• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

gotowe ciasto filo - pomocy Dodaj do ulubionych

  • IP: *.chello.pl 03.07.04, 17:03
    Kupiłam, rozmroziłam, rozwinęłam i okazało się, że mam dwa kawałki ciasta,
    każdy to kilka suchych płatów. Chciałam z tego zrobić małe rożki ze
    szpinakiem i jakiem. Farsz czeka, a tu okazuje się, że tego ciasta nie da się
    chyba zlepić jak np. francuskiego. Wszelkie instrukcje na opakowaniu są tylko
    po niemiecku [rozumiem tylko czas pieczenia i temperaturę}, choć produkt z
    polskich delikatesów Bomi. Jak to upiec? Już zrezygnuję z rożków, niech
    będzie zwykła tarta.
    Edytor zaawansowany
    • 03.07.04, 17:13
      Gość portalu: chochla napisał(a):

      > Kupiłam, rozmroziłam, rozwinęłam i okazało się, że mam dwa kawałki ciasta,
      > każdy to kilka suchych płatów. Chciałam z tego zrobić małe rożki ze
      > szpinakiem i jakiem. Farsz czeka, a tu okazuje się, że tego ciasta nie da się
      > chyba zlepić jak np. francuskiego. Wszelkie instrukcje na opakowaniu są tylko
      > po niemiecku [rozumiem tylko czas pieczenia i temperaturę}, choć produkt z
      > polskich delikatesów Bomi. Jak to upiec? Już zrezygnuję z rożków, niech
      > będzie zwykła tarta.
      Niestety nie zlepisz, sprobuj duzo masla.
      Po odmrozeniu, wyprostuj, poloz na ciasto wilgotny recznik i oddzielaj cienkie
      warstwy.Filo jest doskonale na strudel.
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 03.07.04, 17:30
      Masz tutaj bardzo informatywną dyskusję na ten temat.
      Jeśli o mnie chodzi to kupowałem ongiś filo nie mrożene lecz suche. Pamiętam,
      że należało każdy listek posmarować masłem lub może oliwą, dawno to było i
      tutaj, w Nowym Jorku.
      forum.mniammniam.pl/index.php?action=vthread&forum=8&topic=4598
      • Gość: chochla IP: *.chello.pl 03.07.04, 20:10
        Dzieki, juz zjedliśmy, położyłam jeden płat na blasze, potem nadzienie to
        szpinakowe, przykryłam drugim i upiekłam. Pycha, gośce właśnie wyjadają
        okruszki. Coś mi mówiło,by smarować tłuszczem... Będę dalej próbować, ale
        pierwsza próba bardzo udana.Specjalne dzięki dla Pichciarza, którego baaaardzo
        cenię.
        • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 03.07.04, 23:19
          Jesli stopione maslo, ktorym smaruje sie poszczegolne platki ciasta fyllo
          polaczymy z gazowana woda mineralna, to beda sie pieknie oddzielac i chrupko
          smakowac.
    • 04.07.04, 09:37
      Zgodnie z normami europejskimi, produkty sprzedawane na terenie danego kraju
      musza miec etykiety w jego jezyku / dot. to takze instrukcji /.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.