Dodaj do ulubionych

gotowe ciasto filo - pomocy

IP: *.chello.pl 03.07.04, 17:03
Kupiłam, rozmroziłam, rozwinęłam i okazało się, że mam dwa kawałki ciasta,
każdy to kilka suchych płatów. Chciałam z tego zrobić małe rożki ze
szpinakiem i jakiem. Farsz czeka, a tu okazuje się, że tego ciasta nie da się
chyba zlepić jak np. francuskiego. Wszelkie instrukcje na opakowaniu są tylko
po niemiecku [rozumiem tylko czas pieczenia i temperaturę}, choć produkt z
polskich delikatesów Bomi. Jak to upiec? Już zrezygnuję z rożków, niech
będzie zwykła tarta.
Edytor zaawansowany
  • 03.07.04, 17:13
    Gość portalu: chochla napisał(a):

    > Kupiłam, rozmroziłam, rozwinęłam i okazało się, że mam dwa kawałki ciasta,
    > każdy to kilka suchych płatów. Chciałam z tego zrobić małe rożki ze
    > szpinakiem i jakiem. Farsz czeka, a tu okazuje się, że tego ciasta nie da się
    > chyba zlepić jak np. francuskiego. Wszelkie instrukcje na opakowaniu są tylko
    > po niemiecku [rozumiem tylko czas pieczenia i temperaturę}, choć produkt z
    > polskich delikatesów Bomi. Jak to upiec? Już zrezygnuję z rożków, niech
    > będzie zwykła tarta.
    Niestety nie zlepisz, sprobuj duzo masla.
    Po odmrozeniu, wyprostuj, poloz na ciasto wilgotny recznik i oddzielaj cienkie
    warstwy.Filo jest doskonale na strudel.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 03.07.04, 17:30
    Masz tutaj bardzo informatywną dyskusję na ten temat.
    Jeśli o mnie chodzi to kupowałem ongiś filo nie mrożene lecz suche. Pamiętam,
    że należało każdy listek posmarować masłem lub może oliwą, dawno to było i
    tutaj, w Nowym Jorku.
    forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=8&topic=4598
  • Gość: chochla IP: *.chello.pl 03.07.04, 20:10
    Dzieki, juz zjedliśmy, położyłam jeden płat na blasze, potem nadzienie to
    szpinakowe, przykryłam drugim i upiekłam. Pycha, gośce właśnie wyjadają
    okruszki. Coś mi mówiło,by smarować tłuszczem... Będę dalej próbować, ale
    pierwsza próba bardzo udana.Specjalne dzięki dla Pichciarza, którego baaaardzo
    cenię.
  • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 03.07.04, 23:19
    Jesli stopione maslo, ktorym smaruje sie poszczegolne platki ciasta fyllo
    polaczymy z gazowana woda mineralna, to beda sie pieknie oddzielac i chrupko
    smakowac.
  • 04.07.04, 09:37
    Zgodnie z normami europejskimi, produkty sprzedawane na terenie danego kraju
    musza miec etykiety w jego jezyku / dot. to takze instrukcji /.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.