Dodaj do ulubionych

przecier pomidorowy na dwa razy

05.09.12, 18:31
Prośba o pomoc doświadczonych. Zamierzam zrobić przecier pomidorowy, pierwszy raz będę go robiła sama. Towaru dużo, czasu mało. Czy można udusić pomidory, schłodzić i przechować przez noc w lodówce, a jutro nałożyć je do słoików i pasteryzować czy to strata sensu?

--
kuchniazone.blogspot.com/
Edytor zaawansowany
  • linn_linn 05.09.12, 18:50
    Raz dostalam podwojna ilosc pomidorow / przez pomylke /: w nocy przelozylam przecier do butelek, zamknelam, ale nie dalam rady sterylizowac. Zrobilam to dopiero rano. Powinno sie robic od razu, ale z duzych ilosci nie jest latwo samemu.
    Tu jest przepis:
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,27308255,27308434,Re_Sosy_na_zime.html
  • doral2 05.09.12, 20:12
    spoko można na dwa razy.
    a żeby było jeszcze szybciej, to można sobie pasteryzację odpuścić.
    gotujący się przecier wlewać do słoików, natychmiast zakręcać i odwracać do góry nogami.
    robię tak od lat, żaden się nie zepsuł.
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • kuchniazone 05.09.12, 20:48
    Dzięki za rady. Przełożyłam pracę na jutro, mam nadzieję, że szlag ich nie trafi do reszty.
    Troszkę się boję bez pasteryzacji, zobaczymy jak jutro mi pójdzie, bo jutro po prostu muszę to zrobić.
    --
    kuchniazone.blogspot.com/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.