Dodaj do ulubionych

Czy można mrozić drożdże?...

10.06.04, 15:32
Takie świeże.
--
Only dull women have immaculate houses;)
Obserwuj wątek
      • bee22 MOZNA! 10.06.04, 16:52
        chicarica ma racje jesli mysli o drozdzach w postaci rozczynu, te faktycznie
        zgina w procesie mrozenia, ale w postaci gestej "pasty" w jakiej sa dostepne w
        sprzedazy mozna je z powodzeniem mrozic a ich "zywotnosc" nie jest wiele
        mniejsza po rozmrozeniu - nie trzeba ich dodawac wiecej niz takich prosto ze
        sklepu, jesli chcesz Jagienko zamrozic swieze drozdze dobrze jest je
        poporcjowac po np. 5dkg na jedno zuzycie i odmrazac w jakims naczyniu,
        bo "poplyna", z powodzeniem mozesz je wyciagnac z zamrazalnika i dodac
        bezposrednio do cieplego (nie goracego!) mleka
        • mike_mike Potwierdzam 11.06.04, 15:17
          bee22 napisała:

          > chicarica ma racje jesli mysli o drozdzach w postaci rozczynu, te faktycznie
          > zgina w procesie mrozenia, ale w postaci gestej "pasty" w jakiej sa dostepne
          w
          > sprzedazy mozna je z powodzeniem mrozic a ich "zywotnosc" nie jest wiele
          > mniejsza po rozmrozeniu - nie trzeba ich dodawac wiecej niz takich prosto ze
          > sklepu, jesli chcesz Jagienko zamrozic swieze drozdze dobrze jest je
          > poporcjowac po np. 5dkg na jedno zuzycie i odmrazac w jakims naczyniu,
          > bo "poplyna", z powodzeniem mozesz je wyciagnac z zamrazalnika i dodac
          > bezposrednio do cieplego (nie goracego!) mleka

          Regularnie mrożę i korzystam z rozmrożonych, bez żadnej różnicy, wszystko
          działa tak samo jak ze świeżych. Mrożę w -20^oC
    • tessa13 Re: Czy można mrozić drożdże?... 10.06.04, 15:36
      Można; trzymają się w zamrażarce przez rok, ale są ponoć o 50 % mniej
      efektywne. Rozmrażać powinnaś najlepiej w miseczce, bo czasem tracą formę.

      Ciao

      Renee

      --
      To you I'm an atheist - to God I'am the Loyal Opposition...
      • linn_linn Re: Czy można mrozić drożdże?... 10.06.04, 17:45
        Nauczylam sie tego niedawno, choc teraz akurat uzywam ich duzo do pieczenia
        chleba. Mimo wszystko zamrazam je. Kupuje zawsze z najdalsza data waznosci / we
        Wloszech sa pakowane po 25 g, wiec nie ma problemu z dzieleniem /. trzeba tylko
        pamietac o wczesniejszym wyjeciu / np. rano na popoludnie /. Mimo wszystko nie
        trzymalabym ich rok. Jesli sa naprawde swieze, po rozmrozeniu zachowuja swoja
        charakterystyczna konsystencje. Raz wyszly mi lekko klejace, ale chleb wyszedl
        taki, jak zawsze.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka