Dodaj do ulubionych

Bigos z dziczyzną

21.10.12, 09:07
Mam ok 1,5 kg sarniny i zamarzył mi się bigos. Myślałam o takim: pół na pół kapusta słodka i kiszona, dużo grzybów, śliwek, jałowiec, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Jednak część przepisów w necie poleca upiec najpierw dziczyznę i taką upieczoną dodać do bigosu. Nie będę ukrywać, że wolałabym danie jednogarnkowe, czyli żeby zrobić a się nie narobić :)
Czy ktoś doświadczony w kwestii bigosu z dziczyzny poratuje radą?
Główne obawy dotyczą tego, czy jeśli dodam dziczyznę bezpośrednio do kapusty to nie stwardnieje?
dziękuję z góry za pomoc!
Edytor zaawansowany
  • mhr2 21.10.12, 10:01
    zrob tak jak polecaja, ja nie dodaje nigdy surowego miesa ze wzgledow smakowych,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aqua48 21.10.12, 10:04
    Mięso surowe, gotowane w kapuście kiszonej nie będzie dobre. Piecze się wszak "samo".
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 21.10.12, 10:05
    podlej odrobiną czerwonego wina, chwilę podgotuj (zredukuj ilość płynów) i przełóż do kapusty i dalej dusić na małym ogniu. Polecam obsmażyć sarninę razem z boczkiem. Inaczej bigos będzie bardzo chudy, a tłuszcz, jak wiadomo, jest nośnikiem smaku.
  • crea.tura 21.10.12, 14:57
    Postanowiłam upiec sarninę pod plastrami boczku, i taką upieczoną dodać do podgotowanej kapusty :). Mam nadzieję, że za ok 2 dni pochwalę się bigosowym rezultatem, dziękuję za rady!
  • Gość: en IP: *.static.chello.pl 21.10.12, 18:52
    Słusznie, nie zapomnij dodać sosu, który się wytworzy w pieczeniu (trzeba trochę podlewać).

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka