Kalafior inaczej

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Wiem, że temat kalafiora był wałkowany wiele razy, ale może macie pomysł na
    jakieś jego wykorzystanie inne niż:

    - kalafior z masłem i bułką,
    - kalafior z oliwą i parmezanem,
    - kalafior zapiekany pod beszamelem,
    - zupa kalafiorowa,
    - sałatki.

    Sugestie wszelakie miło widziane.
    • 15.06.04, 15:57 Odpowiedz
      No oczywiście - kalafior z bardzo czosnkowym winegretem. Na zimno.
      --
      Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • 15.06.04, 15:58 Odpowiedz
        Wcześniej jakoś ugotowany albo zblanszowany?

        A może masz jakiś pomysł na kalafiora na ciepło?
        • 16.06.04, 08:22 Odpowiedz
          Ja kalafior gotuję. Może inaczej: jeśli zostanie ugotowany kalafior od obiadu.
          Może być sam z winegretem, a można do niego dodać różne różności - jak jeszcze
          trafi się zapomniana pyra, pomidor albo jakaś papryka.
          Szał wątroby - z sałatą zieloną :)))
          --
          Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
      • 15.06.04, 19:09 Odpowiedz
        Kalafior surowy ?? Tak zrozumialam przepis na kalafior z bardzo czosnkowym
        winegretem. Pycha.
        Mój przepis: Kalafior surowy,podzielony na różyczki, spażony na sicie no i
        oczywiście wystudzony. Sos: olej z dyni - 2 -3 lyżki, olej z oliwek - 1/2
        szklaneczki,sok z 1/2 cytryny, lyżeczka cukru, lyżeczka mala kawowa świeżego
        pieprzu, sól (wg.uznania). Jeżeli lubisz koperek do też można dodać do tego
        sosu, ale niekoniecznie. Smacznego
    • IP: *.proxy.aol.com

      Gość: Pichciarz 15.06.04, 16:43 Odpowiedz
    • IP: 212.160.152.*

      Gość: ~KASIA~ 15.06.04, 17:14 Odpowiedz
      - 25 dag kalafiora

      - 15 dag marchwi

      - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

      - 4 dag ryżu

      - łyżka śmietany

      - łyżeczka oleju

      - łyżka posiekanego koperku

      - curry

      - pieprz

      - sól

      Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
      pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
      przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
      10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

    • IP: 212.160.152.*

      Gość: ~KASIA~ 15.06.04, 17:14 Odpowiedz
      RAGOUT Z KALAFIORA Z CURRY


      - 25 dag kalafiora

      - 15 dag marchwi

      - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

      - 4 dag ryżu

      - łyżka śmietany

      - łyżeczka oleju

      - łyżka posiekanego koperku

      - curry

      - pieprz

      - sól

      Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
      pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
      przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
      10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

    • IP: 212.160.152.*

      Gość: ~KASIA~ 15.06.04, 17:19 Odpowiedz
      KOTLETY MIELONE Z KALAFIORA


      Skladniki:

      Kalafior duzy 1 szt.
      Cebula 10 dag
      Margaryna 25 dag
      Bułka kajzerka 2 szt.
      Jaja 2 szt.
      Koperek zielony 1 peczek
      Bułka tarta 15 dag
      Sol,pieprz naturalny.



      Przepis:

      Kalafior obgotowac.Półtwardy kalafior odcedzic,przepuscic przez maszynke do
      miesa wraz z namoczoną w mleku i odcisnietą bardzo mocno bułką.Cebulę
      obrać,pokroić w drobna kostkę i usmażyć na niewielkiej ilosci tluszczu na jasno
      zloty kolor . Koperek zielony dokladnie oplukac,osaczyc z wody i drobno
      posiekac.Do zmielonego kalafiora dodac bulkę,cebulę,surowe jaja,posiekany
      koperek,przyprawic do smaku i dokladnie wymieszac.Uformowac okragle kotleciki w
      formie krazkow o grubosci 1,5 cm.Obtoczyc je w bulce tartej i smazyc na dobrze
      rozgrzanym tlusczczu na zloty kolor z obu stron.Podawac z mlodymi ziemniakami
      oraz mizeria lub salata zielona.
      Dobre są też z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

    • IP: 212.160.152.*

      Gość: ~KASIA~ 15.06.04, 17:32 Odpowiedz
      PULPECIKI Z KALAFIOREM

      Pulpety: 25 dag mielonego mięsa, łyżka ziaren sezamu, czerstwa bułka, cebula,
      pęczek natki pietruszki, łyżka masła, po łyżeczce jarzynki i papryki; 50 dag
      kalafiora, cebula, ząbek czosnku, kieliszek białego wina, 2 pomidory, 15 dag
      masła, 5 dag startego ementalera, maggi, pieprz, sól
      Jak ważyć?
      Sposób przyrządzania
      Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać
      do kalafiora. Wlać wino, maggi, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać, włożyć do
      formy i piec 15 min. Mięso oraz namoczoną i odciśniętą bułkę wymieszać z drobno
      posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz ziarnem sezamu i przyprawami.
      Uformować małe kulki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu 2-3 min. Umyte pomidory
      pokrojone na ćwiartki oraz usmażone pulpeciki porozkładać między różyczkami
      kalafiora i piec około 30 min. Następnie potrawę na chwilę wyjąć z piekarnika,
      posypać serem i zapiec. Podawać z dowolną kaszą lub drobnym makaronem i
      sezonową surówką.



      OMLET Z KALAFIOREM

      SKŁADNIKI:
      pół kalafiora,
      3 jajka,
      kawałek łagodnego żółtego sera,
      2 ząbki czosnku,
      natka,
      sól,
      oliwa,
      pieprz.

      PRZYGOTOWANIE:
      Ugotować kalafiora, podzielić na małe cząstki. Podsmażyć posiekany czosnek na
      oliwie z kalafiorem, doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Rozbić jajka,
      dodać do nich posiekaną natkę i starty ser. Wylać połowę masy na patelnię,
      poczekać aż jajka częściowo się zetną, na to wyłożyć kalafiora, a na wierzch
      wylać resztę masy. Zapiec pod przykryciem. Przy pomocy talerza przewrócić omlet
      na drugą stronę. To samo można przyrządzić ze smażoną cukinią, bakłażanem,
      pieczarkami i cebulą, ugotowanym groszkiem lub smażonymi ziemniakami


      TOSTY Z KALAFIOREM (4 porcje)

      Składniki
      kalafior, 1 sztuka
      cebula, 1 sztuka
      chleb tostowy, 8 kromek
      margaryna, 2 łyżki
      jajka, 4 sztuki
      Jarzynka
      sól i pieprz
      ser żółty, 200 dkg
      Sposób przyrządzenia:
      Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować na pół twardo. W garnku
      roztopić margarynę, udusić cebulę, dodać ugotowany kalafior i jajka, razem
      gotować, aż jajka się zetną. Doprawić Jarzynką, solą i pieprzem. Na chleb
      tostowy położyć najpierw kalafior z jajkiem a następnie potarty żółty ser.
      Zapiekać w piekarniku aż do momentu roztopienienia się sera.





    • IP: 212.160.152.*

      Gość: ~KASIA~ 15.06.04, 17:37 Odpowiedz
      Hania, no wlaśnie kotlecikirobiłam i sa super. Tylko pamiętaj, żeby kalafiora i
      bułę baaaardzo dobrze odcisnąć. Jeśli z tym odciskaniem przedobrzysz, możesz
      dodać troszeczkę mleka do masy, bezie bardziej kremowe. Poza tym, ja z reguły
      do kalafiora dodaję zawsze gałkę muszkatołową( zupka z kalafiora bez gałki? -
      to się nie da...:-))
      więc mozesz spróbować i do kotletów dodać.
      Właśnie jutro je będę robic, kalafior już leży ugotowany. Poza tym dostałam
      swieże grzybki prosto z lasu, więc obowiązkowo kotleciki będą z pysznym
      sosikiem grzybowym.
      • 15.06.04, 17:46 Odpowiedz
        No właśnie - gałka do kalafiora musowo. Dodaję zawsze do beszamelu, kiedy
        zapiekam kalafiora pod beszamelem.

        Dziękuję za przepisy! Coś na pewno wypróbuję :-)
    • 15.06.04, 17:44 Odpowiedz
      puszkkka.spinacz.pl/lista.php3?sort=0&str=1&l=K

      Tu jest mnotwo pomyslow

      POzdrawiam,
      Kociamama.
    • 15.06.04, 20:49 Odpowiedz
      Dziękuję za wszystkie przepisy! Dzisiaj zwyciężyła opcja konserwatywna, tzn.
      kalafior, wcześniej lekko obgotowany na parze, zapieczony pod beszamelem
      (duuużo gałki muszkatołowej) i parmezanem. Też dobre, ale następnym razem
      zaeksperymentuję.
      • IP: 212.160.152.*

