Jak zrobić dobra galaretę z nóżek? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Czy możecie podać mi jakiś sprawdzony dobry przepis na galaretkę z nóżek
    wieprzowych? Ostatnio chodzi za mną straszliwie ten smak i mam ochotę
    poeksperymentować. Z góry wszystkim dziękuję!
    • Taka smaczna galarete mozesz zrobic z golonki lub udek kurczaka.
      Golonke lub udka kurczaka gotujesz z earzywami tak jak na rosol.
      Gotowac nalezy na nieduzym ogniu i dlugo,az mieso bedzie odchodzic od kosci.
      Po ostudzeniu,mieso odzielasz od kosci i siekasz.
      Wywar przecedzasz przez sitko , solisz,doprawiasz pieprzem i wycisnietym przez
      praske czosnkiem.
      Soli,pieprzu i czosnku nalezy dodac sporo,galaretka wowczas nie jest mdla.
      W zimnej wodzie namaczasz zelatyne w odpowiedniej proporcji do ilosci wywaru.
      Po namoczeniu rozprowadzasz w wywzre.
      Do miseczek wkladasz posiekane miesko i nalewasz wywaru.
      Odstawiasz do lodowki do schlodzenia.
      Smacznego.
    • Wrzucam 3 nogi, duza golonke, 1/2 kg miesa na rosól wołowego(jak nie mialam to
      dalam szynke wiep. i bylo ok), zalewam zimną woda i doprowadzam do wrzenia.Daje
      liscie laur., ziele, ziarna pieprzu, warzywa- cebule, marchew, por, pietruche,
      seler. Potem ma dlugo pyrkac (ledwie) na gazie do całkowitej miekkosci miesa,
      dosalam troche wczesniej.Wyciagam mieso, golonke, kroje drobno i pakuje do
      miseczek.Wywar przecedzam przez sito, do czystego wciskam glowke czosnku(teraz
      tego młodego to ze 2)i zalewam mieso.
      Proporcje są na spora ilosc, bo galarete zawsze robie przy okazji imprezy, wiec
      jesli nie bedziesz mial zbyt wielu pomocnikow do jej zjedzenia, zmniejsz
      proporcje.
      --------------------------------------------------
      Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
      • Gość: kawa IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 24.06.04, 09:48
        dzisiaj będzie mój debiut w robieniu galarety ,
        przepis mam od mojej mamy:
        - 1 golonka cielęca = ok. 1-1.2 kg
        - czosnek
        - 1-2 marchewki
        - żelatyna
        - sól pieprz
        - 4 listki laurowe
        mięso, zagotować , zmiejszyć ogień i gotować baaardzo powoli przez 5-6
        godzin, odszumować-zdjąć pianę z gotującego sie wywaru kilka razy , po 4 godz.
        gotowania dodać liście laurowe posolić do smaku , po ok. 5 godzinach gotowania
        dodać marchewkę tak żeby po ugotowaniu nie rozpadała sie .
        po ok. 6 godz wyjąć mięso , wywar ostudzić , dodać 4-6 łyżeczek żelatyny ,
        zamieszać do rozpuszczenia sie żelatyny , niech wywar postoi 1/2 godziny ,
        postawić wywar na gaz , zagotować mieszając .
        do misek nałożyć posiekane mięsko troszke startego czosnku , pokrojoną drobno
        marchewke , popieprzyć , posolić - lekko lub nie ( ja będę próbować wywar czy
        nie jest za słony bo jak wiedomo sól rozpuszcza galaretę i może być problem z
        jej zsiadaniem sie.
        jeszcze musze sie doputać jak to jest z tym soleniem.
        zalać wywarem , zaczekać aż przestygnie w stawić do lodówki. smacznego.
        dodam że na imprezach goście jedzą nawet po kilka sztuk tej maminej galarety .
        mama twierdzi żeby nie dodawać za dużo przypraw bo zabija sie prawdziwy smak
        cielęcinki, wszystko ma być baaardzo delikatne.
        pozdrawiam
        kawa
      • Gość: ADAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 01:18
        WYLACZNIE SAME NOZKI SWINKI BEZ KOLANKA - TE KROTKIE-NIEPOTRZEBNA GOLONKA -
        MABYC SREDNIA ILOSC MIESKA I GALARETKA BEZ ZADNEJ ZELATYNY - NIE O MIECHO TU
        CHODZI - NA DNO FOREMEK ODROBINKA ZIELONEGO GROSZKU, CWIARTECZKA JAJECZKA
        GOTOWANEGO NA TWARDO, KILKA PLASTERECZKOW MARCHEWKI DLA ESTETYKI I
        SMACZNEGOOOOOOOOOO
      • Gość: ADAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 01:19
        GRATULUJE SMAKU I PODNIEBIENIA
        NAPAKOWAC MIECHA ZEBY BYLA ZYLA Z MIECHEM !!!!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.