Dodaj do ulubionych

śliczną polędwicę wieprzową nabyłem

02.07.04, 13:33
i zamierzam pojechać po całości, jak mawiał pewien mój znajomy, i w zwiazku z sezoenem truskawkowym i narzekaniami producenta zrobić ją w truskawkowym winegrecie.
Niestety truskawek trzeba zaledwie garśc, no ale zawsze.

--
"Nie ma bowiem kobiety, zwłaszcza zamożnej, która nie wydawałaby więcej na cukier, niż na chleb."
Edytor zaawansowany
  • Gość: kaska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:40
    ja juz kupuje mieso tylko od faceta z..hmmm zapomnialam, ale chyba ze Swiaynik.
    Super szynke mi dzis przywiozl (dzis ja gotujemy) i boczek;-)))))
  • hania55 02.07.04, 20:32
    Gieziku, może podasz przepis? Poproszę :-)

    Mam piękną polędwicę wieprzową i chciałam ją jutro zrobić z gorgonzolą i
    rozmarynem (eksperyment), ale ten winegret truskawkowy brzmi baaaardzo kusząco!
  • Gość: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 20:45
    Prosze bardzo
    Polędwica wieprzowa z truskawkowym winegretem
    Ilość porcji: 4
    Składniki:
    truskawki 1 kubek -- w plastrach
    musztarda dijon 1 łyżeczka
    Ocet balsamiczny 1 łyżka
    miód 2 łyżki
    sok z cytryny -- z jednej
    oliwa z oliwek 1/4 kubka
    polędwica wieprzowa 1 kg
    kolendra 1 łyżka -- zmielone nasiona
    pieprz kajeński -- szczypta
    sól, pieprz
    czosnek 1 ząbek -- wyciśnięty

    1. Truskawki rozgnieść w misce, dodać musztardę, czosnek, ocet, miód, sok z cytryn. W czasie mieszania dodawać 2 łyżki oliwy.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 C
    3. Przyprawić polędwicę, kolendrą, pieprzem kajeńskim, pieprzem i solą.
    4. Na patelni rozgrzać troche oliwy i przysmażyć z wszystkich stron polędwicę.
    5. Wstawić na 5-6 minut do piekarnika (środek powinien pozostać różowy).
    6. POkroić w grube plastry ułożyć na talerzu, polać winegeretem

    I teraz moja sugestia - sporo tych ostrych przypraw do poledwicy, bo one jak sie wymieszaja z tm slodkawym sosem truskwakowym to wyszlo cos rajskiego wręcz (aha, ja truskawy zmiksowalem)
  • hania55 03.07.04, 20:51
    Gieziku, bardzo dziękuję za przepis na polędwicę z winegretem truskawkowym.
    Dzisiaj na obiad zaserwowałam - przepyszna! Jedna uwaga: piec należy dłużej niż
    5-6 minut (ja piekłam 12-13), bo po 6 minutach była nie tyle różowa, ile surowa
    w środku. Po 13 była delikatnie różowa, soczysta, krucha - wspaniała. No i
    pieprzu cayenne dałam czubatą łyżeczkę, a czosnku 2 ząbki.
  • Gość: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 22:59
    ja lubię taką surowawą w środku :)

    Ale zestawienie truskawek z mięsem to w tym roku hit mojej kuchni (z czego jestem dumny niesłychanie)

    a jeszcze czekają następujące
    Polędwica wieprzowa z cynamonem i jabłkiem

    i to prędzej bo maliny się już pojawiły
    Polędwica z sosem miętowo-malinowym
  • hania55 06.07.04, 12:00
    Gieziku, to ja bym poprosiła ładnie o przepis na ten sos malinowo-miętowy :-)
  • giezik 06.07.04, 12:06
    Polędwica z sosem miętowo-malinowym
    Ilość porcji: 6
    Składniki:
    2 szt. polędwicy wieprzowej
    2 łyżki szczypior -- posiekanego
    1 łyżka mąka kukrydziana
    2/3 kubka wody
    1/4 kubka ocet malinowy
    1 1/2 kubka malin
    1/3 kubka cukru
    1 kubek mięty -- świeżych liści

    1. Polędwicę piec w piekarniku (180 C) ok. 30 min.
    2. W międzyczasie połączyć wodę, ocet i cukkier. Zagotować. Dodać liście mięty i szczypior. Gotować mieszajac ok. 15 min. Przecedzić i jeszcze raz zagotować.
    3. Wlewać stopniowo mąke kukurydzianą rozpuszczoną w łyżce wody. Zagotować, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Wmieszać maliny.
    4. Polędwicę pokroić w plastry, polać sosem

    Jesli nie masz octu malinowego - a łatwo dostać nie jest to zrób tak jak truskawkowy (trcohe przetartych malin, wymieszać z octem balsamicznym)
    --
    "Gdybyś wiedział, że wylądujesz na bezludnej wyspie, wybierz Polaka na swojego kompana, a nigdy nie będziesz głodny."
  • hania55 06.07.04, 12:12
    A tę polędwicę jakoś przed upieczeniem przyprawić?
    Octu malinowego poszukam i w ogóle zasadzam się na polowanie na różne octy, bo
    ostatnio, kiedy robiłam gazpacho, zdałam sobie sprawę, że wszystkiego octem
    balsamico doprawić się nie da ;-) Do gazpacho pewnie by się nadał ocet z
    jerezu, ale skąd takie cudo nad Wisłą wziąć? Ja nie wiem.
    Dziękuję za przepis - zachowam go sobie na następną polędwicową okazję.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka