Dodaj do ulubionych

Jak upiec pierś z indyka, aby nie była sucha?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 17:03
Czy ktoś zna może jakiś sposób na pieczenie piersi z indyka w piekarniku
elektrycznym, tak aby nie była sucha. Gdy owinę mięso folią, zawsze wychodzi
mi niezbyt dopieczona (jakby ugotowana), albo sucha jak wiór - gdy piekę w
naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.
Zależy mi na takim upieczeniu, aby wystudzone mięso można było kroić w
plastry i wykorzystywać a la wedlina na pieczywo.
Jeśli ktoś z Was zna jakis dobry "proces technologiczny", to bedę wdzięczna.
Edytor zaawansowany
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 17.06.04, 17:06
    Próbiwałas w rękawie do pieczenia?
    Ja do rękawa wlewam np troche białego wina + oliwy itp.
    Wychodzi całkiem smaczne
  • Gość: Perito IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 17:14
    No właśnie wyjęłam przed chwilą mięso pieczone w rękawie (zgodnie z instrukcją
    obsługi) i znowu mam wrażenie że jest bardziej ugotowane niż upieczone. Ile
    czasu to trzeba trzymać w piekarniku?
  • Gość: ireczka1 IP: *.kabela.oprit.rug.nl 17.06.04, 17:17
    wlasnie tez sie nad tym zastanawiam - w jednym z watkow znalazlam przepis na
    indyka w marynacie z jogurtu, czosnku, curry i zieleniny - indyk wlasnie sie
    moczy w takiej marynacie, ale tez nie wiem: jak dlugo piec, czy przelac cala
    marynate do naczynia zaroodpornego, czy raczej zalac indyka bulionem, czy moze
    dodac jeszcze do pieczenia szalotki???
  • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:48
    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11872808&a=11872808
    watek o suchym schabie , ale bedzie pomocny...
    ja zwykle obsmazam ostro na patelni- zarowno indyka jak i kaczke
    potem dusze garnku w winie lub soku z pomarancz lub w zalewie
    z brzoskwin puszkowych itp.... + oczywiscie troche tluszczu i przypraw
    sprawdza sie ten sposob - mieso jest dobre i na cieplo i na zimno
  • Gość: gryka1 IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.06.04, 18:58
    Tajemnica tkwi w temperaturze pieczenia.Jeśli chodzi o pieczenie mięsa to
    powinno się je piec w temperaturze do 150 stopni C. Trwa to dość długo,
    niestety ale mięso jest soczyste.Ja również próbowałam piec w rękawie,
    naczyniach żarodopornych, wstawiałam garnuszek z wodą nic nie pomagało. W
    wysokiej temperaturze woda zawarta w mięsie paruje i skrapla się w naczyniu,
    w "niskiej" temperaturze zostaje w mięsie. Od tego czasu wszystkie mięsa tak
    piekę.
  • Gość: g IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 17.06.04, 19:21
    a ja podczas pieczenia polewam co jakis czas piers slodka smietanka. wychodzi
    rewelacyjna. i nigdy nie jest sucha.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 17.06.04, 21:56
    Tłumaczę z angielskiego.
    2-3 kg piersi indyka należy piec w temperaturze 160 C przez 1 1/2 do 2 1/4
    godz. Temperatura mięsa winna osiągnąć 75 - 80 C. (Mowa tu o stosowaniu
    termometru wtykanego w mięso i mierzącego taką właśnie temperaturę - chyba są i
    w Polsce, gdzieś widziałem w Internecie).
    www.fosterfarms.com/detail.asp?sid=c5c5
  • Gość: ZJP IP: *.ci.seattle.wa.us 18.06.04, 02:34
    Tajemnica tkwi w tzw. "brining". Mieso po uboju zwierzecia/ptaka i
    przetworzeniu, przechowywaniu etc. cechuje utrata plynow ktore nalezy uzupelnic.

    A wiec rozpuscic w litrze wody okolo 3 lyzek soli i 1 lyzke/czke cukru.
    Kawalki miesa (piers z indyka) zanurzyc w plynie i trzymac w lodowce przez
    kilka godzin (przez noc). Mozna dodac do plynu przypraw wg. smaku i fantazji.
    Wszystkie proporcje podaje "na oko".

    A co ja bym zrobil z ta nieszczesna piersia? Po namoczeniu, opruszylbym ja
    maka i piekl na srednio goracej patelni zarumieniajac ze wszystkich stron.
    Potem wstawilbym do goracego piekarnika (350F to chyba 160C) i piekl az
    gotowa. Jesli podawana na goraco to po wyjeciu z pieca poczekalbym 10-15 minut
    przed podaniem aby mieso "odpoczelo"
  • Gość: zaskoczona IP: 213.17.230.* 18.06.04, 08:38
    Niby temat stary i wałkowany wielokrotnie, ale chyba mnie w końcu oświeciło
    definitywnie. Ja tu kilka już razy gdzieś pisałam, że ostatnio nie piekę tylko
    po obsmażeniu mięsko duszę w garnku na kuchence podlewając przegotowanej wody i
    wreszcie nie mam wióra. Ale jak was teraz poczytałam znowu, to dochodzę do
    wniosku, że moje duszenie jest skuteczne pewnie właśnie dlatego, że odbywa się
    siłą rzeczy w niższej temperaturze niż dawniej piekłam w piekarniku i dzięki
    temu nie traci mi wilgoci.
    Teraz już widzę co zrobię. Po prostu wrócę do piekarnika, ale przy niskiej
    temperaturze. I w ten sposób będę miała soczysty i schab i piersi indyka.
    Ale pouczający piątek......
  • 18.06.04, 16:18
    dużo jest, ale najprostszego nie ma:

    Nagrzać piekarnik do 220 - 250 stopni (od mięsa zależy, na indyka mam wrażenie,
    wystarczy 220). Mięso, przyprawione, wymacerowane, nadziane, czy co tam kto
    chce, wkładamy w wysokim pojemniku, do piekarnika, _ważne!_ bez przykrycia i
    pieczemy około 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140-150
    stopni, mięso przykrywamy i pieczemy do takiego stanu mięsa, jakie nas
    zadowala. Czyli od godziny do nawet trzech. Po trzech, mięso można
    rozsmarowywać na chlebie.

    Nie podlewamy, bo rozpuści się ta "skórka", która wytworzyła się przez
    przypieczenie. Ona zapobiega utracie soków przez mięso.

    Myślę, że jest to świetna alternatywa dla obsmażania, które mnie osobiście
    przeraża z dwóch powodów: brudna patelnia i opryskana ze wszystkich stron
    kuchenka.

    Odkąd tak piekę nie jest mi straszny żaden schab, żaden indyk :) Wszystko
    wychodzi soczyste, mięciutkie i pyszne.

    Jeszcze jedno: jeśli kawałek mięsa nie jest zbyt duży, warto go namoczyć w
    zalewie z wody, sosu sojowego, mąki ziemniaczanej i tych przypraw w proszku,
    które i tak mamy zamiar dodać. Będzie jeszcze bardziej soczyste. To jest też
    sposób na najlepsze schabowe na świecie :D


    Aha, i jeszcze jedno. Patent nie do przecenienia jest taki: mięso płuczemy,
    suszymy i nacieramy wybranymi przyprawami. Można je przyklepać, żeby się lepiej
    trzymały, a na koniec! jak już jest przyprawione, polewamy kilkoma łyżkami
    oliwy i octu balsamicznego lub spirytusu.
  • 27.03.15, 23:14
    the_ladybird napisała:

    > świetna alternatywa dla obsmażania, które mnie osobiście
    > przeraża z dwóch powodów: brudna patelnia i opryskana ze wszystkich stron
    > kuchenka.

    Kolega mi poradził, żeby - jeśli nie chcę mieć opryskanej kuchenki - obsmażać w wysokim garnku z nierdzewki z grubym dnem. To mi się sprawdza. Więc doradzam. Potem możesz piec, dusić (najprościej w tym samym garnku - podlewając wodą i dodając cebulę oraz warzywa lub czy owoce). Do obracania obsmażanego w garnku mięsa przydatne są takie szczypce jak do grilla i widelec.
  • 18.06.04, 16:21
    A ja po prostu wkladam do piekarnika zaroodporne naczynie z woda!!
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 18.06.04, 16:30
    Tak Hanna, nareszcie widzę, że ktoś oprócz mnie stosuje tę metodę! Niezawodna.
  • Gość: Hanna IP: 64.213.237.* 19.06.04, 18:09
    lubie najprostsze sposoby
  • 19.06.04, 19:09
    w jednym z pierwszych postów bodaj gryka pisała, że wstawianie naczynia z wodą
    do piekarnika nic jej nie dało, więc szuka innej metody
  • Gość: gryka1 IP: 5.2.* / *.chello.pl 19.06.04, 19:27
    Nie, już nie szukam.Opisałam ją i z innej nie korzystam.
  • 19.06.04, 19:35
    a nie, chodziło mi o to, że naczynie z wodą nie jest rozwiązaniem omawianego
    problemu, co sugerowała hanna :)
  • Gość: ludwik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.15, 10:35
    Piekę mięsa i tuszki w niskiej temp. wg rad Tadeusza
    barwysmaku.blogspot.com/2014/12/ges-pieczona-fachowo-nadziewana-jabkami.html#more

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.