Kalafior inaczej Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wiem, że temat kalafiora był wałkowany wiele razy, ale może macie pomysł na
    jakieś jego wykorzystanie inne niż:

    - kalafior z masłem i bułką,
    - kalafior z oliwą i parmezanem,
    - kalafior zapiekany pod beszamelem,
    - zupa kalafiorowa,
    - sałatki.

    Sugestie wszelakie miło widziane.
    • No oczywiście - kalafior z bardzo czosnkowym winegretem. Na zimno.
      --
      Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • Wcześniej jakoś ugotowany albo zblanszowany?

        A może masz jakiś pomysł na kalafiora na ciepło?
        • Ja kalafior gotuję. Może inaczej: jeśli zostanie ugotowany kalafior od obiadu.
          Może być sam z winegretem, a można do niego dodać różne różności - jak jeszcze
          trafi się zapomniana pyra, pomidor albo jakaś papryka.
          Szał wątroby - z sałatą zieloną :)))
          --
          Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • Kalafior surowy ?? Tak zrozumialam przepis na kalafior z bardzo czosnkowym
        winegretem. Pycha.
        Mój przepis: Kalafior surowy,podzielony na różyczki, spażony na sicie no i
        oczywiście wystudzony. Sos: olej z dyni - 2 -3 lyżki, olej z oliwek - 1/2
        szklaneczki,sok z 1/2 cytryny, lyżeczka cukru, lyżeczka mala kawowa świeżego
        pieprzu, sól (wg.uznania). Jeżeli lubisz koperek do też można dodać do tego
        sosu, ale niekoniecznie. Smacznego
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 15.06.04, 16:43
    • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:14
      - 25 dag kalafiora

      - 15 dag marchwi

      - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

      - 4 dag ryżu

      - łyżka śmietany

      - łyżeczka oleju

      - łyżka posiekanego koperku

      - curry

      - pieprz

      - sól

      Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
      pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
      przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
      10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

    • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:14
      RAGOUT Z KALAFIORA Z CURRY


      - 25 dag kalafiora

      - 15 dag marchwi

      - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

      - 4 dag ryżu

      - łyżka śmietany

      - łyżeczka oleju

      - łyżka posiekanego koperku

      - curry

      - pieprz

      - sól

      Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
      pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
      przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
      10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

    • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:19
      KOTLETY MIELONE Z KALAFIORA


      Skladniki:

      Kalafior duzy 1 szt.
      Cebula 10 dag
      Margaryna 25 dag
      Bułka kajzerka 2 szt.
      Jaja 2 szt.
      Koperek zielony 1 peczek
      Bułka tarta 15 dag
      Sol,pieprz naturalny.



      Przepis:

      Kalafior obgotowac.Półtwardy kalafior odcedzic,przepuscic przez maszynke do
      miesa wraz z namoczoną w mleku i odcisnietą bardzo mocno bułką.Cebulę
      obrać,pokroić w drobna kostkę i usmażyć na niewielkiej ilosci tluszczu na jasno
      zloty kolor . Koperek zielony dokladnie oplukac,osaczyc z wody i drobno
      posiekac.Do zmielonego kalafiora dodac bulkę,cebulę,surowe jaja,posiekany
      koperek,przyprawic do smaku i dokladnie wymieszac.Uformowac okragle kotleciki w
      formie krazkow o grubosci 1,5 cm.Obtoczyc je w bulce tartej i smazyc na dobrze
      rozgrzanym tlusczczu na zloty kolor z obu stron.Podawac z mlodymi ziemniakami
      oraz mizeria lub salata zielona.
      Dobre są też z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

    • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:32
      PULPECIKI Z KALAFIOREM

      Pulpety: 25 dag mielonego mięsa, łyżka ziaren sezamu, czerstwa bułka, cebula,
      pęczek natki pietruszki, łyżka masła, po łyżeczce jarzynki i papryki; 50 dag
      kalafiora, cebula, ząbek czosnku, kieliszek białego wina, 2 pomidory, 15 dag
      masła, 5 dag startego ementalera, maggi, pieprz, sól
      Jak ważyć?
      Sposób przyrządzania
      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać
      do kalafiora. Wlać wino, maggi, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać, włożyć do
      formy i piec 15 min. Mięso oraz namoczoną i odciśniętą bułkę wymieszać z drobno
      posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz ziarnem sezamu i przyprawami.
      Uformować małe kulki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu 2-3 min. Umyte pomidory
      pokrojone na ćwiartki oraz usmażone pulpeciki porozkładać między różyczkami
      kalafiora i piec około 30 min. Następnie potrawę na chwilę wyjąć z piekarnika,
      posypać serem i zapiec. Podawać z dowolną kaszą lub drobnym makaronem i
      sezonową surówką.



      OMLET Z KALAFIOREM

      SKŁADNIKI:
      pół kalafiora,
      3 jajka,
      kawałek łagodnego żółtego sera,
      2 ząbki czosnku,
      natka,
      sól,
      oliwa,
      pieprz.

      PRZYGOTOWANIE:
      Ugotować kalafiora, podzielić na małe cząstki. Podsmażyć posiekany czosnek na
      oliwie z kalafiorem, doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Rozbić jajka,
      dodać do nich posiekaną natkę i starty ser. Wylać połowę masy na patelnię,
      poczekać aż jajka częściowo się zetną, na to wyłożyć kalafiora, a na wierzch
      wylać resztę masy. Zapiec pod przykryciem. Przy pomocy talerza przewrócić omlet
      na drugą stronę. To samo można przyrządzić ze smażoną cukinią, bakłażanem,
      pieczarkami i cebulą, ugotowanym groszkiem lub smażonymi ziemniakami


      TOSTY Z KALAFIOREM (4 porcje)

      Składniki
      kalafior, 1 sztuka
      cebula, 1 sztuka
      chleb tostowy, 8 kromek
      margaryna, 2 łyżki
      jajka, 4 sztuki
      Jarzynka
      sól i pieprz
      ser żółty, 200 dkg
      Sposób przyrządzenia:
      Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować na pół twardo. W garnku
      roztopić margarynę, udusić cebulę, dodać ugotowany kalafior i jajka, razem
      gotować, aż jajka się zetną. Doprawić Jarzynką, solą i pieprzem. Na chleb
      tostowy położyć najpierw kalafior z jajkiem a następnie potarty żółty ser.
      Zapiekać w piekarniku aż do momentu roztopienienia się sera.





    • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:37
      Hania, no wlaśnie kotlecikirobiłam i sa super. Tylko pamiętaj, żeby kalafiora i
      bułę baaaardzo dobrze odcisnąć. Jeśli z tym odciskaniem przedobrzysz, możesz
      dodać troszeczkę mleka do masy, bezie bardziej kremowe. Poza tym, ja z reguły
      do kalafiora dodaję zawsze gałkę muszkatołową( zupka z kalafiora bez gałki? -
      to się nie da...:-))
      więc mozesz spróbować i do kotletów dodać.
      Właśnie jutro je będę robic, kalafior już leży ugotowany. Poza tym dostałam
      swieże grzybki prosto z lasu, więc obowiązkowo kotleciki będą z pysznym
      sosikiem grzybowym.
      • No właśnie - gałka do kalafiora musowo. Dodaję zawsze do beszamelu, kiedy
        zapiekam kalafiora pod beszamelem.

        Dziękuję za przepisy! Coś na pewno wypróbuję :-)
    • puszkkka.spinacz.pl/lista.php3?sort=0&str=1&l=K

      Tu jest mnotwo pomyslow

      POzdrawiam,
      Kociamama.
    • Dziękuję za wszystkie przepisy! Dzisiaj zwyciężyła opcja konserwatywna, tzn.
      kalafior, wcześniej lekko obgotowany na parze, zapieczony pod beszamelem
      (duuużo gałki muszkatołowej) i parmezanem. Też dobre, ale następnym razem
      zaeksperymentuję.
      • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 16.06.04, 09:24
        haniaaaaaaaaaaaaa...
        jak mogłaś!

        to ja myslalam, ze tez zrobisz kotleciki, buuuuuuu
        obraziłam sie :-((
      • Kalafior zupelnie niekonserwatywny :)

        ugotowany na poltwardo kalafior ukladam w naczyniu do zapiekania
        zalewam pomidorowym sosem z cebulka, czosnkiem, oliwkami zielonymi, czarnymi,
        kaparami i ziolami typu wloskiego
        na to paseczki szynki (lub bez - wersja wege)
        i plastry mozarelli
        zapiekam ok. 20 min
        do tego bagietka (lub ciabatta) i schlodzone wino rozowe
    • zielona salata pokrojona
      pomidory w osemki
      kalafior w rozyczki podgotowany
      oliwa
      czosnek
      bazylia
      sol
      mieszamy i...
      wcinamy
      pyyychaaaa
      --
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.


    • Kalafiorka nalezy podzielić na mniejsze części, obgotować 10 min. w osolonej
      wodzie ( kalafior nie może być za miękki), następnie nalezy go lekko wystudzić
      i panierować jak kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni aż do
      zarumienienia. Pycha, innego nie jadam !!!
    • Gość: wiedzma IP: *.chello.pl 16.06.04, 21:08
      zajrzyj na temat "zupa koloru białego"
    • Dziś jadłam...
      Kalafioro ugotowany i podzielony na różyczki, polany (jeszcze ciepły, choć
      pyszny również na zimno) sosem przygotowanym z: jogurtu nat., majonezu, octu
      winnego, czosnku, koperku, pieprzu, soli i cukru. Szybko, a wyśmienicie.
    • Gość: Monika IP: *.proxy.aol.com 17.06.04, 04:04
      ugotuj kalafiora - nie rozgotuj. ugniec jak ziemniaki dodajac szczypte soli,
      pieprz i troche masla. Smakuje naprawde dobrze i juz nigdy wiecej nie bedziecie
      chcieli jesc tuczonych ziemniakow!!!!!!
      • Gość: kojka IP: *.kom / *.man.kn.pl 17.06.04, 08:59
        KALAFIOR FASZEROWANY

        mieso mielone około 40 deko przyprawić wg uznania,ale dosć mocno,dodać jajko
        wyrobić dobrze
        napychać pomiędzy różyczki kalafiora,jak najwiecej sie uda,starajac sie nie
        porozrywać kalafiora na częsci ;))
        posypać trochę przyprawami na wierzchy,wstawić do naczynia zaro,podlać odrobina
        wody,przykryć folią aluminiową i piec około 1,5 h w 150 stopni

        jak kalafior zmięknie(ja sprawdzam patykiem do szaszłyków)odkryc folię i lekko
        go zrumienić(mozna posypać utartym serem)
        podawać z sosem np pomidorowym,koperkowym,albo i bez,kroimy takiego kalafiorka
        na trójkąty,bardzo ładnie wygląda .

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.