Dodaj do ulubionych

Carpaccio z wieprzowiny

23.02.12, 11:28
Takie wczoraj zostało podane w "Ugotowanych". Odcinek z Poznania więc i pani stwierdziła, że robi carpaccio z polędwicy wieprzowej bo taniej. ;)

Goście byli bardzo zdziwieni ale zjedli i pochwalili.

Brzmi jakoś odpychająco ale... ale dlaczego nie?
Metka to też surowa wieprzowina, przyprawione mięso na mielone też pewnie niejedna gospodyni próbuje na surowo.
Edytor zaawansowany
  • 23.02.12, 11:43
    Zdaje się, że dyskusja na ten temat była w zbiorczym wątku dotyczącym programu, szukaj w starych, bo ja ten odcinek widziałam już kilka miesięcy temu (a nie mam tv i oglądam przez net).
  • 23.02.12, 11:54
    Dzięki, poszukam. :)
  • 23.02.12, 11:44
    Dlatego nie, że jedzenie surowej, a nawet niedopieczonej, wieprzowiny jest niebezpieczne dla zdrowia (żółtaczka np.). Nie ma żadnego powodu, żeby carpaccio robić z wieprzowiny, jeśli pani z Poznania nie stać na kawałek wołowej polędwicy, niech po prostu przygotuje inną przystawkę a nie kombinuje z oszczędnościami, co zresztą jest ZMORĄ polskiej kuchni ostatnich lat.

    Robi się czasami carpaccio z buraków, śliwek albo avocado, więc to może jest rozwiązanie dla oszczędnych i poszukujących czegoś nowego w jednym.

    Jeśli chodzi o metkę, nie jest surowa. Owszem, robi się ją z surowej wieprzowiny, podobnie jak podwawelską, ale po dojrzewaniu w soli (i saletrze) wędzi się ją. Nie jest surowa.

    Masakra ten program, nawiasem mówiąc...

    --
    Poszukiwaczw Smaku
  • 23.02.12, 15:02
    poszukiwaczsmaku napisał:

    > Dlatego nie, że jedzenie surowej, a nawet niedopieczonej, wieprzowiny jest nieb
    > ezpieczne dla zdrowia (żółtaczka np.).
    farmazony pleciesz. zreszta te rewelacje faktycznie w narodzie pokutuja. kiedys jedzenie surowej wieprzowiny wiazalo sie z ryzykiem zachorowani na np wlosnice. pewnie nawet i teraz jakies tam jest jesli zrodlo niewiadomego pochodzenia.
    zoltaczka duzo szybcej sie zarazisz obsciskujac i namietnie obcalowujac przypadkowa partnerke - wcale nie trzeba bzykania.
    kto poledwiczki wolowe dusi badz smazy na smierc nie ma pojecia o gotowaniu! one musza byc w srodku lekko rozowe (nie musza byc surowe bynajmniej)
    co do spozywania surowej wieprzowiny - takiej naprawde surowej ktora nie dojrzewala w saletrze czy soli zapraszam za miedze. u kazdego rzeznika, wiekdszosci piekarzy rano tudziez w kioskach oferujacych swieze kanapki wielkim wzieciem cieszy sie hackepeter albo mettbröttchen, czyli pol pszennej bulki posmarowanej maslem i obficie oblozonej mielona wieprzowina doprawiona sola i pieprzem posypanej cebulka. wyglada to tak
    jedza tu to od bardzo dawna i nikt z tego powodu nie umarl :)




    --
    Adobe - kosmetyki najnowszej generacji ;)
  • Gość: arabeska IP: *.centertel.pl 23.02.12, 21:53
    Poszukiwaczsmaku ma calkowita racje!
  • 23.02.12, 22:13
    Gość portalu: arabeska napisał(a):

    > Poszukiwaczsmaku ma calkowita racje!

    a miliony niemcow sie myla, jaaasne :)
    --
    Adobe - kosmetyki najnowszej generacji ;)
  • 23.02.12, 22:51
    tylko chodzi o jersiniozę.

    Jersinioza – odzwierzęca choroba zakaźna powodowana przez bakterie Yersinia enterocolitica, do niedawna występowała tylko poza Europą. W Polsce odnotowano pierwsze przypadki w 2004. Wywołuje ostre lub przewlekłe dolegliwości przewodu pokarmowego. Najczęstsze przypadki zarażenia następują po zjedzeniu surowego lub niedogotowanego mięsa, zwłaszcza wieprzowego, lub spożyciu niepasteryzowanego mleka.

    pl.wikipedia.org/wiki/Jersinioza
  • Gość: arabeska IP: *.centertel.pl 28.02.12, 11:06
    Bakterie Yersine wystepuja u 60% swin, a w niektorych hodowlach nawet u 100% trzody.
    Poza tym z niedokladnie przebadana surowa wieprzowna mozna zjesc cala mase pasozytow, m.in. włośnia i tasiemca uzbrojonego.

