Dodaj do ulubionych

do czego swieza mieta ?

08.09.12, 17:56
Kupilam caly peczek swiezej miety. Troche dodam do salatki z ziemniakow, troche do zupy rybnej. Macie moze pomysl do czego dodac swiezej miety, oprocz mojito oczywiscie :))
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.09.12, 18:27
    różnego rodzaju dipy jogurtowo-miętowe
  • Gość: Endy IP: *.gdynia.mm.pl 08.09.12, 18:45
    do farszu do pierogów ruskich :)
  • Gość: majala IP: *.rzeszow.mm.pl 08.09.12, 19:50
    do zupy ze świeżych grzybów, daję też odrobinę do rosołu.
  • 08.09.12, 20:00
    ja lubię posypać miętą spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów, mięta również świetnie pasuje do cukinii, więc jeśli robię faszerowaną cukinię lub sałatkę z dodatkiem grillowanej cukinii dodaję posiekaną świeżą miętę.

    --
    www.kulinarnawyspa.pl
  • 08.09.12, 20:39
    mieta pasuje do potraw curry (ostatnio robilam takie z dyni i dodalam wlasnie miety), fajne polaczenie - pikantny smak i swiezosc miety, podobnie zreszta dziala kolendra.
    jesli masz sokowirowke - albo blender- to swietnie smakuje sok/coctail z gruszki i jablka oraz wlasnie swiezej miety.
    Ja jeszcze sobie ja po prostu zaparzam i pije - wystarczy 2 galazki zalac woda, zeby powstal aromatyczny napar. Uzywam tez takiego naparu jako tonik do twarzy.
    A poza tym mieta chyba ogolnie pasuje do wszelkiego rodzaju smoothie - np. maliny, brzoskiwnia, jogurt i mieta ? w niedlugim czasie pewnie wymysle jakies muffiny z mieta.
    A to dlatego ze mi mieta w ogrodku rosnie :)
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • 08.09.12, 20:41
    muffiny czekoladowo- mietowe? mniam mniam :)
    --
    youtu.be/19eBAfUFK3E
  • 08.09.12, 20:44
    i pyszna, swieza herbata. Mozna ja solidnie poslodzic, jak kto woli, ja wole bez niczego.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 08.09.12, 21:39
    tak, herbata, mniam
  • 08.09.12, 20:59
    Do czekolady w każdej postaci (do picia albo do musu) i do ayrana.
    --
    cute but psycho. things even out
  • 08.09.12, 22:51
    Juz wiem co zrobie. Taki dip jogurtowo-mietowy i podam z jagniecina i z tureckim chlebem. Cos takiego jadlam w hinduskiej knajpie.
  • Gość: prunilla IP: 78.129.52.* 09.09.12, 10:27
    jesli ci kuchnia turecka i bliskowschodnia pasuje, to rowniez:
    °labneh, serek z odcedzonego jogurtu, z dodatkiem do masy swiezego czosnku i miety , trzeba liczyc jakies24 h na odciekanie
    °keftopodobne kotleciki z mielonego ( idealnie gdy nieco baraniny) z dodatkiem posiekanej miety, cynamonu, chili i czosnku

    z innej bajki:
    °zupa ze swiezego (mrozonego) groszku z mieta wg Nigelli lawson. To jeden z najpyszniejszych chlodnikow jakie jadlam....
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 10.09.12, 22:12
    Do swietnej letniej libanskiej salatki <tabule>, mieta jest jej podstawa.
    Przepis i opis:
    pl.wikipedia.org/wiki/Tabbouleh
    Zdjecie w polskiej wikipedii jest nieco odlegle od pozadanego efektu koncowego, powinna wygladac tak jak wiki francuskiej czy angielskiej
    fr.wikipedia.org/wiki/Taboul%C3%A9
    en.wikipedia.org/wiki/Tabbouleh
    Salatka bardzo pasuje do grilla.
  • Gość: Ss IP: 89.76.147.* 10.09.12, 22:20
    Do kuskusu
  • Można zrobić syrop miętowy www.banici.eu/forum/viewtopic.php?f=8&t=632 je daje do tego syropu dwa razy więcej mięty :)
    --
    Jedzą, piją, lulki palą,
    Tańce, hulanka, swawola;
    Ledwie karczmy nie rozwalą,
    Cha cha, chi chi, hejże, hola!
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 11.09.12, 01:18
    O! A taki syrop jest swietny na upaly, do gazowanej wody + duzo lodu.
    Jaki osiagasz kolor??? Kupny jest szmaragdowy.
  • 11.09.12, 08:10
    Mój ulubiony przepis na wykorzystanie mięty znalazłam w galerii - najlepiej zrobić z podwójnej porcji i upiec w aluminiowej foremce. Zapach obłędny, smak zresztą też.
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,113050098,114287420,0,2.html?v=2
  • 11.09.12, 09:00
    Do drinka:) Moijto:)):)
  • 11.09.12, 15:45
    ooooo tak! Modżajto to jest to!!!:)
  • Gość portalu: miu napisał(a):

    > O! A taki syrop jest swietny na upaly, do gazowanej wody + duzo lodu.
    > Jaki osiagasz kolor??? Kupny jest szmaragdowy.
    No niestety ja swojego syropu nie ulepszam chemią i mój jest zgniłozielony. Teraz robię eksperymenty z kolorem i dodaję sok z limonki lub cytryny, kolor jest lepszy, ale chyba koloru sklepowego nie osiągnę. Wolę zły kolor niż chemię. Ale smak jest bez porównania lepszy i aromat powalający :) a woda sodowa z syropem i lodem rzeczywiście orzeźwia i to jest niezaprzeczalny fakt :) :) :)

    --
    Jedzą, piją, lulki palą,
    Tańce, hulanka, swawola;
    Ledwie karczmy nie rozwalą,
    Cha cha, chi chi, hejże, hola!
  • Gość: kika79 IP: *.cust.dsl.vodafone.it 11.09.12, 11:12
    swieza mieta jak najbardziej pasuje do cukini ,ja polecam do salatki z grilowanych baklazanow,podam przepis moze ktos skorzysta. baklazany pokroic w krazki posypac sola i zostawic z 30 min pod jakims ciezarem aby puscily sok,oplukac ,odcisnac zgrilowac na patelni,ostudzic.pociac w paski,skropic oliwa z oliwek,octem balsamicznym,peperoncino i swieza mieta.wydaje sie troche dziwne polaczenie ale smakuje swietnie!
  • 11.09.12, 17:33
  • 12.09.12, 11:15
    oo Pimmsa to bym sie napiła teraz :D
  • 13.09.12, 15:44
    Do sałatki z arbuza:
    - arbuz
    - czarne oliwki
    - ser feta
    - mięta (zamiennie ze szczypiorkiem).

    Pyyycha!

    --
    KALORIADA – mój blog o tym, jak zdrowo schudnąć :)
  • 13.09.12, 16:22
    Kuchnia arabska. Baranina lubi się z miętą.
    Tak samo jak ryby. Nie pogniewają się też inne mięsa. I sosy. I desery. I kompot z jabłek.;)
  • 16.09.12, 16:33
    wersja_robocza napisała:

    > Tak samo jak ryby.

    zalezy dla kogo, mojej ryby bym z nia wiazala,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • 14.09.12, 09:17
    do sałaty z awokado, do deserów, do ryby - mi mieta pasuje do wszystkiego :)
    --
    MÓJ BLOG O SZYCIU & HANDMADE
  • 16.09.12, 16:06
    zdecydowanie do drinków:):) albo lemoniady
  • 17.09.12, 11:21
    oooo uwielbiam modżajto ze świeżą miętą, pycha, mój ojciec robi tez pierogi ruskie i do farszu dodaje miętę, ja jednak wolę drinki, które potem odchorowuję:d
  • 17.09.12, 18:13
    moja tesciowa dawala miete do ruskich pierogow - mniam1

    Ja dodaje do tagine, placka cukiniowego
  • Gość: kładka IP: *.range109-155.btcentralplus.com 05.10.17, 23:26
    mięta bardzo dobrze komponuje się z baraniną i wogóle nie czuć,że to baranina
  • Gość: x IP: *.unity-media.net 06.10.17, 10:01
    to nie baranina. To mogę zjeść zwyczajną świnię.
  • 08.10.17, 10:54
    Zaparz w kubku cały pęczek. Po schłodzeniu wstaw do lodówki, żeby jeszcze bardziej schłodzić. Potem dodaj sok z cytryny i delektuj się. Dla mnie bomba.
  • 08.10.17, 20:43
    Do Mojito!

    --
    " The World is a book, and those who do not travel read only one page."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.