Dodaj do ulubionych

budyń orzechowy

IP: *.ghnet.pl 18.07.12, 10:24
Witam. Mam mały problem. Mam przepis na tort orzechowy gdzie jednym ze składników jest budyń orzechowy. Czy jest w ogóle w sprzedaży orzechowy budyń?? Po wejściu w grafikę w google jedyne co wyszło z możliwych do kupienia budyniów to czekoladowy z kawałkami orzechów. Może i można zrobić budyń samemu, no ale w przepisie pisze tylko: budyń orzechowy. Przepis na ten tort pochodzi z kalendarza z przepisami ( dodatek do gazety Świat Kobiety 2010 rok ).
Edytor zaawansowany
  • Gość: geez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.12, 12:41
    Nigdy nie widziałam budyniu orzechowego w sklepach. Może zrób budyń waniliowy albo śmietankowy i dodaj do niego 2-3 łyżki zmielonych orzechów włoskich :)
  • aqua48 18.07.12, 14:59
    Ten budyń to do czego? W torcie orzechowym nie potrzeba takiego sztucznego dodatku.
    Do tortu, na "podkręcenie" smaku lepiej dodać kieliszek orzechówki.
  • Gość: rafmaxxx IP: *.ghnet.pl 18.07.12, 17:28
    Do czego budyń? No robi się masy budyniowe z utartego masła i budyniu. Orzechówka może i dobra by była, ale kupować coś co się używa raz na pół roku i to w minimalnych ilościach. Kupię chyba budyń śmietankowy i dodam do niego zmielonych orzechów i będzie też dobre.
  • momas 18.07.12, 21:45
    w przyszlym roku zrob troche sam :) (w tym juz za pozno)'
    nalew (ok 70%) moze stac latami:). Zuzyjesz do mas orzechowych i.... jako lekarstwo na zolądek - dziala rewelacyjnie).
    Zaden budyn, czy orzechy nie dadzą kremowi tak orzechowego smaku...

    --
    Liczba literówek jest wprost proporcjonalna do poziomu irytacji.
  • bene_gesserit 18.07.12, 19:38
    Gellwe robi budyn orzechowy. Mozna kupić przez internet chyba.
    Ew do budyniu waniliowego dodać to.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • aqua48 19.07.12, 15:15
    Orzechówka droga nie jest, a sprawdza sie świetnie rowież do innych wypieków oraz do wciągania solo.
    Masa orzechowa z budyniu o smaku orzechowym to jakaś pomyłka rodem z PRL-u. Najlepsza masa orzechowa to mielone orzechy zaparzone wrzącym mlekiem (wystarczy pół szklanki), odstawione do wystygnięcia i zmiksowane z masłem oraz cukrem pudrem i kieliszkiem orzechówki. Jako robiąca najczęściej masy budyniowe właśnie, powiem szczerze, że budyniu im zupełnie nie potrzeba.
  • Gość: ines IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 14:42
    A mozna prosic o przepis na tego torta?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.