Dodaj do ulubionych

Kalafior inaczej

15.06.04, 15:53
Wiem, że temat kalafiora był wałkowany wiele razy, ale może macie pomysł na
jakieś jego wykorzystanie inne niż:

- kalafior z masłem i bułką,
- kalafior z oliwą i parmezanem,
- kalafior zapiekany pod beszamelem,
- zupa kalafiorowa,
- sałatki.

Sugestie wszelakie miło widziane.
Edytor zaawansowany
  • 15.06.04, 15:57
    No oczywiście - kalafior z bardzo czosnkowym winegretem. Na zimno.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 15.06.04, 15:58
    Wcześniej jakoś ugotowany albo zblanszowany?

    A może masz jakiś pomysł na kalafiora na ciepło?
  • 16.06.04, 08:22
    Ja kalafior gotuję. Może inaczej: jeśli zostanie ugotowany kalafior od obiadu.
    Może być sam z winegretem, a można do niego dodać różne różności - jak jeszcze
    trafi się zapomniana pyra, pomidor albo jakaś papryka.
    Szał wątroby - z sałatą zieloną :)))
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 15.06.04, 19:09
    Kalafior surowy ?? Tak zrozumialam przepis na kalafior z bardzo czosnkowym
    winegretem. Pycha.
    Mój przepis: Kalafior surowy,podzielony na różyczki, spażony na sicie no i
    oczywiście wystudzony. Sos: olej z dyni - 2 -3 lyżki, olej z oliwek - 1/2
    szklaneczki,sok z 1/2 cytryny, lyżeczka cukru, lyżeczka mala kawowa świeżego
    pieprzu, sól (wg.uznania). Jeżeli lubisz koperek do też można dodać do tego
    sosu, ale niekoniecznie. Smacznego
  • 15.06.04, 16:44
    Dziękuję za linki, ale googla mam ;-)
  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:14
    - 25 dag kalafiora

    - 15 dag marchwi

    - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

    - 4 dag ryżu

    - łyżka śmietany

    - łyżeczka oleju

    - łyżka posiekanego koperku

    - curry

    - pieprz

    - sól

    Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
    pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
    przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
    10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:14
    RAGOUT Z KALAFIORA Z CURRY


    - 25 dag kalafiora

    - 15 dag marchwi

    - ćwierć szklanki bulionu warzywnego

    - 4 dag ryżu

    - łyżka śmietany

    - łyżeczka oleju

    - łyżka posiekanego koperku

    - curry

    - pieprz

    - sól

    Oczyszczony kalafior podzielić na małe różyczki. Oskrobaną i opłukaną marchew
    pokroić w słupki. Kalafior podsmażyć w rondlu na rozgrzanym oleju, wlać bulion,
    przyprawić i dusić na małym ogniu około 5 min. Następnie dodać marchew i dusić
    10 minut, podprawić śmietaną, curry i solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:19
    KOTLETY MIELONE Z KALAFIORA


    Skladniki:

    Kalafior duzy 1 szt.
    Cebula 10 dag
    Margaryna 25 dag
    Bułka kajzerka 2 szt.
    Jaja 2 szt.
    Koperek zielony 1 peczek
    Bułka tarta 15 dag
    Sol,pieprz naturalny.



    Przepis:

    Kalafior obgotowac.Półtwardy kalafior odcedzic,przepuscic przez maszynke do
    miesa wraz z namoczoną w mleku i odcisnietą bardzo mocno bułką.Cebulę
    obrać,pokroić w drobna kostkę i usmażyć na niewielkiej ilosci tluszczu na jasno
    zloty kolor . Koperek zielony dokladnie oplukac,osaczyc z wody i drobno
    posiekac.Do zmielonego kalafiora dodac bulkę,cebulę,surowe jaja,posiekany
    koperek,przyprawic do smaku i dokladnie wymieszac.Uformowac okragle kotleciki w
    formie krazkow o grubosci 1,5 cm.Obtoczyc je w bulce tartej i smazyc na dobrze
    rozgrzanym tlusczczu na zloty kolor z obu stron.Podawac z mlodymi ziemniakami
    oraz mizeria lub salata zielona.
    Dobre są też z sosem pieczarkowym lub grzybowym.

  • 15.06.04, 17:24
    Te kotlety brzmią nieźle. Robiłaś je? Tylko zamiast margaryny dałabym masło.
  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:32
    PULPECIKI Z KALAFIOREM

    Pulpety: 25 dag mielonego mięsa, łyżka ziaren sezamu, czerstwa bułka, cebula,
    pęczek natki pietruszki, łyżka masła, po łyżeczce jarzynki i papryki; 50 dag
    kalafiora, cebula, ząbek czosnku, kieliszek białego wina, 2 pomidory, 15 dag
    masła, 5 dag startego ementalera, maggi, pieprz, sól
    Jak ważyć?
    Sposób przyrządzania
    Kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, dodać
    do kalafiora. Wlać wino, maggi, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać, włożyć do
    formy i piec 15 min. Mięso oraz namoczoną i odciśniętą bułkę wymieszać z drobno
    posiekaną cebulą i natką pietruszki oraz ziarnem sezamu i przyprawami.
    Uformować małe kulki i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu 2-3 min. Umyte pomidory
    pokrojone na ćwiartki oraz usmażone pulpeciki porozkładać między różyczkami
    kalafiora i piec około 30 min. Następnie potrawę na chwilę wyjąć z piekarnika,
    posypać serem i zapiec. Podawać z dowolną kaszą lub drobnym makaronem i
    sezonową surówką.



    OMLET Z KALAFIOREM

    SKŁADNIKI:
    pół kalafiora,
    3 jajka,
    kawałek łagodnego żółtego sera,
    2 ząbki czosnku,
    natka,
    sól,
    oliwa,
    pieprz.

    PRZYGOTOWANIE:
    Ugotować kalafiora, podzielić na małe cząstki. Podsmażyć posiekany czosnek na
    oliwie z kalafiorem, doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Rozbić jajka,
    dodać do nich posiekaną natkę i starty ser. Wylać połowę masy na patelnię,
    poczekać aż jajka częściowo się zetną, na to wyłożyć kalafiora, a na wierzch
    wylać resztę masy. Zapiec pod przykryciem. Przy pomocy talerza przewrócić omlet
    na drugą stronę. To samo można przyrządzić ze smażoną cukinią, bakłażanem,
    pieczarkami i cebulą, ugotowanym groszkiem lub smażonymi ziemniakami


    TOSTY Z KALAFIOREM (4 porcje)

    Składniki
    kalafior, 1 sztuka
    cebula, 1 sztuka
    chleb tostowy, 8 kromek
    margaryna, 2 łyżki
    jajka, 4 sztuki
    Jarzynka
    sól i pieprz
    ser żółty, 200 dkg
    Sposób przyrządzenia:
    Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki, ugotować na pół twardo. W garnku
    roztopić margarynę, udusić cebulę, dodać ugotowany kalafior i jajka, razem
    gotować, aż jajka się zetną. Doprawić Jarzynką, solą i pieprzem. Na chleb
    tostowy położyć najpierw kalafior z jajkiem a następnie potarty żółty ser.
    Zapiekać w piekarniku aż do momentu roztopienienia się sera.





  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 15.06.04, 17:37
    Hania, no wlaśnie kotlecikirobiłam i sa super. Tylko pamiętaj, żeby kalafiora i
    bułę baaaardzo dobrze odcisnąć. Jeśli z tym odciskaniem przedobrzysz, możesz
    dodać troszeczkę mleka do masy, bezie bardziej kremowe. Poza tym, ja z reguły
    do kalafiora dodaję zawsze gałkę muszkatołową( zupka z kalafiora bez gałki? -
    to się nie da...:-))
    więc mozesz spróbować i do kotletów dodać.
    Właśnie jutro je będę robic, kalafior już leży ugotowany. Poza tym dostałam
    swieże grzybki prosto z lasu, więc obowiązkowo kotleciki będą z pysznym
    sosikiem grzybowym.
  • 15.06.04, 17:46
    No właśnie - gałka do kalafiora musowo. Dodaję zawsze do beszamelu, kiedy
    zapiekam kalafiora pod beszamelem.