    Jesli ktos chce jesc surowa wieprzowne musi miec 1000% pewnosci, ze zostala bardzo dokladnie przebadana, ale to bardzo, bardzo dokladnie, specjalnie do jedzenia na surowo. Mam powazne watpliwosci czy wieprzowina ktora lezy na naszych polkach sklepowych jest tak badana.
  • 28.02.12, 11:17
    Gość portalu: arabeska napisał(a):

    Mam powazne watpliwosci czy wieprzowina ktora lezy na naszych pol
    > kach sklepowych jest tak badana.

    w latach 60tych juz jadlam i nic sie nie stalo, byly kontrole,
    a ty masz watpliwosci w naszych czasach, "bzdura",
  • Gość: arabeska IP: *.centertel.pl 28.02.12, 12:10
    Rosyjska ruletka, piec pustych, jeden pelny. Niektorzy maja szczescie.
  • Gość: kkk IP: 212.55.200.* 14.05.14, 15:31
    Ale co Ty opowiadasz? Miliony Niemcow jedza tatara i carpaccio z wolowiny, a nie z wieprzowiy
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 14.05.14, 18:52
    A to jest chuda wieprzowina, najlepiej szynka, zmielona i tylko z sola i pieprzem. Smarujemy tym swieze chrupiace buleczki, posypujemy posiekana cebulka, pyszne!!!
  • 23.02.12, 11:45
    buttergirl napisała:

    > Brzmi jakoś odpychająco ale... ale dlaczego nie?
    > Metka to też surowa wieprzowina, przyprawione mięso na mielone też pewnie nieje
    > dna gospodyni próbuje na surowo.

    latwo, tanio nie widze problemu
  • 23.02.12, 14:47
    Lubię wieprzową polędwicę na surowo, często podżeram w czasie robienia obiadu... Ale carpaccio?
    Kiedyś spróbuję.
    --
    Kultura nie wszechświat, ma swoje granice...
  • Gość: jackk3 IP: *.cg.shawcable.net 23.02.12, 19:24
    Walory smakowe raczej niskie.
  • 24.02.12, 10:09
    Gość portalu: jackk3 napisał(a):

    > Walory smakowe raczej niskie.

    tak samo jak wolowe,
  • 26.02.12, 11:45
    Może więc tak samo jak ze skórką od ogórka i pomidorów? Niemcy jedzą i im nie szkodzi a my się boimy. :)
  • 26.02.12, 11:49
    buttergirl

    tylko co z ameryki jest dobre, tak wiem od dziecka
  • 27.02.12, 16:15
    Dzisiaj znajomy sprzedwaca w sklepie osiedlowym sprzedał mi cos co sie nazywa "karpaczio wieprzowe", ktore specjalnie dla mnie zdobył od dostawcy, są to sieniutenko pokrojone plastry poledwicy wymoczone w jakiejs marynacie z udzialem oliwki - jakos sie nie moge zorientowac czy to surowe mięso było wędzone ... bardzo prosze o podpowiedź, jakos zapomnialem od razu zapytac sprzedawce w sklepie i teraz sie troche wystraszyłem ze to jest w ogole sama surowizna - nawet bez wędzenia tylko po jakiejs marynacie... co sie z tym dalej robi? czy to od razu sie kladzie na kanapki i się zjada tak jak inne wędliny? Pomóżcie proszę bo sie całkiem
    pogubiłem... ;-)
  • Gość: bobral IP: *.adsl.inetia.pl 27.02.12, 23:08
    zjadlabym z grzanka i dodatkami wedle uznania, carpaccio z zalozenia jest z surowego marynowanego miesa, ale nie mnie wyrokowac, co zrobil producent
  • 28.02.12, 10:00
    qubraq napisał:

    "jakos sie nie moge zorientowac czy to surowe mięso było wędzone",
    no przeciez znasz smak wedzonek, czy nie?
  • 28.02.12, 10:47
    mhr2 napisała:

    > no przeciez znasz smak wedzonek, czy nie?

    no tak ale marynata mogła całkowicie zabic smak i woń wędzonego mięsa... ale chyba macie racje ze to jest zupelnie surowe niewędzone mieso i tylko odpowiednio zamarynowane...
    Dzisdiaj rano zjadlem jeden plaster na kanapce i musze powiedziec ze wcale nie rewelacja - plaster dlugodojrzewającej wedzonej na zimno surowej szynki to jest naprawde niebo w gębie! :-) co za smak no i zapach wędzenia! :-)
  • 28.02.12, 11:02
    masz racje , ale ze bylo przedtem marynowane to napewno przeoczylam,
    osobiscie nie marynuje, tylko daje gotowa na mieso,
  • Gość: BNHJ IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.14, 23:46
    na tym zdjęciu co podałeś te mięso jest bardzo czerwone jak wołowina
  • 09.05.14, 12:47
    to było 2 lata temu,teraz może zjaśniało O;/
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 09.05.14, 12:55
    carpacio z wieprzowiny
    łosoś z śledzia
    oscypek z krowiego mleka
    sola z flądry
    kebap z parówek i kurczaka
    mozarella z grójca a feta z łowicza...

    niedługo zrobimy whisky z kartofli a piwo z ropy naftowej...
    jeep




    --
    YCDSOYA
  • 09.05.14, 12:59
    whiski z kartofli kto wie,kto wie.........moze by wyszła;D
    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 09.05.14, 13:11
    podobnie z cieleciny.
    Poza tym jest to nazwa sposobu przyrzadzania.
    Mozarella produkowana w Niemczech wygrala w rankingu z wloska. (ranking we Wloszech!)
    Czarniak ala losos byl znany juz w latach 50.
  • 09.05.14, 13:37
    kebapy w Polsce to popłuczyny berliner kabapów nie mówiąc o tureckich czy kurdyjskich
    jak Ci to smakuje to współczuję...
    j.
    --
    YCDSOYA
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 09.05.14, 13:43
  • 09.05.14, 13:35
    czarniak to świetna ryba z dorszowatych
    to nie to samo co śledź

    j.
    --
    YCDSOYA
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 09.05.14, 13:48
    najtansze, najbardziej pospolite swinstwo, w Niemczech pod nazwa Seelachs.
    Naiwni mysla, ze ma cos wspolnego z lososiem.
  • 09.05.14, 14:08
    nie
    czarniak to fajna ryba
    bez względu na to co myślą o nie Niemcy...
    z łososiem nie ma nic wspólnego to fakt
    ale z dorszem - jak najbardziej...
    jeep

    --
    YCDSOYA

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.