Jak upiec pierś z indyka, aby nie była sucha? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy ktoś zna może jakiś sposób na pieczenie piersi z indyka w piekarniku
    elektrycznym, tak aby nie była sucha. Gdy owinę mięso folią, zawsze wychodzi
    mi niezbyt dopieczona (jakby ugotowana), albo sucha jak wiór - gdy piekę w
    naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.
    Zależy mi na takim upieczeniu, aby wystudzone mięso można było kroić w
    plastry i wykorzystywać a la wedlina na pieczywo.
    Jeśli ktoś z Was zna jakis dobry "proces technologiczny", to bedę wdzięczna.
    • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 17.06.04, 17:06
      Próbiwałas w rękawie do pieczenia?
      Ja do rękawa wlewam np troche białego wina + oliwy itp.
      Wychodzi całkiem smaczne
    • Gość: ireczka1 IP: *.kabela.oprit.rug.nl 17.06.04, 17:17
      wlasnie tez sie nad tym zastanawiam - w jednym z watkow znalazlam przepis na
      indyka w marynacie z jogurtu, czosnku, curry i zieleniny - indyk wlasnie sie
      moczy w takiej marynacie, ale tez nie wiem: jak dlugo piec, czy przelac cala
      marynate do naczynia zaroodpornego, czy raczej zalac indyka bulionem, czy moze
      dodac jeszcze do pieczenia szalotki???
    • Gość: figa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 18:48
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11872808&a=11872808
      watek o suchym schabie , ale bedzie pomocny...
      ja zwykle obsmazam ostro na patelni- zarowno indyka jak i kaczke
      potem dusze garnku w winie lub soku z pomarancz lub w zalewie
      z brzoskwin puszkowych itp.... + oczywiscie troche tluszczu i przypraw
      sprawdza sie ten sposob - mieso jest dobre i na cieplo i na zimno
    • Gość: gryka1 IP: 5.2.* / *.chello.pl 17.06.04, 18:58
      Tajemnica tkwi w temperaturze pieczenia.Jeśli chodzi o pieczenie mięsa to
      powinno się je piec w temperaturze do 150 stopni C. Trwa to dość długo,
      niestety ale mięso jest soczyste.Ja również próbowałam piec w rękawie,
      naczyniach żarodopornych, wstawiałam garnuszek z wodą nic nie pomagało. W
      wysokiej temperaturze woda zawarta w mięsie paruje i skrapla się w naczyniu,
      w "niskiej" temperaturze zostaje w mięsie. Od tego czasu wszystkie mięsa tak
      piekę.
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 17.06.04, 21:56
      Tłumaczę z angielskiego.
      2-3 kg piersi indyka należy piec w temperaturze 160 C przez 1 1/2 do 2 1/4
      godz. Temperatura mięsa winna osiągnąć 75 - 80 C. (Mowa tu o stosowaniu
      termometru wtykanego w mięso i mierzącego taką właśnie temperaturę - chyba są i
      w Polsce, gdzieś widziałem w Internecie).
      www.fosterfarms.com/detail.asp?sid=c5c5
    • Gość: ZJP IP: *.ci.seattle.wa.us 18.06.04, 02:34
      Tajemnica tkwi w tzw. "brining". Mieso po uboju zwierzecia/ptaka i
      przetworzeniu, przechowywaniu etc. cechuje utrata plynow ktore nalezy uzupelnic.

      A wiec rozpuscic w litrze wody okolo 3 lyzek soli i 1 lyzke/czke cukru.
      Kawalki miesa (piers z indyka) zanurzyc w plynie i trzymac w lodowce przez
      kilka godzin (przez noc). Mozna dodac do plynu przypraw wg. smaku i fantazji.
      Wszystkie proporcje podaje "na oko".

      A co ja bym zrobil z ta nieszczesna piersia? Po namoczeniu, opruszylbym ja
      maka i piekl na srednio goracej patelni zarumieniajac ze wszystkich stron.
      Potem wstawilbym do goracego piekarnika (350F to chyba 160C) i piekl az
      gotowa. Jesli podawana na goraco to po wyjeciu z pieca poczekalbym 10-15 minut
      przed podaniem aby mieso "odpoczelo"
    • Gość: zaskoczona IP: 213.17.230.* 18.06.04, 08:38
      Niby temat stary i wałkowany wielokrotnie, ale chyba mnie w końcu oświeciło
      definitywnie. Ja tu kilka już razy gdzieś pisałam, że ostatnio nie piekę tylko
      po obsmażeniu mięsko duszę w garnku na kuchence podlewając przegotowanej wody i
      wreszcie nie mam wióra. Ale jak was teraz poczytałam znowu, to dochodzę do
      wniosku, że moje duszenie jest skuteczne pewnie właśnie dlatego, że odbywa się
      siłą rzeczy w niższej temperaturze niż dawniej piekłam w piekarniku i dzięki
      temu nie traci mi wilgoci.
      Teraz już widzę co zrobię. Po prostu wrócę do piekarnika, ale przy niskiej
      temperaturze. I w ten sposób będę miała soczysty i schab i piersi indyka.
      Ale pouczający piątek......
    • dużo jest, ale najprostszego nie ma:

      Nagrzać piekarnik do 220 - 250 stopni (od mięsa zależy, na indyka mam wrażenie,
      wystarczy 220). Mięso, przyprawione, wymacerowane, nadziane, czy co tam kto
      chce, wkładamy w wysokim pojemniku, do piekarnika, _ważne!_ bez przykrycia i
      pieczemy około 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140-150
      stopni, mięso przykrywamy i pieczemy do takiego stanu mięsa, jakie nas
      zadowala. Czyli od godziny do nawet trzech. Po trzech, mięso można
      rozsmarowywać na chlebie.

      Nie podlewamy, bo rozpuści się ta "skórka", która wytworzyła się przez
      przypieczenie. Ona zapobiega utracie soków przez mięso.

      Myślę, że jest to świetna alternatywa dla obsmażania, które mnie osobiście
      przeraża z dwóch powodów: brudna patelnia i opryskana ze wszystkich stron
      kuchenka.

      Odkąd tak piekę nie jest mi straszny żaden schab, żaden indyk :) Wszystko
      wychodzi soczyste, mięciutkie i pyszne.

      Jeszcze jedno: jeśli kawałek mięsa nie jest zbyt duży, warto go namoczyć w
      zalewie z wody, sosu sojowego, mąki ziemniaczanej i tych przypraw w proszku,
      które i tak mamy zamiar dodać. Będzie jeszcze bardziej soczyste. To jest też
      sposób na najlepsze schabowe na świecie :D


      Aha, i jeszcze jedno. Patent nie do przecenienia jest taki: mięso płuczemy,
      suszymy i nacieramy wybranymi przyprawami. Można je przyklepać, żeby się lepiej
      trzymały, a na koniec! jak już jest przyprawione, polewamy kilkoma łyżkami
      oliwy i octu balsamicznego lub spirytusu.
    • A ja po prostu wkladam do piekarnika zaroodporne naczynie z woda!!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.