    Dziękuję za przepisy! Coś na pewno wypróbuję :-)
  • 15.06.04, 20:49
    Dziękuję za wszystkie przepisy! Dzisiaj zwyciężyła opcja konserwatywna, tzn.
    kalafior, wcześniej lekko obgotowany na parze, zapieczony pod beszamelem
    (duuużo gałki muszkatołowej) i parmezanem. Też dobre, ale następnym razem
    zaeksperymentuję.
  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 16.06.04, 09:24
    haniaaaaaaaaaaaaa...
    jak mogłaś!

    to ja myslalam, ze tez zrobisz kotleciki, buuuuuuu
    obraziłam sie :-((
  • Gość: ~KASIA~ IP: 212.160.152.* 16.06.04, 09:25
    hihi
  • 22.06.04, 23:12
    Kalafior zupelnie niekonserwatywny :)

    ugotowany na poltwardo kalafior ukladam w naczyniu do zapiekania
    zalewam pomidorowym sosem z cebulka, czosnkiem, oliwkami zielonymi, czarnymi,
    kaparami i ziolami typu wloskiego
    na to paseczki szynki (lub bez - wersja wege)
    i plastry mozarelli
    zapiekam ok. 20 min
    do tego bagietka (lub ciabatta) i schlodzone wino rozowe
  • 16.06.04, 10:05
    zielona salata pokrojona
    pomidory w osemki
    kalafior w rozyczki podgotowany
    oliwa
    czosnek
    bazylia
    sol
    mieszamy i...
    wcinamy
    pyyychaaaa
    --
    Wszyscy mamy jakieś swoje przywary i niekoniecznie to znaczy, że trzeba
    pielęgnować w sercu dawne urazy i odświeżać je bez końca.
  • 16.06.04, 12:53


    Kalafiorka nalezy podzielić na mniejsze części, obgotować 10 min. w osolonej
    wodzie ( kalafior nie może być za miękki), następnie nalezy go lekko wystudzić
    i panierować jak kotlety w jajku i bułce tartej, smażyć na patelni aż do
    zarumienienia. Pycha, innego nie jadam !!!
  • Gość: Cynamoon IP: *.it / 62.233.189.* 16.06.04, 17:48
    Ugotowany w wodzie badz na parze
    posypac uprazonymi ziarnami sezamu (sporawo).
    Bardzo pysznie sie komponuje.
  • 16.06.04, 17:49
    Z sezamem prażonym? Oj, brzmi dobrze... Może jeszcze trochę skropić olejem
    sezamowym... hm....
  • Gość: wiedzma IP: *.chello.pl 16.06.04, 21:08
    zajrzyj na temat "zupa koloru białego"
  • 16.06.04, 22:33
    Dziś jadłam...
    Kalafioro ugotowany i podzielony na różyczki, polany (jeszcze ciepły, choć
    pyszny również na zimno) sosem przygotowanym z: jogurtu nat., majonezu, octu
    winnego, czosnku, koperku, pieprzu, soli i cukru. Szybko, a wyśmienicie.
  • Gość: Monika IP: *.proxy.aol.com 17.06.04, 04:04
    ugotuj kalafiora - nie rozgotuj. ugniec jak ziemniaki dodajac szczypte soli,
    pieprz i troche masla. Smakuje naprawde dobrze i juz nigdy wiecej nie bedziecie
    chcieli jesc tuczonych ziemniakow!!!!!!
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.man.kn.pl 17.06.04, 08:59
    KALAFIOR FASZEROWANY

    mieso mielone około 40 deko przyprawić wg uznania,ale dosć mocno,dodać jajko
    wyrobić dobrze
    napychać pomiędzy różyczki kalafiora,jak najwiecej sie uda,starajac sie nie
    porozrywać kalafiora na częsci ;))
    posypać trochę przyprawami na wierzchy,wstawić do naczynia zaro,podlać odrobina
    wody,przykryć folią aluminiową i piec około 1,5 h w 150 stopni

    jak kalafior zmięknie(ja sprawdzam patykiem do szaszłyków)odkryc folię i lekko
    go zrumienić(mozna posypać utartym serem)
    podawać z sosem np pomidorowym,koperkowym,albo i bez,kroimy takiego kalafiorka
    na trójkąty,bardzo ładnie wygląda .
  • 17.06.04, 09:09
    Dzięki za kolejne przepisy - w przyszłym tygodniu będę szaleć kalafiorowo! Ten
    faszerowany wygląda świetnie.
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.man.kn.pl 17.06.04, 09:15
    a jak smakuje ......
    ja jutro robie
  • Gość: aniel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 23:28
    a u mnie w tym roku kroluje surowka z kalafiora-pycha!

    umyty, podzielony na male rozyczki kalafior skropic octem balsamicznym i oliwa
    z dodatkiem czosnku i ewentualnie bazyli. mocno posolic.
    w wersji "utrudnionej" dodaje pokrojone pomidory

    uwaga: ma byc kwasne

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.