Dodaj do ulubionych

Kwaśna śmietana 18%

18.11.12, 17:38
Znajomy nas obdarował bardzo dużą ilością (pracuje w branży). Co można z niej zrobić ?
Juz były śledzie w śmietanie i śmietana do góry placków ziemniaczanych oraz mizeria.
--
Asia mama Sandry (10.03.2005) i Emilki (12.08.2007)
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 18.11.12, 18:09
    Sernik gotowany, oczywiście.
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • doral2 18.11.12, 18:36
    można spróbować zrobić masło..
    chociaż nie wiem, czy 18% to nie za mało na masło.
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • wersja_robocza 18.11.12, 19:10
    Tzatziki, sosy majonezowe i sałatkowe.
    Masa ciast i ciastek kocha śmietanę.
    Ja lubię kisiel z kapką śmietany. Oczywiście kisiel tylko na ciepło.;)
  • simon_r 19.11.12, 11:51
    tzatziki ze śmietany??.... jaja sobie robisz???
    chyba mizerię
    --
    ------------
    Grecja Turcja i inne relacje z podróży
  • wersja_robocza 19.11.12, 17:53
    Dobra. Użyłabym tych samych składników, tylko jogurt zastąpiłabym śmietaną, którą autorka ma w nadmiarze. Możesz wymyślić nazwę tego czegoś. Happy?:cool:
  • Gość: gość IP: *.dynamic.chello.pl 18.11.12, 20:02
    twarożek ze śmietaną i rzodkiewką, szczypiorkiem
    sosy najróżniejsze śmietanowe
    zdarzało mi się zamrażać, ale z różnym skutkiem - raz po rozmrożeniu była bez zarzutu, ale innym razem zrobiły się grudki
  • kamik2 19.11.12, 01:00
    kwaśna śmietana też nadaję się do zaprawiania różnych zup, najprostsze pomidorowa, ogórkowa i wiele innych.
  • reniam_123 19.11.12, 10:05
    Styropian zrób fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106921402,107463662,0,2.html?v=2
  • horpyna4 19.11.12, 10:07
    Jarzynowa też, w ogóle wszelkie zupy i sosy.
  • jagodasoft2 19.11.12, 10:27
    Tak tak wiem o sosikach i zabielaniu zup tylko ze to są łyżki a ja mam tej śmietany kilka litrów. Robię styropian dzieki wielkie, reszta jakos pójdzie ;)
    --
    Asia mama Sandry (10.03.2005) i Emilki (12.08.2007)
  • jagodasoft2 19.11.12, 10:28
    A jeszcze, mama mi poradziła zebym zamroziła w pojemnikach do kostek lodowych i bede późiej miała do zup, myślicie że tak wyjdzie?
    --
    Asia mama Sandry (10.03.2005) i Emilki (12.08.2007)
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 19.11.12, 12:03
  • Gość: gość IP: *.128.32.98.static.cdpnetia.pl 19.11.12, 12:36
  • Gość: Anna IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 13:05
    Babka śmietankowa - nie zapisałam źródła pochodzenia przepisu, więc nie podaję go.

    2 jajka
    2 szklanki maki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru + cukier waniliowy
    1 szklanka śmietany

    Jajka utrzeć z cukrem, śmietanę wymieszać z proszkiem, dodać do masy + mąkę z cukrem waniliowym - wymieszać. 35-40 minut w temp. 170 stopni. Polać lukrem lub polewą czekoladową.

    Ciastka śmietankowe

    1/2 kg mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kostki margaryny
    mały pojemnik śmietany
    cukier waniliowy, szczypta soli.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka