Dodaj do ulubionych

Co dobrego można zrobić ze śliwek suszonych?

03.11.12, 10:15
Kupiłam aż 500g (nie mieli mniejszych opakowań), zużyłam 5 śliweczek do bigosu. Co zrobić z resztą?
--
Niecodziennik Matki Polki
Edytor zaawansowany
  • 03.11.12, 10:20
    ja je uwielbiam i zjadam codziennie 5 albo wiecej,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • 03.11.12, 10:29
    - jesc solo
    - zrobic pierogi
    - robic piers indyka ze sliwkami susz. i kasza
    - ciasto kruche
    .....
  • 03.11.12, 10:57
    Możesz je szczelnie zapakować i przechowywać do następnej okazji, ja lubię przegryzać. Z przepisów to schab faszerowany śliwką, śliwka z boczkiem (takie roladki na patelni grillowej lub z piekarnika), roladki z kurczaka ze śliwką. Są też przepisy na ciasta ale nie wiem, nigdy nie jadłam.
  • 03.11.12, 11:01
    Można zrobić w zalewie wg tego przepisu:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,139307338,139307338.html?wv.x=2
    Są bardzo dobre!
  • 03.11.12, 11:20
    Mozna uzyc do jogurtu, do ciast, oblac czekolada, upiec chleb z e sliwkami...
  • 03.11.12, 11:27
    www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-ciasto-z-suszona-sliwka-i-brandy
    Zrobiłam parę dni temu, i o ile mi tak sobie, to goście sie prawie o nie pozabijali, więc myślę że warto :)
  • 03.11.12, 11:47
    Można zrobić nalewkę
    nalewki.asiscrapki.com.pl/nalewka-na-suszonych-sliwkach/
    --
    Kryzys mogę znieść, ja nie muszę jeść, lecz niech przestaną truć.
    Odkąd ciebie brak, tracę wszelki smak, błagam PePe wróć.
    tiny.pl/h5gpc
  • 03.11.12, 12:54
    Można dodać do piernika, ciasta ucieranego, albo dodać do śmietanowej masy do tortu. Można również śliwki zawinąć w plastry boczku i upiec w piekarniku. Są pyszne.
  • 03.11.12, 15:22
    Ja robie kompoty bo teraz po szpitalu to mi kazali jeśc duzo gęstego wlasnie z kompotu sliwkowego-jablkowego; ja dodaje jeszcze suszone gruszki , morelki i winogrona ciemne;
    poza tym gdy gotuje zupe wielowarzywną to zawsze kilka sliwek suszonych tam idzie obok suszonych pomidorow i kilku suszonych grzybków :-)
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 17:23
    Witaj, Kubraku. Dobrze, że już jesteś:)
  • 04.11.12, 09:58
    Gość portalu: genny napisała:

    > Witaj, Kubraku. Dobrze, że już jesteś:)

    Witaj! Witaj G, pozdrów ode mnie Sokołów i siedzisko w Mierzwicach :-)
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 17:22
    Jedyna zupa owocowa jaką jadam, to właśnie ze śliwek suszonych. Przecierana .
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 03.11.12, 18:46
    i wypij rano przed śniadaniem.
  • 03.11.12, 18:47
    zawinac w boczek i upiec
    dokupic daktyle, zawinac w boczeki tez upiec
  • Gość: javio IP: *.tel.tkb.net.pl 03.11.12, 18:54
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,88592632,88624425,0,2.html?v=2
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 19:20
    O, dziękuję za przypomnienie przepisu Bodzi. A można i tak
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,104719027,104719027.html
    Spróbowalam i robię, bo pyszny jest.
  • 05.11.12, 08:49
    Kurczaka po cygańsku, pycha!!!!

    smaker.pl/przepisy/obiady/kurczak-po-cygansku,44235
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • 05.11.12, 15:03
    Tak, podany wyżej przepis na andrut ze śliwką mogę polecić, dodaje się do niego jeszcze siekane orzechy włoskie. Cukru wymaga dużo, ale jest boski.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.