Dodaj do ulubionych

Karp nie świątecznie

12.08.12, 12:44
Dostałam karpia, świeżo wyłowionego(ale już oprawionego bez głowy). Czy macie jakieś nie świateczne sprawdzone przepisy na karpia?
--
Moje inspiracje: Ślubne i Dziecięce
Nasza wspólna podróż: Tak to się zaczęło, Narzeczeństwo, Panieńskie chwile, Ślubnie, Filmowo, Cywilnie(loading...10%)
Edytor zaawansowany
  • mhr2 12.08.12, 12:49
    zia86 napisała:

    > Dostałam karpia, świeżo wyłowionego(ale już oprawionego bez głowy). Czy macie j
    > akieś nie świateczne sprawdzone przepisy na karpia?

    wiec kazdy przepis na rybe dziala,

    --
    Gib jedem eine zweite Chance, denn irgendwann brauchst du sie selber...
  • Gość: kaska IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 12.08.12, 15:31
    A jak jest swiatecznie?Nie mam pojecia.Ja robie pieczonego w wine jak mi maz przyniesie gdy zlowi.Nie zartuje gdy pytam jak jet swiateczne, dziekuje za odpowiedz
  • matylda1001 12.08.12, 18:00
    Tradycyjny świąteczny, to chyba taki zwykły, smażony w panierce:)
  • green-monkey 12.08.12, 18:16
    podasz z frytkami i surówką będzie nieświątecznie:)
  • horpyna4 12.08.12, 18:51
    U mnie w domu nigdy nie było smażonego karpia. Świątecznie był w galarecie, a potem mama zaczęła robić zapiekany z pieczarkami, śmietaną i serem. Był świetny zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Tak więc "świątecznie" nie jest określeniem jednoznacznym.
  • Gość: lenka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.12, 19:31
    horpyna a możesz podać przepid na karpia twojej mamy zapiekany z pieczarkami, śmietaną i serem?
  • horpyna4 13.08.12, 09:12
    A myślisz, że pamiętam? To było baaardzo dawno, za głębokiego peerelu, a ja sama tego nigdy nie robiłam.

    Na pewno robiła go w szklanych, żaroodpornych naczyniach wysmarowanych masłem. Kładła kawałki karpia możliwie pozbawione ości, ale bez przesady. Chyba skórą do góry. No i musiał być przedtem posolony.

    Dalej nie pamiętam - czy najpierw szła na to gęsta śmietana, a potem pokrojone pieczarki, czy na odwrót - to chyba trzeba przetestować. Na wierzch tarty żółty ser. I zapiekane na złocistobrązowo.

    Kiedyś jeszcze robiła jakieś karpiowate ryby po prostu pieczone. Żaroodporny półmisek, masło i otoczone ćwiartkami ziemniaków.
  • zia86 13.08.12, 15:05
    Dokładnie, u nas na święta są kawałki w panierce. A teraz chciałabym coś w całości bądź dzwonki. :)
    --
    Moje inspiracje: Ślubne i Dziecięce
    Nasza wspólna podróż: Tak to się zaczęło, Narzeczeństwo, Panieńskie chwile, Ślubnie, Filmowo, Cywilnie(loading...10%)
  • a74-7 12.08.12, 19:20
    swiatecznie czy nie , mozna najpierw oskrobac , oczyscic , pokroic na dzwonka ,potem dzwonka na pol ,
    posolic kazdy kawalek ryby z osobna,
    obtoczyc w mace i usmazyc .
    Prostota wydobywa smak tej pieknej ryby .
    Zalezy z jakiego zrodla karp pochodzi - moze miec o innej porze roku niz swiatecznej ciut inny smak .
  • aqua48 12.08.12, 22:46
    U mnie świątecznie to w galarecie i po żydowsku. Panierowany jest nieświąteczny. Jadłam jeszcze faszerowanego. Bardzo mi smakował, ale robota z takim jest ciężka, i trzeba mieć rybę niesprawioną, z całą skórą.
  • Gość: marbor1 IP: *.dynamic.chello.pl 13.08.12, 10:08
    Karp zapiekany z pieczarkami
    ok.80 dag filetów z karpia
    1 duża cebula
    ok. 30 dag pieczarek
    2-3 łyżki masła
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    sok z cytryny
    posiekana natka pietruszki
    sól, pieprz
    Opłukane filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i kolendrą, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. Umyte i osuszone pieczarki pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle.
    Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć pokrojone na porcje filety, na nich
    rozłożyć cebulę, doprawić solą i pieprzem, posypać pieczarkami, polać stopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika . Zapiekać 25-30 min. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  • horpyna4 13.08.12, 11:22
    Wolę bez cebuli, kolendra też dla mnie nie jest konieczna. Natka i pieprz może być, zwłaszcza pieprz. Ale każdy lubi co innego.
  • Gość: wędkarz IP: *.adsl.inetia.pl 26.08.12, 21:36
    ...następny prezent przekaż znajomemu wędzarnikowi. I poproś żeby na zimno go w dymie obrobił. Reszta już prosta i sporządzania wykazu dodatków nie wymaga

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka