Dodaj do ulubionych

Jak nadać mięsu smak dziczyzny

IP: *.kaskada.net 05.03.12, 13:58
Napiszcie, jak ze zwykłego mięsa zrobić "dziczyznę" - w smaku i zapachu. Jakie mięso się nadaje, w czym je marynować, jakich przypraw użyć i wreszcie czy piec, dusić, czy smażyć.
Edytor zaawansowany
  • Gość: aqua48 IP: 31.187.12.* 05.03.12, 14:31
    Dodaj do marynaty kilka ziaren jałowca. Mięso będzie miało trochę inny smak, ale w dziczyznę go nie zamienisz.
    Zaprawa to: 1/8l octu, 1/4l wody, 1-3 liście bobkowe, cebula pokrojona w talarki, pieprz i ziele angielskie. Wodę z przyprawami i cebulą zagotować, ostudzić połączyć z octem, mięso zalać zaprawą, zostawić na co najmniej całą dobę, wyjąć, osączyć, naszpikować słoniną, posolić, można dodać kilka suszonych grzybków, cebulę i przyprawy z zaprawy. Upiec w piekarniku do miękkości pod przykryciem.
    Ja lubię mięso szpikowane czosnkiem. Przepis jest dla wołowiny, ale wieprzową szynkę, lub karczek też można tak przyrządzić.
  • 05.03.12, 14:37
    przyprawy - np zestaw: jałowiec,ziele angielskie, lisc laurowy, pieprz :)
    mozn robic wolowine "na dziko" marynujac ja w zalewie octowej (ale nie kazdy lubi)
    np:www.mojegotowanie.pl/przepisy/miesa/wolowina_na_dziko

    marynaty na bazie wina czerwonego tez moga byc.


    oprócz wołowiny mozna uzyc tez udzca indyczego (comber zajaca) tu dowód :)
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,133785423,133844387.html
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 05.03.12, 14:38

    powtórzyłam się
    Zbyt długo szukalam tego combra :D

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 05.03.12, 14:38
    Gość portalu: pinia napisał(a):

    > Jakie mięso się nadaje,

    Królik?
    W przepisach na niego czasem spotykam się z poradami na to, jak by to usunąć jego posmak "dziczyzny", co mnie zawsze trochę dziwi, bo ja lubię ów króliczy posmak.
    --
    Italia od kuchni - kącik dla smakoszy
  • 05.03.12, 14:53
    Gość portalu: pinia napisał(a):

    > Napiszcie, jak ze zwykłego mięsa zrobić "dziczyznę" - w smaku i zapachu. Jakie
    > mięso się nadaje, w czym je marynować, jakich przypraw użyć i wreszcie czy piec
    > , dusić, czy smażyć.

    oczywiscie wytrawne czerwone z odpowiednimi ziolami moze pomoc,
    ale to nie to samo, przynajmniej dla smakoszy, albo jak sie znaja
  • Gość: kaska IP: *.w81-251.abo.wanadoo.fr 05.03.12, 20:31
    Ja tez marynuje w czerwonym winie.Lagodniejsza marynata jest zrobiona:
    zagotowac wytrawne czerwone z kawalkiem selera,marchewki,cebuli zabek czosnku,pieprz listek laurowy,pol szklanki oleju , jedna czwarta szklanki winnego octu , natka pietruszki,wystudzic,zostawic w tej marynacie na noc,dobrze
    gdy mieso jest zanurzone.Nastepnego dnia odsaczyc na papierowym reczniku i przygotowac jak dziczyzne, marynate zuzyc do sosu,jarzyny przetrzec przez sitko i zagescic nimi sos.
    Ta sama marynata bez gotowania dodaje miesu mocniejszego smaku .
    Wyprobowalam i osobiscie wole marynate zagotowana.
  • 05.03.12, 21:05
    zabejcowac z octem winnym, jalowcem, i duza iliscia cebuli
    najlatwiej wolowine, krolika

    pieczen
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: pinia IP: *.kaskada.net 06.03.12, 07:39
    Dziękuje za rady. Myślałam jeszcze o marynacie z maślanki/kwaśnego mleka - mieliśmy kiedyś sąsiada myśliwego i tak robił.
  • 06.03.12, 08:26
    co to byl za mysliwy, ktory niszczy smak dziczyzny,
  • Gość: pinia IP: *.kaskada.net 06.03.12, 08:52
    Nie zgodzę się, jego dziczyzna była wyśmienita w smaku, bardzo krucha. Natomiast nie znam jego sposobów, bo wtedy nie bardzo się tym interesowałam, a człowiek ten od dawna nie żyje. Podał mamie kilka przepisów, z tego jeden na pyszną wątróbkę, moczoną w mleku, tylko, że nikt ich nie zapisał :( Przypomniały mi się tamte smaki, kiedy czytałam wątek w GP o udźcu z indyka i wspomniane było, ze można nadać mu smak dziczyzny.
  • 06.03.12, 09:07

    Mhr -
    dziczyzne trzeba poddac odpowiedniej obróbce by pozbyc sie "wiatru" - poprzez marynaty np.


    =--
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 06.03.12, 09:20
    momas napisała:

    > dziczyzne trzeba poddac odpowiedniej obróbce by pozbyc sie "wiatru" - poprzez m
    > arynaty np.

    a wiec pytanie jak ze
    "zwykłego mięsa zrobić "dziczyznę" - w smaku i zapachu" jest nonsens?
  • 06.03.12, 09:29
    Niezupelnie. Po pozbyciu sie wiatru jest inny smak miesa niz to hodowlane. A przez uzycie odpowiedniego sposobu obrobki wieprzowiny/wplowiny etc mozna przyblizyc ten smak.
    Czyli udomowiona swinia wraca niejako do swej oryginalnej postaci - dzika :) Oczywiscie postaci "a la"
    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 06.03.12, 10:18
    momas napisała:

    > Niezupelnie. Po pozbyciu sie wiatru jest inny smak miesa niz to hodowlane. A pr
    > zez uzycie odpowiedniego sposobu obrobki wieprzowiny/wplowiny etc mozna przybli
    > zyc ten smak.
    > Czyli udomowiona swinia wraca niejako do swej oryginalnej postaci - dzika :) O
    > czywiscie postaci "a la"
    czasami sie mysli ze kazdy to zna, ale sa tez mlode osoby
  • 06.03.12, 08:38

    Maślanka moze byc - zwlaszcza do wołowiny. Dobrze kruszeje.


    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • 06.03.12, 11:35
    Jeżeli będzie to mięso duszone (królik, comber - nie pieczeń) to polecam rozpuscić na małej, suchej patelni łyżkę cukru. Gdy będzie miał już konsystencję płynną dodać płynu w którym duszisz mięso i rozprowadzić w garnku. Ten zabieg plus przyprawy charakterystyczne dla dziczyzny sprawia, że smak przypomina mi smak zająca w śmietanie mojej mamy

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.