IP: *.dynamic.chello.pl 03.06.12, 15:06
mam pytanie co do upieczonego biszkoptu - ja robię w ten sposób że jak się upiecze chwile jest w piekarniku i potem przeważnie wyjmuję na szklaną deskę wierzchem na spód by był na górze ładny prosty. I tu mam pytanie czy wam też się "przykleja" po wyjęciu to tego na co go wykładacie? może źle robię i powinnam zimny wykładać? gdzie tkwi problem
Edytor zaawansowany
  • chyba.ze 03.06.12, 15:43
    Jak wyłożysz zimny to się nie przyklei tak łatwo jak gorący.
    Ja wykładam taki przestudzony i jest ok.
  • annjen 03.06.12, 19:27
    podłóż ściereczkę po prostu.
  • doral2 03.06.12, 20:39
    podłóż papier do pieczenia.
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • Gość: wiwi IP: 212.160.148.* 04.06.12, 12:55
    lepiej papier pergaminowy
  • mhr2 04.06.12, 13:47
    Gość portalu: wiwi

    dlaczego myslisz ze papier pergaminowy jest lepszy od papieru do pieczenia?,
    ze jest tanszy to wiem wiec tez polece,
  • Gość: wiwi IP: 212.160.148.* 05.06.12, 16:31
    dlaczego myslisz, ze tansze jest lepsze
    ja wiem co wiem
    uzywam
    polecam
    zawsze
    i?
  • matylda1001 04.06.12, 21:27
    Zostaw biszkopt w tortownicy, najwyżej zdejmij opaskę. Żeby miał ładny, prosty wierzch wystarczy dolny krążek położyć jako górny.
  • Gość: Mi$ka89 IP: *.pools.arcor-ip.net 05.06.12, 16:19
    Czesc DZiewzyny! Moze mi ktos podac przepis na biszkopt do torta? Tylko ja potrzebuje na blaszke prostokatna 24cm na 36cm.
    Z góry Dziekuje :*
  • Gość: Marek IP: *.sm-gorczewska.com.pl 05.06.12, 18:05
    Ja przeważnie robię taki prostokątny.

    6 jajek
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    szczypta cynamonu

    Oddzielić białka od żółtek. Białka wlać do miski, dodać cukier i cynamon, ubić na sztywno mikserem. Potem dodawać żółtka, po jednym, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Mąkę wsypywać powoli przez sitko, dalej mieszając.

    Blachę natłuszczyć, wlać ciasto, piec w 180°C 25-30 minut.

    Do tortu może będziesz potrzebować 2 takie. Można zrobić mniejsze, z 4-5 jajek (mąki i cukru odpowiednio mniej, czas pieczenia 20 minut), można jedno z 8-12 jajek (mąki i cukru więcej, czas pieczenia 40-50 minut) i przeciąć na pół.
  • reniam_123 05.06.12, 19:45
    W temacie. myślę, że to wina piekarnika gazowego , ja piekę właśnie w gazowym i moje biszkopty, choć zawsze ładnie wypieczone, "skórkę" po ostudzeniu mają wilgotną i zawsze się przykleja do tacki,teraz mam taki sposób, że z wystudzonego na prosto(nie odwracanego) biszkoptu/ta ściągam delikatnie tę skórkę widelcem, a przed polaniem polewą, placek smaruję cienko masą lub powidłem czy jakąś marmoladą, dżemem, aby polewa nie wsiąkła w ciasto.
  • rozyczko 05.06.12, 21:43
    mojewypieki.blox.pl/2009/06/Biszkopt-przepis-II.html
    pierwszy raz sie balam, ale wyszedl cudny! Polecam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.