Dodaj do ulubionych

Syrop i masło klonowe

20.03.12, 07:42
Dostała ww. od rodzinki z Kanady (a jakże :D )
Co z tym zrobić? Jak przerobić, do czego dodać?
--
Eri
Edytor zaawansowany
  • eri22 20.03.12, 08:33
    acha
    mam jeszcze płatki z syropu klonowego...

    nie lubię wyrzucać, doradźcie jak to skonsumować
    --
    Eri
  • szopen_cn 20.03.12, 10:10
    Syropem polewa sie nalesniki (czy tez raczej pankejki, bo one ciut inne sa).

    O masle klonowym nie slyszalem.
    Syrop i platki to swietny dodatek/posypka/polewa do lodow i innych deserow.
  • pamana 20.03.12, 10:20
    Z syropem jem kanapki z białym serem i polewam je syropem
    syrop dodaje do owsianki,sałatek owocowych, polewam kawałki ciasta.
    p.
  • Gość: bob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 10:27
    Masła użyłabym jako "frostingu" do jakiegoś ciasta lub babeczek - jakiegoś korzenengo wypieku z kawałkami jabłek?
  • mumia_ramzesa 20.03.12, 14:59
    Syropem przekladane sa wafle (to taki holenderski smakolyk).
  • kosmopolitesiorbut 20.03.12, 15:21
    Syropem to przekładać się nie da. Nie ta konsystencja , no i pierwsze słyszę, żeby Holandia była producentem syropu klonowego...
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • mumia_ramzesa 20.03.12, 15:47
    Chyba nie napisalam, ze syrop wyprodukowano w Holandii?
    Zalezy od konsystencji, gestym sie da przekladac.
  • kosmopolitesiorbut 20.03.12, 15:54
    Użycie składni: "holenderski smakołyk" jest jednoznaczne. Ale nieważne. Mąż mojej ciotki, Holender z dziada pradziada i babki prababki jakoś tego nie zna. Pewnie grysia będzie znać.
    --
    Nie cofam literówek bo mi się nie chce.(Zaśmiecać wątków).
  • mumia_ramzesa 20.03.12, 16:01
    Holenderski smakolyk tzn. produkowany w Holandii, co nie oznacza, ze wszystkie jego skladniki sa wytwarzane w Holandii. Nazywa sie to stroopwafel.
  • mel.la 20.03.12, 21:34
    kosmopolitesiorbut napisał:

    > Użycie składni: "holenderski smakołyk" jest jednoznaczne. Ale nieważne. Mąż moj
    > ej ciotki, Holender z dziada pradziada i babki prababki jakoś tego nie zna. Pew
    > nie grysia będzie znać.

    Syrop klonowy jest popularny w Holandii tak jak juz mumia_ramzesa napisala polewa sie nim nalesniki, placki i przeklada sie nimi wafle. Zapytaj meza Twojej ciotki, czy wie co to jest stroop a wie na 100 % i wtedy zapytaj, z czego moze byc robiony stroop oprocz tradycyjnego ;-)
  • Gość: sto kobiet IP: *.dsl.bell.ca 01.07.12, 02:35
    Nie ma czegos takiego jak gesty syrop klonowy, o ile jest to prawdziwe syrop klonowy, a nie syrop kukurydziany udajacy klonowy.

    Ad rem - syrop klonowy dodaje do klasycznego winegretu (syrop, oliwa, musztarda, ocet), polewam placki, dodaje do muffinow zamiast (czesc cukru), polewam pieczyste (zwlaszcza drob) tuz przed koncem, zeby mialo skorupke, polewam jogurt z owocami i platkami owsianymi

    i to by bylo na tyle
  • Gość: saw IP: 212.160.148.* 20.03.12, 15:58
    wafle czy syrop to przysmak holenderski?
    bo ani jedno ani drugie
    gesty tyrop?
    serio?
    to nie byl syrop klonowy ;-)
  • roseanne 20.03.12, 15:53
    wszedzie gdzie dodajesz miod mozesz dodac syrop klonowy
    mozna dodac do salatki owocowej, polac lody, dodac do ciasta, polac nalesniki

    smarowidlo dobre do tostow, gofrow, na kawalkach jalbka itp
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • jackk3 20.03.12, 17:04
    Do marynat (szczegolnie do marynaty do lososia + musztarda).
  • gladys_g 20.03.12, 19:38
    syrop z jogurtem greckim jest bardzo smaczny, można też polac gofry...
    --
    kolejny nudny bloguś o żarciu, ale przynajmniej zdjęć nie ma
  • bene_gesserit 20.03.12, 20:33
    Masła klonowego tez mozna uzyc do plackow.
    A zasadniczo to najlepiej do grzanek ze starego ciasta typu ucierane/piernikc/cos w rodzaju. Ew do gorących słodkich bułeczek.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • eri22 21.03.12, 08:09
    dzieki; w zasadzie to sens mojego pytania sprowadzał się do tego - jak to zjeść aby nie wyrzucić, skoro mi to nie smakuje..

    pozdr
    --
    Eri
  • ag.gu 21.03.12, 08:47
    chętnie odkupię cały Twój zapas :) Mi smakuje
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • eri22 21.03.12, 11:53
    > chętnie odkupię cały Twój zapas :) Mi smakuje

    nie ma problemu, ceny-symboliczne :)
    napisz na maila gazetowego, jeśli poważnie chcesz; mieszkam w W-wie
    --
    Eri
  • pavvka 21.03.12, 09:42
    eri22 napisała:

    > dzieki; w zasadzie to sens mojego pytania sprowadzał się do tego - jak [b]to [/
    > b]zjeść aby nie wyrzucić, skoro mi to nie smakuje..

    Dodawaj po łyżeczce do każdego posiłku. Takiej ilości w smaku nie poczujesz, a prędzej czy później się zużyje :P

    A tak na poważnie, jak nie smakuje, to po cholerę się męczyć? Oddaj komuś kto lubi.
    --
    I am not a vegetarian because I love animals; I am a vegetarian because I hate plants. - A. Whitney Brown
  • sznupkowie 01.07.12, 09:11
    Oczywiście zawsze temat zawsze zejdzie na przepychanki słowne i okazuje się ,ze sami specjalisci od syropu klonowego, jeden to nawet wciąga do dyskusji wujka Holendra...śmiech na sali.

    Wracajac do tematu - o maśle to nie mam pojęcia, ale syrop klonowy można wykorzystać na wiele sposobów.Smazone banany ,lody waniliowe i to polane syropem klonowym - ostatnio spróbowałam i efekt rewelacyjny,jeżeli pieczesz to pewnie znajdziesz duzo przepisów.Ciasto /babka nawet kupna smakuje rewelacyjnie ,a co dopiero domowej roboty.

    kuchniapelnasmakow.blogspot.co.uk/2011/03/babka-z-pekanami-i-syropem-klonowym.html

    --
    sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
  • Gość: ania IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.12, 18:12
    Zrob szwedzkie chrupiące ciasteczka owsiane, pyszne. Przepis z bloga Cytryna Malina.

    Havreflarn
    składniki na około 4 blachy ciasteczek

    175 g masła
    200 g mąki pszennej
    200 g cukru
    200 g płatków owsianych
    3 łyżki mleka
    3 łyżki syropu klonowego

    Masło roztopić w rondelku.
    Mąkę przesiać przez sito i połączyć z cukrem i płatkami owsianymi. Następnie połączyć z masłem.
    Do masy dolać mleko i syrop klonowy. Wymieszać (ciasto jest dość suche, dlatego można pougniatać drewnianą łyżką, by wszystko dokładnie się połączyło).
    Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
    Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i na nim układać ciasteczka: wilgotnymi dłońmi uformować z masy małą kulkę, położyć ją na papierze i spłaszczyć, by powstało kółko o grubości kilku mm.
    Między ciasteczkami należy pozostawić 2 cm przerwy, gdyż podczas pieczenia urosną.
    Piec około 5-6 min w 200 st C. Warto je doglądać, gdyż pod koniec pieczenia łatwo mogą się spalić.
    W tym czasie przygotować drugi papier z ciasteczkami.
    Upieczone wyjąć i chwilę odczekać (około 1 min), aż stwardnieją. Włożyć następną turę.
    Postępować w ten sposób do wykończenia masy.
  • Gość: grysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 22:06
    stroopwafel to praktycznie taki wysuszony gofr. Przekładać można go wszystkim co maziste i słodkie, przekładać albo smarować. Potem zjadać jak się chce , najczęściej do kawy. Syrop klonowy to potoczne pojęcie bardzo szerokie-począwszy od soku pozyskiwanego bezpośrednio z drzewa(i to na pewno miał na myśli ten pan co ma wujka w Holandii od stryjenki po ciotecznej babce- widać innego syropu nie widział) po gęsty produkt o konsystencji miodu.To wszystko zależy od stopnia zagęszczenia soku.Dość powiedzieć,że litr gęstego syropu-bardzo popularnego nie tylko w Holandii,ale i na całym świecie otrzymujemy z 40 litrów soku klonowego.Zagęszcza się go przez normalne wolne gotowanie, czyli ewaporację, ale Indianie kanadyjscy opracowali jeszcze dwie inne metody. Jedna polegała na wrzucaniu do naczynia z sokiem gorących kamieni,druga polegała na wymrażaniu (podczas zimy) i odparowywaniu wody zawartej w soku, czyli sublimację .Gdy syrop uzyskiwał konsystencję gęstego miodu nazywali to masełkiem klonowym. To masełko powstaje również przez utarcie zwykłego masła z gęstym syropem cukrowym.Służy do smarowania np stroopwafli. Można to kupować na całym świecie.
    Syrop klonowy można zagęszczać aż do postaci cukru klonowego.
  • ania_m66 20.03.12, 23:00
    hmmmm, odnosze wrazenie, ze holenderski "stroop" to nie syrop klonowy, a zloty syrop.
    wlasciwie jestem tego pewna patrzac na jego flache przede mna.
    znaczy dokladniej "stroop" to po prostu znaczy "syrop", ale tez nie klonowy. a stroopwafels sa przelozone bardziej karmelem niz syropem.
    --
    Typy sztuki nowoczesnej:
    - Srasz komuś pod drzwiami, dzwonisz i uciekasz - instalacja.
    - Dzwonisz, a potem srasz - performance.
  • mel.la 20.03.12, 23:11
    ania_m66 napisała:

    > hmmmm, odnosze wrazenie, ze holenderski "stroop" to nie syrop klonowy, a
    > zloty syrop.
    > wlasciwie jestem tego pewna patrzac na jego flache przede mna.
    > znaczy dokladniej "stroop" to po prostu znaczy "syrop", ale tez nie klonowy.

    Bo syrop klonowy jest jednym z wielu gatunkow syropu zwanego tu Stroop, klonowy - esdoornsiroop
    Z wiki nl :

    . Behalve deze traditionele stropen, is er vandaag de dag een keur aan stropen te verkrijgen: 7-vruchtenstroop, citrusstroop, esdoornsiroop (ahornsiroop), bananenstroop appel/kaneelstroop, bietenstroop, enz.

    Czyli jest 7 rodzajow syropu

    > a
    > stroopwafels sa przelozone bardziej karmelem niz syropem.

    Een stroopwafel (eigenlijk: siroopwafel) is een in Nederland veelgegeten wafel, die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete stroop is aangebracht.

    tez z wiki
  • margo.1976 30.06.12, 17:16
    Stroopwafels to z tłumaczenia wafle z syropem, a tak na prawdę w składzie jest miód i cynamon, a nie karmel

    Są już w Polsce oryginalne stroopwafels, które importuje firm Shake Up. Ostatnio w warszawie trafiłam na degustację w Leclercu, mozna ich też znaleźć na FB wpiszcie Stroopwafels Poland
  • mel.la 30.06.12, 19:14
    margo.1976 napisał(a):

    > Stroopwafels to z tłumaczenia wafle z syropem, a tak na prawdę w składzie jest
    > miód i cynamon, a nie karmel
    >
    > Są już w Polsce oryginalne stroopwafels, które importuje firm Shake Up. Ostatni
    > o w warszawie trafiłam na degustację w Leclercu, mozna ich też znaleźć na FB wp
    > iszcie Stroopwafels Poland

    Znajdz mi tu w skladzie miod i cynamon :

    Ingrediënten
    Glucose-fructose- suikerstroop 33%, tarwebloem, plantaardige oli?n en vetten (gedeeltelijk gehard), suikers, boterconcentraat, melkbestanddelen, Bourbon vanillesuiker, eieren, sojabloem, rijsmiddel: E500, zout, specerij, emulgatoren: sojalecithine, E471
    :-)

    www.kanjers.nl/productinfo/assortiment/?page=stroopwafels
  • bene_gesserit 30.06.12, 21:37
    No to ciekawe, bo na stronie Goudy jest taki przepis:

    Recept voor stroopwafels

    Ingredienten voor de wafels:
    500 gram bloem
    250 gram gesmolten boter
    150 gram witte basterdsuiker
    50 gram gist
    een beetje lauwe melk
    een ei
    Ingredienten voor de vulling:
    500 gram stroop
    300 gram donkere basterdsuiker
    75 gram boter
    een theelepel kaneelpoeder

    Najwyrazniej cynamon moze być w ciastkach, chociaż pewnie nie musi.



    --
    Mi, forumowemu hamowi, jeszcze nikt nie przyfanzolił, że "habanina" jest pisana przez samo "ha"haha a nie Ce-hahaha! <banita aka kosmopolitesiorbut>

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.