        Gość: ~KASIA~ 16.06.04, 09:24 Odpowiedz
        haniaaaaaaaaaaaaa...
        jak mogłaś!

        to ja myslalam, ze tez zrobisz kotleciki, buuuuuuu
        obraziłam sie :-((
      • 22.06.04, 23:12 Odpowiedz
        Kalafior zupelnie niekonserwatywny :)

        ugotowany na poltwardo kalafior ukladam w naczyniu do zapiekania
        zalewam pomidorowym sosem z cebulka, czosnkiem, oliwkami zielonymi, czarnymi,
        kaparami i ziolami typu wloskiego
        na to paseczki szynki (lub bez - wersja wege)
        i plastry mozarelli
        zapiekam ok. 20 min
        do tego bagietka (lub ciabatta) i schlodzone wino rozowe
    • 16.06.04, 10:05 Odpowiedz
      zielona salata pokrojona
      pomidory w osemki
      kalafior w rozyczki podgotowany
      oliwa
      czosnek
      bazylia
      sol
      mieszamy i...
      wcinamy
      pyyychaaaa
      --
      Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
      pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
    • 16.06.04, 12:53 Odpowiedz


      Kalafiorka nalezy podzielić na mniejsze części, obgotować 10 min. w osolonej
      wodzie ( kalafior nie może być za miękki), następnie nalezy go lekko wystudzić
      i panierować jak kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni aż do
      zarumienienia. Pycha, innego nie jadam !!!
      • IP: *.it / 62.233.189.*

        Gość: Cynamoon 16.06.04, 17:48 Odpowiedz
        Ugotowany w wodzie badz na parze
        posypac uprazonymi ziarnami sezamu (sporawo).
        Bardzo pysznie sie komponuje.
    • IP: *.chello.pl

      Gość: wiedzma 16.06.04, 21:08 Odpowiedz
      zajrzyj na temat "zupa koloru białego"
    • 16.06.04, 22:33 Odpowiedz
      Dziś jadłam...
      Kalafioro ugotowany i podzielony na różyczki, polany (jeszcze ciepły, choć
      pyszny również na zimno) sosem przygotowanym z: jogurtu nat., majonezu, octu
      winnego, czosnku, koperku, pieprzu, soli i cukru. Szybko, a wyśmienicie.
    • IP: *.proxy.aol.com

      Gość: Monika 17.06.04, 04:04 Odpowiedz
      ugotuj kalafiora - nie rozgotuj. ugniec jak ziemniaki dodajac szczypte soli,
      pieprz i troche masla. Smakuje naprawde dobrze i juz nigdy wiecej nie bedziecie
      chcieli jesc tuczonych ziemniakow!!!!!!
      • IP: *.kom / *.man.kn.pl

        Gość: kojka 17.06.04, 08:59 Odpowiedz
        KALAFIOR FASZEROWANY

        mieso mielone około 40 deko przyprawić wg uznania,ale dosć mocno,dodać jajko
        wyrobić dobrze
        napychać pomiędzy różyczki kalafiora,jak najwiecej sie uda,starajac sie nie
        porozrywać kalafiora na częsci ;))
        posypać trochę przyprawami na wierzchy,wstawić do naczynia zaro,podlać odrobina
        wody,przykryć folią aluminiową i piec około 1,5 h w 150 stopni

        jak kalafior zmięknie(ja sprawdzam patykiem do szaszłyków)odkryc folię i lekko
        go zrumienić(mozna posypać utartym serem)
        podawać z sosem np pomidorowym,koperkowym,albo i bez,kroimy takiego kalafiorka
        na trójkąty,bardzo ładnie wygląda .
        • 17.06.04, 09:09 Odpowiedz
          Dzięki za kolejne przepisy - w przyszłym tygodniu będę szaleć kalafiorowo! Ten
          faszerowany wygląda świetnie.
          • IP: *.kom / *.man.kn.pl

            Gość: kojka 17.06.04, 09:15 Odpowiedz
            a jak smakuje ......
            ja jutro robie
            • IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl

              Gość: aniel 22.06.04, 23:28 Odpowiedz
              a u mnie w tym roku kroluje surowka z kalafiora-pycha!

              umyty, podzielony na male rozyczki kalafior skropic octem balsamicznym i oliwa
              z dodatkiem czosnku i ewentualnie bazyli. mocno posolic.
              w wersji "utrudnionej" dodaje pokrojone pomidory

              uwaga: ma byc kwasne

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.