Dodaj do ulubionych

Masa makowa - Helio czy Bakaland?

IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 12.11.12, 17:20
Witam :)
Czy ktoś z Was wypróbował może gotowe masy makowe?
Jeśli tak to jakiej firmy są dobre? Widziałam w sumie masy z dwóch firm - Helio i Bakaland.
Co polecacie?
Edytor zaawansowany
  • 12.11.12, 18:17
    Wypróbowałam obie i żadna mnie nie zachwyciła - kolor jakiś brązowy, wokól masy płyn, a masy bardzo słodkie i mocno pachnące. Z dwojga złego wybrałabym helio, chociaż ten kolor...
  • Gość: baba IP: *.dynamic.chello.pl 12.11.12, 18:18
    Jak dla mnie/próbowałam obu /są za słodkie . Wróciłam do tradycji,czyli zaparzony mlekiem mak,zmielony i przyprawiony wedle uznania.Więcej roboty ale efekt lepszy.
  • 12.11.12, 18:24
    Obie paskudne.
    Raz, ze za słodkie - bo cukier jest wielokrotnie tańszy od maku. Dwa - wszystko, co zmielone, szybko wietrzeje z zapachu, wiec masy nie smakują makiem, ale sztucznymi aromatami - smrodkiem sztucznego miodu (mimo zapewnien, ze prawdziwy) i olejkiem migdałowym.

    Zrob prawdziwy mak, zaparzany, a potem gotowany do chwili, kiedy ziarna będą się dały rozcierać w palcach, inaczej daruj sobie makowe specjały.

    A, ten gnieciony na sucho też jest bez sensu.
    --
    push to add drama
  • 12.11.12, 19:07
    przearomatyzowane, przesłodzone, rzadkie (jakiś olej podcieka), okropne. Robię własną, a dla tych którzy nie chcą lub nie mogą sami mielić - można kupić suchy mak mielony i doprawić wg własnych upodobań
  • Gość: Asia IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 12.11.12, 19:25
    No to rzeczywiście, chyba sobie te masy odpuszczę. Chciałam sobie ułatwić ale widzę że czasem nie warto :(
    Dziękuje Wam za rady :)
  • 12.11.12, 21:06
    edyta95 napisała:

    > ... - można kupić suchy mak mielony i doprawić wg własnych upodobań

    Kupiłam w Lidlu jakiś czeski. OKROPNY. Całkiem jak mąka, próba parzenia doprowadziła mnie niemal do rozstroju nerwowego. Szkoda wysiłku. Jak ktoś namierzy lepszy to proszę o sygnał na forum.
    --
    O, to ja - taka mądra jestem?!
  • 12.11.12, 22:07
    koleżanki w pracy chwaliły, muszę popytać który kupowały. Ja kupuję zwykły, gotuję w mleku, a potem mielę synem:)
  • 12.11.12, 23:52
    Czeski mak jest paskudny, mielony czy nie. Najlepszy jest polski z górskich okolic - tak twierdziła znajoma cukiernica.
    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 13.11.12, 11:54
    Helio jeśli już z tych dwóch, Bakaland ma paskudny olejek migdałowy przez co dla mnie jest kompletnie nie do użytku.
    Oczywiście robiona własnoręcznie będzie najlepsza, ale ja też kupuję, bo mi się nie chce rozparzać i mielić jak mam nagłą ochotę na makowiec.
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 15:30
    Wystarczy gotową masę makową, myślę o takie własnoręcznie robionej, zamrozić, można wyciągać w miarę potrzeb. Ja tak robię, masa jest nawet lepsza w smaku od świeżej.
  • 13.11.12, 12:28
    Jedna i druga strasznie śmierdzą sztucznym miodem :/

    --
    --------------
    Bądź jak ptak...
  • Gość: kwaśna śmietana IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.12, 08:44
    Ja do wypieków wykorzystuję mak mielony marki BackMit kobieta40.pl/media/artykuly/ze_smakiem/Mak_mielony_200_g_BackMit%20-%20Copy.jpg . Do kupienia w necie oraz w niektórych sklepach stacjonarnych, szczególnie przed świętami, np. Simply. Jest bardzo dobry i wystarczy go tylko doprawić, nie trzeba gotować.
  • 15.11.12, 20:03
    Bakkaland w puszce skład: mak 22%, Helio nie widziałam
  • 15.11.12, 20:37
    edyta95 napisała:

    > Bakkaland w puszce skład: mak 22%, Helio nie widziałam

    O ile się nie mylę, to skład suchego maku w stosunku do całości. Nie wychodzi tak mało.
  • 15.11.12, 20:59
    no nie wiem, wczoraj gotowałam mak (gotuję w mleku), na noc do lodówki, dziś na 2 godziny na sitko. Waga zwiększyła się dwukrotnie. Zatem niech będzie, że 50 procent to mak, a reszta to miód sztuczny (skład: syrop glukozowo-fruktozowy i aromat), syrop po raz drugi, cukier, aromat migdałowy.....
  • Gość: Asia IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 15.11.12, 22:56
    A co powiecie o gotowym maku mielonym, np firmy Backmit?
    Czy to lepszy pomysł niż te gotowe masy?
  • Gość: kwaśna śmietana IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.12, 16:10
    Pisałam o nim kilka postów wyżej- jest bardzo dobry.
  • 16.11.12, 16:35
    Też go używałam, jest taki, jak potrzeba ale kupowałam tez mak mielony innych firm i żaden nie byl zły. Masy makowe to wyjątkowe paskudztwo. Raz się kiedyś nacięłam i wystarczy.
  • Gość: qawa IP: 212.160.148.* 21.11.12, 10:26
    zadna
    obie sa obrzydliwe
  • 17.04.13, 16:14
    Macie wszyscy racje. Gotowe masy to kit. Szkoda calej pracy z przygotowaniem ciasta, zeby potem popsuc je taka papranina. Ja moja kupilam w Sztokholmie. Masa miala konsystencje plynnej smietany, zapach i smak w niczym nie przypominajacy masy makowej. Wstyd, takie swinsto to antyreklama dla polskich produktow.
  • 17.04.13, 19:54
    A moja babcia używa masy makowej prospona i jest dobra. Wypieki z tą masą makową są smaczne. Żadna woda czy inne tam cuda wianki nie mają miejsca.
  • Gość: AnkaM IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.13, 07:55
    A ja uważałam z Prospony za najgorszą. Różne są gusta i smaki, ale faktem jest wszystkie te puszkowe masy są za bardzo doprawione olejkiem zapachowym i za słodkie.
    Suchy, mielony mak zrobiony "po swojemu" najbardziej będzie odpowiedni. Ja przed Świętami Bożego Narodzenia kupuję większą ilość maku, daję zmielić w piekarni /jest kilka punktów mielenia w moim mieście/ i zamrażam. Pewien cukiernik powiedział,że mak zmielony i zamrożony w zamrażarce może być przetrzymywany do 6 m-cy, a w zamrażalniku do 3 m-cy. Co roku ok.maja wyciągam ostatnią porcję na makowiec lub rogaliki z makiem.
  • 20.04.13, 21:28
    To tak samo jak gotowe masy kajmakowe, najlepsza jest sama zrobiona z mleka skondensowanego
  • Gość: mela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.14, 20:12
    W żadnym wypadku Bakalland. To obrzydliwy kit. Tylko i wyłącznie Hellio i to Premium Quality w puszkach o kształcie beczułki.
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.14, 10:04
    Gość portalu: mela napisał(a):

    > w puszkach o kształcie beczułki

    czego użyć pusta puszka?
  • Gość: renatan IP: *.beskidmedia.pl 26.12.16, 10:59
    bakaland w tym roku niestety przebija smakowo goryczką
  • 17.07.17, 15:41
    A HELIO stęchlizną :/. Trzeba kupować suchy mak.

    --
    Popieram Pozytywne Przesłania.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.