z częścią mleka z 1 litra
            > mleka. Resztę mleka gotuję z cukrem np. ciut więcej niż pół szklanki. Robię z
            > tego budyń, który musi potem super się oziębić. Tu chyba jest często
            problem,
            > że budyń nie jest dostatecznie chłodny i po wymieszaniu z masłem jest rzadki.
            > Ja używam kostki masła, dodaje różne zapachy, startą czekoladę, ananas itd.
            > zależy jaki tort czy inny placek robię. Używam tego kremu do pawiego ogona,
            > miodownika czy tortu z wkładką kokosową lub orzechową. masy jest dużo więc i
            > placki robię duże. Pozdrawiam
            > Kasia
            ___
            ale kiedy i jak to zagotowane mleko z cukrem dodajesz do jajek i maki? - na
            goraco czy tez najpierw je chlodzisz?
            a czy np. probowalas dodawalas cukier brazowy zamiast bialego? - co o tym
            myslisz ?
            • 07.06.04, 15:20
              omango napisała:

              > catalinka napisała:
              >
              > > A ja robie zawsze z mąki ziemniaczanej i pszennej plus jajka. Dwa jajka, 4
              >
              > > łyżki mąki pszennej i cztery ziemniaczanej miksuję z częścią mleka z 1 lit
              > ra
              > > mleka. Resztę mleka gotuję z cukrem np. ciut więcej niż pół szklanki. Robi
              > ę z
              > > tego budyń, który musi potem super się oziębić. Tu chyba jest często
              > problem,
              > > że budyń nie jest dostatecznie chłodny i po wymieszaniu z masłem jest rzad
              > ki.
              > > Ja używam kostki masła, dodaje różne zapachy, startą czekoladę, ananas itd
              > .
              > > zależy jaki tort czy inny placek robię. Używam tego kremu do pawiego ogona
              > ,
              > > miodownika czy tortu z wkładką kokosową lub orzechową. masy jest dużo więc
              > i
              > > placki robię duże. Pozdrawiam
              > > Kasia
              > ___
              > ale kiedy i jak to zagotowane mleko z cukrem dodajesz do jajek i maki? - na
              > goraco czy tez najpierw je chlodzisz?
              > a czy np. probowalas dodawalas cukier brazowy zamiast bialego? - co o tym
              > myslisz ?
              ___
              przeczytalam jeszcze raz i olsnilo mnie :-) - przeciez napisalas ze trzeba
              to "zrobic jak budyn"!
              pewnie na razie zrobie wersje z bialym cukrem, potem pomysle o brazowym (swoja
              droga ciekawe czy to cos zmieni)
    • Gość: Elina IP: 217.153.14.* 07.06.04, 14:47
      Ten budyń zawsze mi wychodzi, nie jest zbyt słodki i nie "leje się":

      Do garnka wrzucić: 1 litr mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki
      ziemniaczanej, 10 łyżek cukru pudru i aromat o zapachu dowolnym :). Wszystko
      pomieszać i ugotować. Lekko ostudzić (Ja nie czekam zbyt długo, max. 5-10
      minut). Do budyniu dodać pokrojoną w kostkę połówkę masła (lub ewentualnie
      margarynę - ja różnicy nie czuję, ale wiem że inni wyczuwają). Postawić na
      ciepłej jeszcze płycie (jeśli ktoś gotuje na gazie, to myślę że trzebaby było
      włączyć najmniejszy płomyk). Mieszać, aż masa będzie miała jednolitą
      konsytencję. Tak przygotowany budyń może służyć do np. przełożenia
      rewelacyjnego ciasta kokosowego z jabłkami, czy też do rafaello na krakersach.

      Jestem ciekawa czy Wam wyjdzie :)

      Elina
      • Gość: charlotte IP: 62.29.137.* 07.06.04, 15:37
        A mogłabyś napisać, jak robisz to rewelacyjne ciasto kokosowe z jabłkami? Dzięki
      • 09.06.04, 13:58
        Gość portalu: Elina napisał(a):
        > Ten budyń zawsze mi wychodzi, nie jest zbyt słodki i nie "leje się":
        > Do garnka wrzucić: 1 litr mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 5 łyżek mąki
        > ziemniaczanej, 10 łyżek cukru pudru i aromat o zapachu dowolnym :). Wszystko
        > pomieszać i ugotować. Lekko ostudzić (Ja nie czekam zbyt długo, max. 5-10
        > minut). Do budyniu dodać pokrojoną w kostkę połówkę masła (lub ewentualnie
        > margarynę - ja różnicy nie czuję, ale wiem że inni wyczuwają). Postawić na
        > ciepłej jeszcze płycie (jeśli ktoś gotuje na gazie, to myślę że trzebaby było
        > włączyć najmniejszy płomyk). Mieszać, aż masa będzie miała jednolitą
        > konsytencję. Tak przygotowany budyń może służyć do np. przełożenia
        > rewelacyjnego ciasta kokosowego z jabłkami, czy też do rafaello na krakersach.
        >
        > Jestem ciekawa czy Wam wyjdzie :)
        >
        > Elina
        ___
        kurczaczki, zrobilam i wyszlo blee :-( tzn jeszcze nie probowalam bo odeszla mi
        ochota... stoi w kochni wielka blacha i czeka...
        krem za bardzo pachnie mi mlekiem i niestety po polaczeniu z maslem chyba sie
        zwazyl - bo stracil swoja super gladkosc... - ale znow wlasnie doczytalam w
        przepisie autorki, ze masa powinna byc mocno schlodzona a moja byla lekko
        cieplawa...
        Kurczaczki, zla jestem na siebie. Bo kiedys pieklam extra - a teraz jest wrecz
        na odwrot... Lubie robic w kuchni rozne rzeczy na oko i na wyczucie (i niestety
        nie cierpie probowac w trakcie robienia) i jakos ostatnio nic dobrego z tego
        nie wynika :-(
    • Gość: Bozena IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 16:13
      Proszę podaj ten przepis na to rewelacyjne ciasto kokosowe z
      jabłkami.Proooszę :-))
    • 07.06.04, 16:44
      DZIEKUJE BARDZOOOO!
      Pozdrawiam!
      --
      Skrytobójcy są wśród nas!
    • 08.06.04, 10:05
      Ja, gdy robię masę budyniową, mam potem w kremie niewielkie grudki. Niby
      miksuję dokładnie z masłem, ale ta masa nigdy nie jest tak gładka. Co robić?
      • Gość: Elina IP: 217.153.14.* 08.06.04, 10:10
        Zrób wg mojego przepisu, ja nie miksuję, lecz gotuję/podgrzewam i grudek nigdy
        nie mam :)

        Elina
        • 08.06.04, 10:33
          Wypróbuję i dam znać :)
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.