Dodaj do ulubionych

Przekąski do wina

IP: *.rudnickiego.warszawa.supermedia.pl 10.11.12, 13:33
Jakie przekąski najlepiej pasują pod wino? Wiem, że wino powinno się dobierać do potraw itd. ale z okazji czwartkowego dnia wina spotkamy się z przyjaciółmi na "degustacji". Niestety nie wiem jakie dokładnie będą wina, bo każdy ma coś przynieść i chciałabym przygotować jakieś przekąski, które będą pasować do większości rodzajów wina. Co polecacie?
Obserwuj wątek
    • kumite Re: Przekąski do wina 10.11.12, 14:29
      O tak, deska serów + bagietka, winogrona, mieszanka orzechów, oliwki, suszone pomidory, ew. wędliny włoskie - prosciutto, salami, bresaola (chociaż to akurat drogi dodatek).
    • dallia7 Re: Przekąski do wina 21.11.12, 20:17
      Nie pamiętam dokładnie jakie gatunki sera i wędlin były użyte, ale pamiętam że połączenie tych smaków z winkiem było wyśmienite.


      Składniki
      •krakersy o różnych smakch
      •bułka paryska
      •różne gatunki serów pleśniowych oraz żółtych
      •polędwica wędzona surowa
      •różne gatunki wędlin
      •kremowy serek z ziołami
      •pomidory, korniszony, papryka świeża, papryka pepperoni ze słoiczka, oliwki
      •winogrona
      Wykonanie:
      •Na krakersy kładziemy po plasterku wybranego gatunku sera pleśniowego lub zółtego i lubione dodatki.(np. paprykę pepperoni i oliwki)
      •Koreczki zrobione są z sera żółtego, polędwicy oraz papryczki pepperoni
      •Bułkę przenną kroimy na małe kromeczki, smarujemy kremowym serkiem z ziołami lub układamy wędlinę i kładziemy pomidor, paprykę, ogórek
      •Winogrono ułożyłam z serem zółtym i wędliną
    • Gość: t Re: Przekąski do wina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.12, 21:17
      Mus z łososia.
      Surowe dzwonko z łososia zalać wodą w odpowiedniej miseczce, dodać ziele angielskie, listek, pieprz oraz sól i ugotować w mikrofalówce - przeciętnie 5 minut na max. Obrać dokładnie z ości. Zrobić własnoręcznie majonez na gęsto, bez dodawania śmietany czy też innego rozcieńczalnika - jakieś pół litra na średnie dzwonko. Bardzo, ale to bardzo ewentualnie można zastosować majonez sklepowy tzw. dekoracyjny. Zmiksować mikserem, blenderem, thermomixem lub malakserem rybę i majonez na jednorodną, gładką masę. Ewentualnie dosolić. Zostawić na noc w lodówce, żeby się przegryzło. Podaje się w miseczce do maczania krakersami sklepowymi, bezsmakowymi.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka