Dodaj do ulubionych

pizza "po polsku"

18.02.12, 16:43
Czy ktoś pamięta przepis na pizzę, jaką robiło się w latach 90-tych? Była gruba, puszysta, bardziej taki placek drożdżowy niż tradycyjna pizza. Na pewno było tam mleko, wydaje mi się, że olej. Piekło się w blaszce do ciasta, prostokątnej. Wierzch to oczywiście cebula, pieczarki i żółty ser. Niektórzy dodawali kiełbasę. Mam ochotę na taką pizzę. Pomóżcie.
Edytor zaawansowany
  • princesswhitewolf 18.02.12, 16:49
    moja rada: po prostu dodaj troszeczke wiecej drozdzy, poczekaj az wyrosnie ciasto a potem na blache z nim itd. Tak jak ciasto drozdzowe ze sliwkami ale nie na slodko.
  • floress 18.02.12, 17:10
    Nie, nie. Ja do pizzy mleka nie daję, tylko wodę. Tamta na pewno była z mlekiem, no i oleju wydaje mi się, że sporo. Była taka drożdżowo-krucha.
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 18.02.12, 17:20
    Wykopałam stary przepis:
    - 2 szkl. mąki
    - 2 dag drożdży (świeżych oczywiście)
    - pół szklanki mleka
    - łyżeczka cukru
    - łyżka oleju
    - szczypta soli

    Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłe mleko, odstawić aż wyrosną. Gdy rozczyn podwoi objętość wsypać mąkę, sól, wlać olej i wyrabiać ciasto ok. 15min. Gotowe rozciągnąć na posmarowanej olejem blasze. Ułożyć dodatki. Piec 30-40 min.

    To zdaje się był przepis na mała okrągła pizze, bo pamiętam, że ja robiłam z półtora albo z podwójnej porcji i zapełniałam nią taką typową, prostokątną blachę. Była to taka właśnie puchata i gruba pizza, taka raczej drożdżówka na wytrawnie niż pizza :)
  • floress 18.02.12, 17:27
    Dzięki, to chyba będzie to o co mi chodzi. Zrobię jutro :)
  • ania_m66 18.02.12, 17:28
    wygrzebalam stary moj, wlasnie jesli najdzie mnie na nostalgie ;)
    (niezbyt czesto, bo ja malo pizzowo-kluchowa jestem)

    - 1 kostka drozdzy (albo paczuszka suchych) - taka kostka/paczuszka na 500g maki
    - szklanka cieplego mleka
    - 2 jaja
    - 1- lyzeczki soli
    - spory "lyk" oliwy z oliwek
    - maki tyle, ile zbierze ciasto - jakies 60-70 dag

    drozdze rozpuszczamy w mleku, dodajemy rozbeltane jaja, sol i zagniatamy reka z
    makaaz sie przestaje kleic do rak. podczas zagniastania dodajemy oliwe
    nie czekamy az urosnie, pieczemy od razu w ok 200 stopniach do zarumieniena.
    nadaje sie polane oliwa i posypane ziolami i gruba sola jako podstawa "focacci", a raczej "placka ziolowego"
    bardzo dobrze daje sie tez w stanie surowym do 2 dni przechowywac w lodowce
    --
    Adobe - kosmetyki najnowszej generacji ;)
  • floress 18.02.12, 17:32
    No i teraz za diabła nie mogę sobie przypomnieć czy tam jajka były. Chyba muszę wypróbować oba przepisy.
  • schiraz 18.02.12, 20:37
    W "mojej", właśnie takiej grubej, jajko jest. Rozczyniam mleko z łyżką mąki, łyżeczką cukru i drożdżami (mleko letnie). W osobnej miseczce roztrzepuję jajko z dwiema łyżkami oliwy lub oleju. Do mąki sypię sól i gałkę muszkotałową, mieszam, wlewam jajka i "pracujący" rozczyn, mieszam. Odkładam do wyrośnięcia, wykładam na blaszkę, na to wcześniej podsmażone pieczarki z cebulką i wędliną i do pieca. Wyrasta na 4 cm.
    --
    ------
    Milcz, albo powiedz coś takiego co jest lepsze od milczenia.
  • floress 18.02.12, 17:28
    nie, to nie american pizza :)
  • Gość: Krak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 21:49
    A w obłożeniu takiej polskiej pizzy koniecznie muszą być plasterki kiszonego ogórka.

    Za studenckich czasów - wczesne lata osiemdziesiąte - bywałem w Przemyślu. Tam wtedy, na takiej dość głównej ulicy prowadzącej od strony Sanu do rynku (Tysiąclecia?) sprzedawali pizzę z kaszą gryczaną. Wynalazek, a jednak to był niezły pomysł. Smaczna była, albo może smaczna się wydawała, bo człowiek miał dwadzieścia lat... Jak ktoś to pamięta to proszę o opinię, a może ktoś wie jak to robili?
  • kosmopolitesiorbut 19.02.12, 13:20
    Nadal jest jak widać:
    www.podroze.pl/dzial/poznaj/przemysl-ciumek-i-pizza-z-kasza/296/
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • floress 19.02.12, 14:53
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Mojej mamie udało się odkopać nasz przepis. Podaję dla zainteresowanych:
    1 jajko,
    2 szklanki mąki,
    4 dkg drożdży,
    ok. 1 szklanka mleka,
    szczypta soli

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.