• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

ile procent tłuszczu ma mleko "prosto od krowy"?

  • IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 15:38
    tak się zastanawiam...
    Edytor zaawansowany
    • 07.07.04, 15:42
      pewno dużo. Skoro najniższe uht ma ok. 3,8%, to takie krowie prawdziwe pewnie z
      8%? zgaduję tylko proszę na mnie nie krzyczeć.
      Przyznam, że sama chętnie się dowiem
      --
      "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
      przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
      przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
      • Gość: molkiuyt IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 15:50
        no więc właśnie- przed chwilą została mi zapodana informacja, że z 20 (również
        strzał owej osoby), ale to chyba niemożliwe...
        oj nurtujące pytanie, nurtujące... ;)
        pozdrawiam
        • 07.07.04, 15:52
          Jak ma 20 to co w takim razie sprzedaja w sklepach o zawartosci 1,2,3 %????
          napoje mlekopodobne???? tez jestem ciekawa...
          • Gość: molkiuyt IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 16:06
            bo to chyba jakaś taka zasada jest, że w tym mleku "wydojonym" świeżo to i
            mleko, i śmietana, i może jeszcze coś- ja się tam nie znam...
            ale im dłużej myślę, tym bardziej ciekaw!
            ach ta nuda...
            pozdrawiam
            • 07.07.04, 16:07
              srednio mleko prosto od krowy ma 4,5% czasem wiecej czsem mniej
              --
              To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze.
              • Gość: molkiuyt IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 16:20
                o to mało...
                a ja już się spodziewałem jakiś sensacji, że to mleko tak przetwarzane w
                mleczarniach, że z "naturalnym" to niewiele podobieństw...
                dziękuję bardzo za info...
                A JA I TAK DALEJ BEDE PIĆ TO DLA MNIE NAJBARDZIEJ NATURALNE- ZNACZY SIĘ
                0% :ppppp (więc po co w sumie się pytałem) :)
                pozdrawiam
      • Gość: Anna0 IP: *.adsl.inetia.pl 17.10.13, 00:11
        5.70 % tłuszczu (przed odciągnięciem śmietany)
        • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 17.10.13, 05:00
          to ja wolę spirytus :D
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 07.07.04, 17:09
    • 07.07.04, 20:06
      Oj, chyba coś nie tak. Przynosiliśmy w Łapszach w sierpniu mleko z wieczornego
      udoju i trochę odlewalismy na domowe potrzeby a resztę do chłodziarki aby na
      rano można było bez problemów zdać je w mleczarni. To co zostawalo też się
      dzieliło: część przegotowywało się na kuchni a część nalewało do garów
      stojących w sieni do odstania na noc. Rano, na wierzchu w garze była do + - 1/3
      głębokości gęsta kremowa masa nibymaślana, którą smarowaliśmy swieżo
      przyniesiony ze spółdzielni chleb zażerając się niemożliwie wprost, takie to
      było pyszne! ...i chcecie mi powiedzieć, że to było ledwo 4,5% tłuszczu?
      Przecież mleko z wiejskiej mleczarni miało 6% tłuszczu dawno temu, za głębokiej
      komuny!
      A może tak wypowie się ktoś kto jest specjalistą mleczarzem...
      Andrzej
      • 07.07.04, 20:40
        anka.livstek.lth.se:2080/microscopy/f-milk.htm
        classes.aces.uiuc.edu/AnSci308/milkcomp.html
        tu jest zapewne wiecej informacji niz przecietny pijacz mleka wie na codzien...
        --
        To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze.
        • 07.07.04, 21:08
          Informacji zbyt wiele, a odpowiedzi na pytanie wciąż brak...
          Zawartość tłuszczu zleży chyba od danej krowy i jej paszy.
          --
          Od przybytku głowa nie boli.
    • 07.07.04, 21:40
      Mam pomysł! Może ktoś kto mieszka na wsi zapyta jutro rano w miejscowej
      mleczarni o te %%...
      A.
      • 07.07.04, 21:45
        A może krowa wie?...
        --
        Od przybytku głowa nie boli.
    • 07.07.04, 21:55
      www.yourpurelife.co.uk/articles/milk.html
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
    • 07.07.04, 22:30
      Zawartość tłuszczu w mleku zależy od rasy krów, żywienia ich, pory roku.
      Źródła amerykańskie podają (w zależności od rasy krów) od 3,6% do 5,0%.
      5% to od krów rasy Jersey.
      W Polsce w latach 80-tych średnia zawartość tłuszczu w mleku surowym wynosiła
      3,4%. Może teraz się poprawiło, nie mam aktualnych danych.
      Ogólnie zimą mleko ma większą zawartość tłuszczu, a latem mniejszą.

      Były mleczarz
      • 08.07.04, 16:28
        Witajcie, jeśli chodzi o mleko świeze a dokładnie tłuszcz to jest tak jak edeka
        napisała, średnia zawartość tłuszczu w mleku to 4%. Waha sie to od 3,5 % do 5%.
        I nie może zdarzyc się, że w garnku pozostawionym na noc, rano znajdzie się 1/3
        smietany, za dobrze rolnicy by mieli, ponieważ tłuszcz jest jednym z kryteriów
        wpływających na cene mleka. Aha średnia zawartość tłuszczu w mleku kiedys
        zawsze była zanizana, właśnie z powodu wpływu %tłuszczu na cenę.
        Mleko zawiera /oprócz wody/ tłuszcz mlekowy, białko ( też ok. 4 %), cukier
        mlekowy, składniki mineralne i witaminy.
        Jeśli chodzi o najwyzszą zawartość tłuszczu w mleku, to spotykamy ja u ssaków
        morskich, gdzie i 50% stanowić może tłuszcz.

        Mleko pełnowartosciowe i zdrowe tylko prosto od krowy ( czystej i zdrowej )

        Maciek

        • Gość: molkiuyt IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 08.07.04, 19:23
          cóż za kontrowersje :))) a niby taki powszechny produkt, co to na codzień...
          hmm...
          Na kartonie niby wszystko napisane- do wyboru, do koloru. Ale jak już wchodzi w
          grę natura, ehh...
          Pamiętam, że jako niewinne dziecię na pytanie "kto (sam zastanawiam się
          dlaczego zadowano mi to pytanie używając zaimka kto- ale to już temat na
          kolejną dysputę) daje mleko" odpowiadałem bez większych zastanawiań- MLECZARNIA
          i za nic nie chciałem rodzinie wierzyć, że sprawczynią tego oto napoju jest
          taka zwykła krowa! Dobrze, że nie przyszło mi wtedy do głowy pytanie o ile to
          tam w tym mleku tego tłuszczu ;)))

          pozdrawiam
          i bardzo dziękuję!!!
        • 09.07.04, 10:48
          wokomex napisał:

          > ... I nie może zdarzyc się, że w garnku pozostawionym na noc, rano znajdzie
          > się 1/3 smietany, ...

          Kto Ci, Maćku, powiedział, że to była śmietana? To było coś czym smarowaliśmy
          chleb,o!

          > ...Jeśli chodzi o najwyzszą zawartość tłuszczu w mleku, to spotykamy ja u
          > ssaków morskich, gdzie i 50% stanowić może tłuszcz.

          Do Twojej wiadomości: mleko karmiącej "morsicy" ma ciutkę ponad 80% tłuszczu,
          możesz sprawdzić.

          > Mleko pełnowartosciowe i zdrowe tylko prosto od krowy ( czystej i zdrowej )

          Święte słowa, żeby tylko była zdrowa. Jak to sprawdzić u osiedlowego sprzedawcy
          sprzedającego nam mleko od własnej krówki.
          Wierzyć mu po prostu? Trochę się krepuję powiedzieć mu wprost: "Panie Wieśku a
          ma pan koncesję na sprzedaż mleka od pańskiej krowy? Chcę ją zobaczyć."
          Andrzej

        • 09.07.04, 10:57
          Czy krowy w Regulach daja wciaz mleko, ktore pamietam z dziecinstwa? W gornej
          czesci butelki byla smietana.
    • Gość: szopen IP: 204.79.89.* 09.07.04, 03:39
      Ja pracuje w przemysle spozywczym, z krowami, mlekiem i jego pochodnymi mam do
      czynienia na codzien.
      Mleko "prosto od krowy" ma 2.5-6% tlusczu (extrema) normalnie 3-5%.
      Zawartosc tluszczu zalezy najbardziej od czasu jaki uplynal od ocielenia sie
      krowy (krowy tak same z siebie mleka nie produkuja, krowa musi miec cielaka i
      potem daje mleko przez jakies 300 dni), dalej od rasy krowy, pokarmu, warunkow
      kliamtycznych itd.

      Mleko odbierane od rolnikow jest zlewane w cysterny i transportowane do
      mleczarni. Tam po oczyszczeniu mleko jest standaryzowane. To znaczy miesza sie
      mleko o roznej zawartosci tluszczu aby otrzymac pozadana jego zawartosc (%
      zalezy od tego co sie chce z tym mlekiem zrobic). Mleko o nizszaj zawartosci
      tluszczu otrzymuje sie przez odtluszczanie w wirowkach.

      Producentowi (a raczej wlascicielowi producenta bo krowy kont w banku nie maja)
      placie sie za kilogram a cena zalezy od zawartosci tluszczu. To robi sie aby
      nie oplacalo sie dolewac wody do mleka (co powoduje mase problemow).
    • Gość: molkiuyt IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 14:23
      aż wstyd się przyznać i chociaż wydaje się to być niezwykle oczywiste, wszak
      każdy ssak "działa" na tej zasadzie, ale jakoś mi do głowy nie przyszło, że
      krowa, żeby dać mleko, musi wcześniej urodzić cielaka. no nie... aż wstyd się
      przyznać... a ja tu o tłuszcz pytam... WSTYD!!!!!!!!!!!!!
      pozdrawiam
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.