• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak ubic smietane?

  • 16.06.04, 22:25
    No wlasnie, jak?

    Juz drugi raz w przeciagu kilku dni kupuje smietane, 36%, wlewam do michy,
    wlaczam mikser, ubijam i nic.
    Smietana jest schlodzona, nawet bardzo.
    Co robie nie tak? Mam pecha czy jest jakis powod?

    Dodam, ze ubijam dlugo ale smietana sie nie wazy. Po prostu sie nie ubija.
    Edytor zaawansowany
    • 16.06.04, 22:38
      Kilka razy już o tym pisaliśmy... zerknij np. tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11773867&v=2&s=0 ja tylk dodam od siebie, że o wiele lepiej ubija mi się śmietankę 30%, a 36% też mi jakoś nie wychodzi (właściwie raz nie wyszła, to więcej nie próbowałam:)

      --
      You can see it everywhere you look
      People just ain't no good
      • 16.06.04, 23:20
        Dzieki wielkie

        Choc nie wiem, czy to cos da. Bo warunki wszystkie byly spelnione:
        smietana 36% kremowka
        schlodzona
        z cukrem pudrem

        I nic.
        Sprobuje teraz z 30%, zobaczymy. Nie zmienia to jednak faktu, ze sie to nie
        ubilo, choc wedlug wszystkich znakow powinno. I tu dociekam, czy bylo za malo
        schlodzone, czy kiepska jakosc smietany, czy zle chuchnelam na nia, czy
        wreszcie jakas ciotka rzucila kiedys na mnie zly urok.
        • 17.06.04, 00:15
          najwidoczniej każdy musi dotrzeć do swojego sposobu:)) Moim sposobem jest śmietana 30% łaciata - tylko ta mi wychodzi;)) inne próby zakończyły się niepowodzeniem, a niby wszystko robiłam tak samo. Chociaż nie ostatnio jakaś inna mi się nawet ubiła, ale jako że mi mi nie smakowała wyrzuciłam ją żeby nie marnować truskawek:))

          --
          You can see it everywhere you look
          People just ain't no good
        • Gość: charlotte IP: 62.29.137.* 17.06.04, 17:16
          Mnie się ubija 30% śmietanka firmy tsm chyba (taka w podłużnych niebieskich
          kartonikach). Czasami kupuję na bazarze kremówkę (30%) w półlitrowej butelce
          zwrotnej (podobnej do tych, w których kiedyś się kupowało mleko i śmietanę).
          Zawsze mi się ubiła.
    • 16.06.04, 22:39
      Też tak ostatnio miałam. Wiem że na tym forum nie lubi się sztucznych środków,
      ale ja najczęściej dodaje śmietan-fix Oetkera. Bezsmakowy utwardzacz. Śmietana
      się łatwo ubija i do tego utrzymuje konsystencję.
    • 17.06.04, 17:09
      Jedna pani mówi o śmietanie druga o śmietance - czy macie to samo na myśli bo
      wg mnie śmietana jest kwaśna a śmietanka słodka. Oświećcie mnie, svpl.
      Andrzej
      • Gość: beti IP: 81.210.16.* 17.06.04, 19:16
        Smietana jest kwaśna - to fakt, śmietanka słodka też fakt, ale tak na prawdę to
        kwestia nazewnictwa. Smietana 30% musi być bardzo mocno schłodzona 36% również,
        najlepiej, jak poleży w zamrażarce przed ubiciem. I najważniejsza zasada: MUSZĄ
        być wysokie obroty, czyli szybkośc ubijania maksymalna. Mnie ubijają się
        obydwie bez problemów, 30 lepiej smakuje.... Widziałam zaś na pewnych targach
        takie cudo,że ubijano na sztywno MLEKO! 1% procentowe. I smakowało z
        truskawkami wysmienicie. Uzrądzenie miało 2000 mocy, a zwykły mikser tylko
        około 700.... Pozdrawiam.
        • Gość: blink IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.04, 20:09
          Do bitej używa się ŚMIETANKI a nie ŚMIETANY i nie jest to kewesta nazewnictwa.
    • Gość: anna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.13, 00:32
      ja mam to samo, kiedyś jak kupiłam kremówkę 30 % to ubijała się szybko .Przypuszczam że teraz to nie są kremówki tluste tylko zwykła lura śmietanka do kawy.
    • Gość: Marek IP: *.unitymediagroup.de 08.12.13, 01:02
      Mikser na najwyższych obrotach - tzn. ja zaczynam na niższych żeby się nie pochlapać, a jak trochę zacznie się ubijać to zwiększam.

      Może to być wina miksera albo końcówek, moi rodzice mają mikser który świetnie ubija białka, a śmietanę już gorzej, i inny którym śmietana lepiej wychodzi.

      A może spróbuj z mniejszą ilością, 100 ml, czy się ubije. Może po prostu to trwa.
    • 08.12.13, 10:25
      Ja ubijam recznie i my wychodzi, bez miksera, chociaz reka boli. wczesniej wkladam smietanke, miske, w ktorej bede ubijac i ubijaczke do zamrazarki, zeby sie wszystko schlodzilo. zadnych ulepszaczy.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.