Dodaj do ulubionych

Pizza z pudełka.

06.09.12, 12:28
Witam, może ktoś podzielić się sposobem jak piec żeby była jak najbardziej podobna smakiem do tej z pizzerii?Chodzi o spód który zawsze wychodzi mi jak podeszwa, mączna klucha prawie niejadalna.Może rozmrażać przed włożeniem do piekarnika?
--
www.marekdudys.wordpress.com
Edytor zaawansowany
  • kuchniazone 06.09.12, 12:42
    Nie wiem jak pizza z pudełka. Ale domową piekę 12-15 minut w 230-240 stopniach.
    Spód jest chrupiący.

    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • kosmopolitesiorbut 06.09.12, 12:43
    marek.dudys napisał:

    > Witam, może ktoś podzielić się sposobem jak piec żeby była jak najbardziej podo
    > bna smakiem do tej z pizzerii?Chodzi o spód który zawsze wychodzi mi jak podesz
    > wa, mączna klucha prawie niejadalna.Może rozmrażać przed włożeniem do piekarnik
    > a?
    To nie chodzi o sposób pieczenia a o jakość produktu. Po za tym instrukcję masz na pudełku to się do niej stosuj.

    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • mhr2 06.09.12, 12:56
    marek.dudys napisał:

    Może rozmrażać przed włożeniem do piekarnik
    > a?

    nigdy,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • mhr2 06.09.12, 13:03
    marek.dudys,

    zapytaj sie mlodziezy, oni sie na tym znaja, wiedza tez ze piekarnik(albo cos innego)
    powinien miec odpowiednia temp.,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • iin-ess 06.09.12, 13:33
    nie nie rozmraża się. Ale to chyba zależy od pizzy. Ja jeżeli już jem kupna to riggę- smakuje nam.
  • yula 06.09.12, 13:45
    Żeby była podobna do tej z pizzerii szczególnie dobrej, to zamówić w pizzerii. A jak sie kupuje mrożoną to na opakowaniu jest instrukcja. Ale jeszcze nie trafiła mi sie taka jak w pizzerii, najwyżej zjadliwa :)
    --
    Julia,Maksiu i Tatianka:)
    http://maks-ostrowski.cba.pl/ - strona syna
    KRS 0000 326 128 cel szczegółowy: Ostrowski Maksymilian - 035
  • kosmopolitesiorbut 06.09.12, 14:43
    yula napisała:

    > Żeby była podobna do tej z pizzerii szczególnie dobrej, to zamówić w pizzerii.
    > A jak sie kupuje mrożoną to na opakowaniu jest instrukcja. Ale jeszcze nie traf
    > iła mi sie taka jak w pizzerii, najwyżej zjadliwa :)

    Zrobienie ciasta i dodatków: 15 min, pieczenie: 15 min, czekanie na zamówioną pizzę około godziny. Thanks! (Za mrożoną zresztą też.)
    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • sfornarina 06.09.12, 14:46
    > Zrobienie ciasta i dodatków: 15 min, pieczenie: 15 min

    A nawet krócej, jak ciacha zrobisz więcej i zamrozisz na zapas:)
    --
    I almost agree...
  • kosmopolitesiorbut 06.09.12, 15:06
    sfornarina napisał(a):

    > > Zrobienie ciasta i dodatków: 15 min, pieczenie: 15 min
    >
    > A nawet krócej, jak ciacha zrobisz więcej i zamrozisz na zapas:)

    Nie muszę. W maszynie do chleba wyrobienie ciasta na programie makaronowym to akurat tyle ile na spokojnie potrzeba do przygotowania dodatków i nie muszę czekać na rozmrożenie ciasta. A przede wszystkim pizza na zasadzie: mam akurat kaprys, albo z serii "coś za mną chodzi".:-D
    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • kuchniazone 06.09.12, 14:47
    ciasto na pizzę robi się łatwo i przyjemnie ale nie tak ekspresowo jak piszesz
    zaczyn drożdżowy - ok 15 minut, wyrabianie - ok 10 minut, ciasto leżakuje - min. pół godziny
    i dopiero potem pieczenie... więc czasowo nie zawsze się opłaca
    ale smakowo bez porównania z kupowanymi
    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • kosmopolitesiorbut 06.09.12, 15:08
    kuchniazone napisała:

    > ciasto na pizzę robi się łatwo i przyjemnie ale nie tak ekspresowo jak piszesz
    > zaczyn drożdżowy - ok 15 minut, wyrabianie - ok 10 minut, ciasto leżakuje - min
    > . pół godziny
    > i dopiero potem pieczenie... więc czasowo nie zawsze się opłaca
    > ale smakowo bez porównania z kupowanymi

    Owszem. Tak ekspresowo. A rośnie bez mojego udziału. Mam w tym czasie przyjemniejsze zajęcia.
    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • aqua48 06.09.12, 15:23
    Ja do ciasta na pizzę nie robię zaczynu, dodaję wszystkie składniki, mieszam zwykłym mikserem ręcznym i w momencie jak przygotuję składniki na wierzchy (obiorę i podsmażę pieczarki, zetrę ser i pokroję paprykę) i przyrządzę sos, to ciasto już jest wyrośnięte na tyle, że można je kłaść. Od samego początku pracy do gotowego produktu na talerzu około 45 minut.
    Pudełek nie kupuję, jak mam dzień "niekuchenny" to pizzę zamawiamy.
  • linn_linn 06.09.12, 16:13
    Takie ekspressowe ciasto jest niestety szkodliwe dla naszego zoladka. Musi zrobic nie tylko swoja prace, ale i za domowego piekarza, ktory nie mial czasu. Zreszta nie tylko domowego: niestrawne pizze sa bardzo czesto serwowane w pizzeriach.
  • kuchniazone 06.09.12, 15:39
    No tak ale pisałeś to w kontraście do czekania godzinę na pizzę z pizzerii :P a czeka się też bez większego wysiłku

    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • kosmopolitesiorbut 06.09.12, 15:43
    kuchniazone napisała:

    > No tak ale pisałeś to w kontraście do czekania godzinę na pizzę z pizzerii :P a
    > czeka się też bez większego wysiłku
    To ja i tak dziękuję - postoję sobie nie czekając na przywóz czegoś co ma mikroskopijną ilość farszu na wierzchu. Dla przykładu. Razu pewnego na pizzy XXL z owocami morza doliczyłem się 5 krewetek koktailowych i 5 małży. Reszta przypominała pociachane paluszki krabowe. Przykłady można mnożyć i nie ograniczają się do jednej pizzerii.


    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • mitta 06.09.12, 18:44
    Kuchnio, zaczyn do pizzy nie jest potrzebny - od razu miesza się wszystkie składniki i wyrabia ciasto.
  • mhr2 07.09.12, 08:25
    mozna tez kupic gotowe cienkie ciasto(sa juz wspaniale) jezeli ma byc na szybko,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aqua48 09.09.12, 17:10
    mhr2 napisała:

    > mozna tez kupic gotowe cienkie ciasto(sa juz wspaniale) jezeli ma byc na szybko

    Jeszcze nie spotkałam gotowych dobrych blatów do pizzy...
  • ania_m66 09.09.12, 17:53
    aqua48 napisała:

    > mhr2 napisała:
    >
    > > mozna tez kupic gotowe cienkie ciasto(sa juz wspaniale) jezeli ma byc na
    > szybko
    >
    > Jeszcze nie spotkałam gotowych dobrych blatów do pizzy...

    a ja sie spotkalam z za-je-bi-sta pizza z mrozonki. reklame moge robic ile wlezie, jestem pewna, ze poza wlochami(i to z pewnoscia glownie w wybranych sklepach) i wloskim importem towarow do niemiec pt andronaco majacego w calej germanii ze cztery sklepy na krzyz nigdzie jej sie nie dostanie :)
    niestety, jadam pizze b. rzadko bo nie bardzo lubie, wiec musialabym w sklepie sprawdzic marke.
    kupuje z tumczykiem i kaparami. naprawde jest znakomita i kosztuje 2 euro z groszami.
    --
    Gesslerowa w kosciele
  • hazo 09.09.12, 19:28
    Nie rozmrażać, a upieczoną pizzę wyjąć obowiązkowo na kratkę, żeby odparowała kilka minut. Wtedy spód będzie chrupiący.
  • lonely.stoner 09.09.12, 21:18
    ja robie ciasto na pizze wg tego jak robia ja wlosi w pewnej wloskiej restauracji: maka (najlepsza by byla specjalna do pizzy) - tortowa, oliva virgin, sol, 3/4 kostki drozdzy rozpuszcozne w cieplym mleku ( 3/4 kostki drozdzy tak na oko na 2-3 szklanki maki ). Najpierw rozpuszczam drozdze w cieplym mleku, w tym czasie jak one sobie rosna w kubku mieszam make, olive i sol (Czasem dodaje swieze oregano), potem wlewam wyrosniete drozdze i ugniatam z jakies 10-15 mint, dopoki ciasto sie po prostu nie zrobi ladne, gladkie i tak ze odchodzi od reki. Formuje w kule, i wkladam do miski ktora nakrywam wilgotna czysta sciereczka, zostawiam do wyrosniecia w cieplym miejscu na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmuje z miski, walkuje, i nakladam sos:
    (ktory przygotowuje w czasie gdy ciasto mi rosnie) - to znaczy: 2 pomidory smaze na olivie, momga byc z puszki, do tego sol, robie z tego takie geste puree i smaruje tym pizze. Czasem dodaje czosnek i oregano. No i na wierzch pozostale skladniki, ser- najlepszy mozarella, porwany w kawalki. Do piekarnika (nagrzanego!!!), na 200 stopni, na czas tak na oko powiedzmy 25minut.
    Oczywiscie ciasto mozna zamrozic- po wyrosnieciu i potem tylko rozmrozic i robic pizze, podobnie sos.
    Aaaa, gotowa pizze zawsze polewam oliva :)
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • kosmopolitesiorbut 09.09.12, 21:59
    Jeśli tak to ilość trzykrotnie przesadzona.
    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • lonely.stoner 10.09.12, 20:39
    no takiej jak sie np. w Biedronce kupuje 'Drozdze babuni' nie wiem ile tam jest? standardowa kostka. Ilosc w sam raz taka zeby miec smak prawdziwego ciasta pizzowego :)
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • kosmopolitesiorbut 10.09.12, 20:47
    lonely.stoner napisała:

    > no takiej jak sie np. w Biedronce kupuje 'Drozdze babuni' nie wiem ile tam jest
    > ? standardowa kostka. Ilosc w sam raz taka zeby miec smak prawdziwego ciasta pi
    > zzowego :)
    Czyli 100 g kostka drożdży... Piekąc chleb z 600-700 g. mąki daję 1/4 takiej kostki, a co dopiero pizzę.

    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • Gość: Pati IP: 213.61.228.* 10.09.12, 14:56
    zgadzam się, że najlepsza i najsmaczniejsza pizza to ta zrobiona samemu, ale nie zawsze ma sie ochote i zapal do jej przygotowywania (chocby zajmowalo to zaledwie pol godzinki) .znam wiele restauracji, ktore oferuja naprawde dobra pizze i szybki dowoz do domu wiec czemu czasami nie skorzystac :)
    P.s i mrozonki za nic w swiecie nie rozmrazaj przed wlozeniem do piekarnika.
  • kosmopolitesiorbut 10.09.12, 15:10
    Gość portalu: Pati napisał(a):
    > znam wiele restauracji, ktore oferuja naprawde dobra pizze
    > i szybki dowoz do domu.
    Wiesz o czym tak naprawdę świadczy szybki dowóz? Pomyśl.

    --
    www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths&sns=fb
  • blue.berry 10.09.12, 17:08
    kosmopolitesiorbut napisał:

    > Wiesz o czym tak naprawdę świadczy szybki dowóz? Pomyśl.

    że: "Zrobienie ciasta i dodatków: 15 min, pieczenie: 15 min."
  • minia130 10.09.12, 16:12
    jeśli już kupuję pizze z pudełka to guseppe, wydaje mi się najlepsza.. choć jeśli mam czas to sama robie ciasto i dodaje to co chce..
  • kumite 10.09.12, 22:29
    Dobry przepis na pizze (ja korzystam z przepisu z Moich Wypieków - Ciasto do pizzy (przepis III)) + pieczenie tylko od spodu na ok. 200 stopniach.
  • blue.berry 11.09.12, 10:16
    ja akurat pizzę robię, ale czasem jak zdarza mi sie zamawiać, to zamawiam z takiego miejsca że tak - "z jedną osobistą pizzą do Jaśnie Państwa". i tak wiem o tym, że ciasto zostało wyrobione wcześniej jak również przygotowane dodatki. bo tak jest we wszystkich pizzeriach i jest to jak najbardziej logiczne. pytanie tylko - i co z tego? czasem można zejść z jakości i smaku na rzecz szybszego dostępu i nienarobienia się (tak wiem wiem - u Ciebie maszyna sama robi pizze przez 10 minut i nic nie jest tego w stanie pobić).
  • trypel 11.09.12, 15:35
    w tym roku pierwszy raz w życiu na urlopie mieliśmy pizzerię pod bokiem (Agropoli - południe Włoch), jak pierwszy raz jechałem po 6 pizz bo nikomu sie nie chciało ruszać z domu to wziąłem książkę żeby sobie poczytać ZANIM ktos mi je przygotuje.
    Nie pamiętam ile zdążyłem przeczytać ale czekałem jakieś 7-8 minut a nie byłem pierwszy w kolejce.
    Przepraszam ale dopóki w domowym piecu nie osiągnie się temperatury 350-400 stopni dopóty pizza nie będzie gotowa w 3-4 minuty i nie będzie smakowała jak ta z pizzerii z dobrym piecem.

    --
    Kochanie. Jubiler już był zamknięty. Ale kupiłem Ci jogurt.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.