Dodaj do ulubionych

Twarda fasola i dużo chili w fasolce po bretońsku

IP: *.dolsat.pl 30.10.12, 23:47
Witajcie! Czy jest w ogóle jakaś możliwość "uratowania" fasolki po bretońsku? Fasola jest twarda, a dodałam już koncentrat i w ogóle wszystko. Mogłaby być gotowa gdyby nie twarda fasolka i strasznie ostry smak (dałam 2 łyżeczki papryki chili - zgodnie z przepisem :() Fasoli na noc nie moczyłam. Zalałam dziś wodą, po zagotowaniu wodę odlałam, i zalałam ponownie ale wrzątkiem. Gotowałam 1h z boczkiem, po 30 min osoliłam i popieprzyłam. Po godzinie wyjęłam boczek, podsmażyłam kiełbasę z chili i dodałam do fasolki + koncentrat i majeranek... Jestem załamana ;((
Edytor zaawansowany
  • roseanne 31.10.12, 00:37
    coezko pomoc, teoretycznie dalsze gotowanie fasolki moze ja zmiakczy jeszcze, ale nie za wiele, z drugiej strony gotowanie zwieksza intensywnosci ostrych przypraw

    to ostatnie mozna naprawic dodajac ugotowana osobna porcja dania nieprzyprawionego


    nie znam tej metody gotowania fasolki, nawet bez moczenia, po zalaniu wrzatkiem odstawiam na godzine
    --
    Inny Swiat - Zespół Aspergera
  • Gość: Marek IP: *.unitymediagroup.de 31.10.12, 04:12
    Najskuteczniejsza metoda, żeby złagodzić ostrość, to śmietana. Tylko najpierw należałoby pogotować trochę wszystko, żeby fasola zmiękła (postawiłbym na małym ogniu na dłuższy czas, dolewając czasem wody żeby się nie przypaliło).

    Śmietanę na końcu, bo łatwo się przypala.
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 31.10.12, 09:02
    sol rownowazy ostrosc chilli, wydobywa jego smak i aromat lagodzac jednoczesnie

    smietana, zapewne tez ale to w potrawach, w ktorych smietana jest typowym skladnikiem

    ostrosc zalatw wiec sola

    twardosc- ??? pojecia nie mam

    szkoda ze nie sprobowalas fasoli przed dodaniem calej reszty, probuj gotowac do skutku
  • mhr2 31.10.12, 09:10
    to moze ja na sitko(jak chcesz ratowac fasole)i z dodatkiem wody dalej gotowac,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aqua48 31.10.12, 09:52
    Ja bym wydłubała fasolę, zalała świeżą wodą i gotowała ją jeszcze osobno do miękkości (to może potrwać jeśli nie masz szybkowara) taka fasola powinna też utracić ostrośc i po ponownym dodaniu do sosu wyciągnąć z niego trochę tego smaku.
  • doral2 31.10.12, 16:29
    dodaj cukru, tak z ćwierć łyżeczki i pogotuj jeszcze trochę, na ile się da.
    cukier zmiękcza fasolę, a także mięso, przyspiesza ich gotowanie.
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka