Dodaj do ulubionych

Jak gotujecie zupę z zielonego groszku?

04.07.04, 09:38
Zerwałam wczoraj dużą ilość zielonego groszku cukrowego i zamierzam zrobic z
niego zupę. I zastanawiam się jak. Ugotować groszek w wywarze warzywnym,
przetrzeć (zmiksować), doprawić ziołami i będzie zupa krem, czy raczej w
całości zostawić i dodać ew. jakieś drobne kluseczki?
Liczę na Wasze doświadczenia, aczkolwiek jak nikt się nimi nie podzieli to i
tak zupę ugotuje, w charakterze eksperymentu :)

Pozdrawiam
MS
Edytor zaawansowany
  • lola211 04.07.04, 11:26
    Ja gotuje rosolek, wrzucam groszek i nie miksuje, bo lubie go w
    kuleczkach :).Rodzince dodaje lane kluseczki, ja jadam bez takich dodatków.
    --
    --------------------------------------------------
    Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
    montignac.miniportal.pl/forum/
  • krasnowo 04.07.04, 15:14
    A ja robię tak : ok. 1/2kg groszku i drobno pokrojone 4 cebule - dymki (tylko
    biała część) podsmażam - duszę w łyżce - dwóch masła ok. 5 min., następnie
    podlewam 1l bulionu drobiowego ( najlepiej domowego), doprawiam solą, pieprzem
    i gałką muszkatułową (uwzględnić smak bulionu) i gotuję na wolnym ogniu ok
    15min. Na końcu można dodać dwie - trzy łyżki śmietany (ja nie lubię - wolę ew.
    już na tależu dodać łyżkę jogurtu). Miksuję. Podaję z grzaneczkami i
    parmezanem. Przepis zaczerpnięty z "Kuchni Neli", z drobnymi modyfikacjami.
    Uwielbiam tą zupkę. Trzeba tylko pamiętać, żeby nie przedłużyć czasu gotowania
    i żeby zupa tylko mrugała inaczej zamiast ślicznego, żywego zielonego koloru,
    zupa będzie khaki :o))
    --
    www.krasnowo.webpark.pl
  • em_es 04.07.04, 20:49
    Dziekuję, przejrzę linki, faktycznie wybór niezły :)

    Ja w końcu zrobiłam tak: 2 szklanki rosołu plus trochę więcej wody zagotowałam,
    do tego wrzuciłam groszek, młodą marchew, 2 młode ziemniaki i kalarepkę
    pokrojone w zapałki, w trakcie gotowania wrzuciłam małą cebulę podsmażoną
    (leciutko) z czosnkiem i pokrojonym ogórkiem (to raczej bez sensu, bo za wiele
    z takiego ogórka nie zostaje :) ). Pod koniec gotowania wrzuciłam trochę
    kluseczek typu zacierka, na koniec doprawiłam solą, pieprzem, bazylią i
    odrobiną śmietanki. Wyszła pyyyszna zupa, groszku było najwięcej więc
    groszkowa :)

    Pozdrawiam
    MS

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka