Dodaj do ulubionych

co z cukinii?

27.08.12, 22:38
dostałam od teściowej kilka ogromnych cukinii i mam problem - nie mam pojęcia, jak je wykorzystać. Tzw. leczo albo bigos z cukinii w tym sezonie w ogóle mi nie podchodzi, placki (polecana przez teściową) są dla mnie za tłuste... i już sama nie wiem co z tego zrobić.

Macie jakieś dobre sprawdzone przepisy?
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: co z cukinii? 27.08.12, 22:55
      merche napisała:
      > dostałam od teściowej kilka ogromnych cukinii i mam problem - nie mam pojęcia,
      > jak je wykorzystać. Tzw. leczo albo bigos z cukinii w tym sezonie w ogóle mi ni
      > e podchodzi, placki (polecana przez teściową) są dla mnie za tłuste... i już sa
      > ma nie wiem co z tego zrobić.
      Wyrzucić? Leczo nie podchodzi, placki za tłuste... Nie jest to post smakoszki...

      > Macie jakieś dobre sprawdzone przepisy?
      Mamy:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24121,67248790,67248790,cukinia_kabaczek.html



      --
      Wydawnictwa i ich obyczaje
    • Gość: krak Re: co z cukinii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.12, 23:09
      Cukinie, kabaczki, patisony przeznaczone do konsumpcji nie powinny być "ogromne". Najlepsze są takie nie dłuższe niż 20 cm, z ledwo widocznymi zalążkami nasion (widoczne są po przekrojeniu oczywiście). Większe to bardziej tak na wystawę produkcji rolniczej się nadają...
      A w ogóle tak w temacie to niezłe są cukinie (kabaczki, patisony) z grilla.
      - kroi się je na plastry grubości 1-2 cm. Ładnie wyglądają takie prostokąty: kabaczkom odciąć końcówki i pokroić wzdłuż,
      - plastry należy natrzeć z obu stron grubą solą ze zmiażdżonym czosnkiem,
      - ułożyć na durszlaku na parę godzin,
      - obsuszyć na papierowym ręczniku i "pomalować" obustronnie pędzlem zanurzanym w oleju lub oliwie,
      - na koniec na węgle i gotowe.

      Poza tym rzecz jasna cukinie (kabaczki, patisony) można wykorzysta w zupie jarzynowej.
    • squirk Re: co z cukinii? 27.08.12, 23:09
      Zakonserwuj na zimę, wychodzą lepsze, niz ogórki, zrobiłam w zeszłym roku z jednej wielkiej cukinii, w tym już ze czterech i nie zamierzam na tym poprzestać.
      Zamiast placków można zrobić coś w rodzaju babki ziemniaczanej część ziemniaków zastępując cukinią.
      :-)

      --
      Chaotyczna neutralna.
        • Gość: dziunia Re: co z cukinii? IP: 94.42.188.* 28.08.12, 11:46
          Cukinie faszerowane czymkolwiek, np serkiem wiejskim. To takie moje ekspresowe danie. Cukinie blanszuję we wrzątku (żeby się mniej potem męczyła w piekarniku). Łyżką do drążenia owoców wydrapuję jej środek, siekam drobno i mieszam z serkiem wiejskim, krojonymi oliwkami, posiekanym czosnkiem (dalej puszczam wodze fantazji - ostatnio było połączenia kolendry i gruzińskiego sosu adżika). Zapiekam max.20 minut.
          Oczywiście możesz dać i mielone mięso wołowe czy inne, pieczarki + ser żółty, mięso przemieszane z ryżem, kaszą itp. (ja nie jestem mięsożerna)

          Nie jestem też chlebożerna, w związku z tym cukinia pełni u mnie rolę chleba:)
          Kroję cukinię na plasterki grubości chleba (tak samo traktuję też kalarepkę) i gotuję w: a) wodzie b) wodzie z rosołkiem c) wodzie z curry (zależy jaki chcę mieć ten ersatz chleba)
          A dalej - znowu wodze fantazji - z pastą z rokpola i zielonego pieprzu, z pastą z sera białego, pestek dyni i oleju z pestek dyni, dziś była grana pasta makrelowa z jajkiem i curry.

          Smacznego:)
          • sznupkowie Re: co z cukinii? 28.08.12, 11:59
            A ja gotuje zupe na wędzonce z cukinią i jest przepyszna.....rewelacyjna.Nawet nie wiedziałam,że taki efekt będzie. Sprawdzona na znajomych i rodzinie - wszyscy zakochani w zupie.

            Zaraz dodam przepis do galerii..:)
            --
            sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
        • squirk Re: co z cukinii? 28.08.12, 12:34
          Jeju, naprawdę mogę? Bo biłam się z myślami, czy nie wrzucić spontanicznie, ale głupio tak bez zezwolenia z przepisem wyskakiwać...;-)
          Robię wg przepisu stąd - magiawkuchni.blox.pl/2010/08/CUKINIA-KONSERWOWA.html - przy czym do polecenia "po tym czasie wyjąc słoiki odwrócić do góry dnem" nie trzeba się precyzyjnie stosować i można słoiki odwrócić zwyczajnie, bez wycia, sprawdziłam.
          :-)

          --
          Chaotyczna neutralna.
    • lonely.stoner Re: co z cukinii? 28.08.12, 13:28
      z cukini mozna zrobic tez risotto- ryz jak na risotto i wszystko inne a do tego wlasnie drobno pokrojona cukinia, natka pietruszki, sok z cytryny i otarta skorka z cytryny, feta - ta dodajesz juz na samym talerzu.
      Poza tym mozna ja po prostu w cienkie plastry pokroic i zgrillowana dac na kanapki albo pizze, do makaronu. Cukinia pasuje do wielu dan- makaron- ja bym pociela cukinie w cienkie plastry a te w cienkie paski, zgrillowaga w piekarniku (lub na patelni), zmieszala z ugotowanym makaronem (dlugie plaskie wstazki), dodala olive, zmiazdzony czosnek, ziola (bazylie, oregano, pieprz) i gotowe :) dla miesozercow pasowalby do tego tunczyk, kurczak czy jakies inne, nawet pewnie salami?
      --
      youtu.be/19eBAfUFK3E
        • default Re: co z cukinii? 29.08.12, 08:28
          Nasz ulubiony makaron z cukinią: w rondlu na maśle z olejem (lub oliwą, ja nie używam, bo nie lubię) zeszklić dwa ząbki czosnku, wrzucić garść szynki pokrojonej w paseczki, chwilę razem poddusić, zalać szklanką słodkiej śmietanki, dosypać łyżeczkę bazylii i oregano. Cukinię pokroić w plasterki (lub ćwierćplasterki jak szeroka), dorzucić do gara, dusić pod przykryciem aż zmięknie (kilka minut). Na koniec dodać pokruszony ser Lazur albo gorgonzolę, kiedy się rozpuści - sos gotowy. Wrzucić do gara z sosem ugotowany al dente makaron (lepiej grubszy, np. kokardki), zamieszać, przykryć, odstawić na chwilę. Na talerzu można jeszcze posypać parmezanem, ale to już rozpusta :)
          • jagoda85 Re: co z cukinii? 29.08.12, 12:13
            Robię podobnie, ale bez jakiejkolwiek śmietany, moim zdaniem jest tutaj zbędna, zazwyczaj jak mam jakieś resztki wędlin, lub mięsa, to dorzucam do cukinii, no i cukinia u mnie musi być tak jak makaron al dente, nie lubimy "rozpacianych" warzyw.
            ----
            Jestem jak trzcina, zawsze wracam do pionu.
    • tralalumpek Re: co z cukinii? 31.08.12, 17:05
      u mnie wczoraj byla cukinia z makaronem, cukinia oprzyrzadzona w woku
      dzisiaj byla zupa cukiniowo-groszkoszparagowa :)
      zbedne ilosci ida do zamrazarki, pokrojone w kostke
      • aqua48 Re: co z cukinii? 31.08.12, 19:16
        Ogromna cukinia najlepsza jest do faszerowania mięsem mielonym, mięsem z ryżem i smażoną cebulą albo czosnkiem, do tego niezły jest sos grzybowy. A w ogóle nie należy doprowadzać do przerostu cukinii bo wtedy jest nieco łykowata, natomiast młoda jest bardzo delikatna i pyszna, nawet na surowo, do sałatki.
    • Gość: miu Re: co z cukinii? IP: *.fbx.proxad.net 02.09.12, 09:38
      Regularnie dostaje takie wielkie cukinie od pewnego milego ogrodnika. Trzeba wtedy wyciac gniazda nasienne. Mozna przekroic cukinie na pol wzdluz i wyjac nasionka lyzka, wtedy powstaje lodeczka do faszerowania, co juz opisano powyzej.

      Jednak rzadko faszeruje, zwykle najpierw kroje cukinie na mniejsze kawalki, potem na robie z nich cwiartki i jednym ruchem wycinam nasionka, ktore sa wtedy "na czubku". Takie cukinie najczesciej griluje; wczesniej lekko nacieram/skrapiam oliwa z oliwek, odrobina czosnku + sol, pieprz i czasem do dekoracji plasterek pomidora.

      Czesciej jednak robie mix grilowanych warzyw - czyli przygotowane cukinie mieszam z baklazanami, pomidorami w cwiartki lub osemki, cebula (podobnie) i griluje w piekarniku doprawione jak cukinie, jednak bez czosnku. Na koniec posypuje feta i jeszcze chwile zapiekam. Jesienia zajadamy sie tym jako dodatkiem do mies.

      Jesli cukinie sa bardzo stare, warto je takze obrac z drewniejacej skory.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka