Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane

10.06.04, 09:43
w czym tkwi tajemnica sukcesu? dlaczego nie zawsze są złociste i chrupiące?
Edytor zaawansowany
  • hania55 10.06.04, 09:46
    Podam Ci swój przepis na złociste i chrupiące placki: 1 kg ziemniaków i 1 dużą
    zebulę zetrzeć na tarce. Starannie odcisnąć z nich wodę do osobnego naczynia.
    Naczynie odstawić. Do masy dodać jedno jajko, sól i pieprz. Z naczynia, do
    którego odlano wodę z ziemniaków, ostrożnie wylać wodę starając się nie wylać
    razem z nią osadzonej na dnie skrobi. Skrobię dodać do masy. Na patelni mocno
    rozgrzać olej (powinno go być sporo, tzn. co najmniej 0.5 cm warstwa) i łyżką
    wykładać ciasto. Smażyć placki z obydwu stron i od razu zjadać.

    Do masy ziemniaczanej można też dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty
    ser albo cukinię.
  • eximia 10.06.04, 12:38
    a co zrobić, gdy ziemniaki ciemnieją?
  • Gość: piri IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.04, 12:57
    no coz.. wtedy to juz tylko wywalic ;))
    heh a tak powaznie to usmazyc i cieszyc sie wspanialym smakiem :)
  • Gość: tea IP: *.acn.waw.pl 10.06.04, 13:08
    dodac jedna starta marchewke w czasie scierania ziemniakow
  • hania55 11.06.04, 11:11
    Smażyć natychmiast po utarciu. Masa nie może stać długo.
  • Gość: gaga IP: *.mofnet.gov.pl 15.06.04, 10:32
    W czsie ucierania ziemniaków "dotrzeć" kwaśne jabłko.
  • Gość: JA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.04, 11:37
    A co jeszcze innego (oprócz sera żółtego i cebulki) można dodać do placów, aby
    były smaczne?
  • em_es 11.06.04, 13:58
    Spróbuj dodać startą cukinię (koniecznie młodą, nie taką ogromną jak czasem
    sprzedają), tak żeby cukinii było więcej niż ziemniaków, reszta bez zmian.
    Wychodzą delikatniejsze niż z samych ziemniaków, jak świeża cukinia jest
    dostępna to właściwie nie robię innych placków.

    MS
  • Gość: mahapa IP: *.icpnet.pl 11.06.04, 13:54
    A ja ścieram ziemniaki na grubej tarce, dodaję cebulę, czasem drobno pokrojoną
    paprykę bez skóry, sól, pieprz i ulubiony tymianek. I szczyptę cukru - tak "w
    trzy palce". Do tego robię gęsty sos , najczęściej z cukinii, pomidorów,
    cebuli. Pycha! Zmażę w dość dużej ilości oliwy pół na pół z masłem. A jak
    zastaną odgrzewam w piecyku, w naczyniu wstawionym do większego z wodą. Na
    końcu usuwam wodę i przez 5 min. daję duży płomień. Są jak świeże - chrupkie i
    pachnące!
  • krasnowo 11.06.04, 14:05
    Od kiedy mam dzieci na diecie bezglutenowej, do plackowego ciasta (proporcje
    identyczne z podanymi przez Hanię) dodaję dwie kopiate łyżki mąki
    kukurydzianej - dzięki niej są chrupkie i żółciutkie. Czasem dla urozmaicenia
    dodaję sezam - są pyszne. Od jakiegoś czasu jemy placki wraz z sałatą - daje
    nam wrażenie "rozrzedzenia" tej niestety ciężkiej potrawy.

    --
    mam nadzieję, że nie użyłam słowa "aha", a jeżeli użyłam - mam nadzieję, że nie
    napisałam go przez "ch" :o)
  • Gość: caro IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.04, 11:18
    Jak wiele innych potraw z ziemniakow, placki wymagaja odrobiny
    galki muszkatolowej!!!
    Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.