Dodaj do ulubionych

a dziś po polsku ;)

05.07.04, 14:04
W rolach głownych sami rdzenni mieszkańcy:
kawał boczku
kapusta biała
bób

role drugoplanowe, acz równie ważne:
czosnek, pieprz, sól, ostra papryka, szałwia

Boczek przesmażam na oliwie i maśle. Dodaje wyciśniety czosnek. Jak będzie już chrupki wsypuję poszatkowaną kapustę, no i teraz musi troche sie pogotować.
W miedzyczasie nastawiam bób, który po zagotowaniu (5 min) nalezy przelać zimną wodą i wyłuskać. Bób dodam do kapusty (ponieważ jeszcze stygnie) zatsanawiam sie, czy wczesniej nie przesmazyć go na oleju.

A później pozostanie tylko przyprawienie

Ot i tak sobie myślę, że to polska jest potrawa


--
"Gdybyś wiedział, że wylądujesz na bezludnej wyspie, wybierz Polaka na swojego kompana, a nigdy nie będziesz głodny."
Obserwuj wątek
    • brunosch Re: a dziś po polsku ;) 05.07.04, 14:11
      ale jaka ciężkostrawna, prostacka i bez finezji charakteryzującej inne światowe
      kuchnie!
      ;)
      A ja jestem po sporej dawce gołąbków w kapuście włoskiej z farszem bez żadnego
      ryżu, za to ze świeżymi ziołami (majeranek, bazylia) + czosnek + cebula z
      zielonymi pędami + sambal no - sól, pieprz oczywiście. Gotowałem to o 21, tak
      mnie sparło, a potem jeszcze późno w noc podpływał zapach z kuchni i
      przeszkadzał zasnąć...
      --
      ser to nie jest filadelfijski szlifierz!
      • giezik Re: :O)) 05.07.04, 14:29

        wlasnie wrzocielm - bez podsmazenia. i dodalem troche fużyn - pieprz kajeński
        --
        "Gdybyś wiedział, że wylądujesz na bezludnej wyspie, wybierz Polaka na swojego kompana, a nigdy nie będziesz głodny."

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka