Dodaj do ulubionych

czemu nie można jeść łososia na surowo??

23.11.12, 20:17
Kupiłam dzis w Lidlu łososia surowego, zaśliniłam się niesamowicie, mysląc już o nigiri które sobie zrobię i doopa. na opakowaniu jest informacja ze produkt nie nadaje sie do jedzenia na surowo... dlaczego?
to czym nas karmią w knajpach sushi???

wielokrotnie kupowałam w sklepach rybnych surowego łososia na wagę i jadłam go na surowo i żyję (póki co)...

całe opakowanie w efekcie zamroziłam, bo nie mam poki co pomysłu na łososia...
--
ŁÓŻKOWY trójkąt... dirty-fabulous-life.blog.pl/
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: czemu nie można jeść łososia na surowo?? 23.11.12, 20:25
      > na opakowaniu jest informacja ze produkt n
      > ie nadaje sie do jedzenia na surowo... dlaczego?

      Pewnie jest nienajpierwszej świeżości, albo jakiś inny ma feler.
      Normalne świeże łososie można jeść surowe, choć o świeże trudno bez dostępu do morza.

      Widziałam kiedyś na mięsie informację, że nie nadaje się do mrożenia. Pewnie dlatego, że już kiedyś mrożone było i na potrzeby sklepu rozmrożone...

      --
      I almost agree...
      • sznupkowie Re: czemu nie można jeść łososia na surowo?? 23.11.12, 20:35
        łososia nie powinno się jeść na świeżo,nalezy go obłożyć solą i zamrozic na "kość" Więc nie dziwie się ze na opakowaniu była taka informacja. Po odmrożeniu możesz sobie spokojnie jeść surowego, żadna larwa nie przeżyła takich mrozów...:)
        --
        sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
              • Gość: anthonyb Anisakioza IP: 5.87.177.* 24.11.12, 12:17
                proponuje wpisac ten termin w wyszukiwarke i dowiecie sie dlaczego niebezpiecznie jest jesc surowe ryby.
                W Polsce ryby przewaznie sa w sprzedazy juz wypatroszone lub mrozone i nie widzimy robakow. Zawsze moga byc jeszcze larwy. Dlatego jesli chcemy byc zabezpieczeni najlepiej jest ryby mrozic w temp conajmniej -20° przez 24 godziny lub gotowane czy smazone (niezbyt krotko).
                Mi pare razy zdarzylo sie widziec te nicienie przy patroszeniu sardeli europejskiej. Raz zdarzylo mi sie w mulach. Nie wiem jak to jest po zjedzeniu, bo wyrzucilam swinstwo.
                • Gość: max Re: Anisakioza IP: *.pcpd.pl 12.03.14, 14:22
                  zjadłem świeżego surowego łososia z lidla z terminem ważnosci 2 tyg do przodu = mało k...nie umarłem = 40 st C, uczucie zimna jak diabli (w kurtce leżałem pod kołdrą i kocem i w kapturze przez kilka godzin + farelka + butelki z ciepła wodą), drętwienie jakieś na twarzy i dłoniach, wymioty, bieguna = koszmar. Koszmar trwał od godz 12 do 21. Dzień po jest ok :) Never again lidlowej świeżości. Nie było napisu żeby nie jeść na surowo.
                  • jeepwdyzlu Re: Anisakioza 12.03.14, 15:04
                    Nie było napisu żeby nie jeść na surowo.
                    -----------------
                    nie w każdej kawiarni na kubku jest ostrzeżenie o temperaturze płynu...
                    niemniej - współczuję...
                    jeep
                    --
                    YCDSOYA
                  • funkcyjna Re: Anisakioza 22.05.15, 00:00
                    też się tak kiedyś załatwiłam łososiem, ale z innego marketu. masakra. chyba w mieście była jakaś lewa partia towaru, bo niektórzy znajomi też
    • pamoz Re: czemu nie można jeść łososia na surowo?? 24.11.12, 16:18
      wielkafuria napisał(a):

      > Kupiłam dzis w Lidlu łososia surowego, zaśliniłam się niesamowicie, mysląc już
      > o nigiri które sobie zrobię i doopa. na opakowaniu jest informacja ze produkt n
      > ie nadaje sie do jedzenia na surowo... dlaczego?
      > to czym nas karmią w knajpach sushi???

      Restauracje sushi, zanim je zaserwuja, najpierw mrozona rybe w bardzo niskiej temparaturze (albo powinni).
      A co do lososia - tego wyjatkowo mocno lubia pasozyty, stad ostrzezenie.

    • jeepwdyzlu można, ale nie w Polsce 12.03.14, 15:02
      świeże łososie są w Szkocji, Norwegii, Kanadzie...
      A w Polsce?
      Może na Helu od rybaka jak się trafi łosoś bałtycki - bardzo dziś rzadki...

      Za to w Lidlu.... kupuj colę, wursty i słodycze... Może jeszcze tabletki do zmywarki...
      ciao
      jeep
      --
      YCDSOYA
    • Gość: romeo surowy łosoś IP: *.icpnet.pl 19.04.14, 21:25
      właśnie poporcjowałem surowego łososia na sałatki wielkanocne i trochę spożyłem.Włosy stają mi dęba,a mam ich niewiele,jak poczytałem na forum o tych pasożytach.Co prawda łosoś był mrożony,ale 24h i to w zamrażarce lodówki kuchennej-to chyba -18C.Chyba będę smażył tego łososia jutro.aZ MI ZIMNO SIĘ ROBI,JAK POMYŚLĘ,ŻE MOGĘ SIĘ ROZCHOROWAĆ.....!
    • Gość: Marek Łosoś na surowo IP: *.srem.net 24.04.15, 15:13
      Od dwóch lat wcinam łososia na surowo tylko z dodatkiem kaparów, sosu sojowego, czosnku i cytrynki i na szczęście jeszcze niczym (chyba) się nie zaraziłem, ale im więcej czytam o tych pasożytach tym bardziej jestem skłonny zacząć go mrozić przed przyżądzeniem.
    • sandriks Re: Łosoś na surowo 25.04.15, 11:18
      o żesz ty.... dobrze, że ktoś "wyciągnął wątka" bo nigdy nie słyszałam o tych pasożytach :O myślicie, że przy grillowaniu one giną w razie czego? czy lepiej jednak mrozić mimo wszystko?
      • buka007 Re: Łosoś na surowo 25.04.15, 13:46
        kiedys, na tym forum obrywało się za zakładanie nowych wątków i ze wszystkim odsyłano do wyszukiwarki, a teraz jak się coś wyszuka i wyciągnie to też jest źle.
    • rafal106 Re: czemu nie można jeść łososia na surowo?? 22.05.15, 23:40
      Są normy europejskie, które nakazują aby łososia który ma być spożywany na surowo obligatoryjnie zamrażać na min 48h. Może ostatnio się coś zmieniło jakby co poprawcie mnie.

      Inna sprawa jest taka, że nadal niewiele jest firm działających w Polsce które sprowadzają bezpośrednio łososia z Norwegii. Najczęściej jest to import pośredni z Niemiec a to oznacza dodatkowe nakłady czasu. Zaryzykuję, że całe dostawy łososia które trafiają na nasz rynek są po złowieniu mrożone. Część trafia do sklepów nadal w formie mrożonej reszta jest później rozmrażana w sklepach i sprzedawana jako "surowa". O tym sprzedawcy nie informują bo nie chcą a czasem sami o tym nie wiedzą.

      Reasumując- nie polecam ponownie mrozić łososia bo jest prawie pewne że już wcześniej był zamrażany. Najbezpieczniej jest kupić zamrożonego.
    • pinkink3 Re: czemu nie można jeść łososia na surowo?? 31.12.17, 07:01
      Przeczytalam caly watek i widze, ze tylko pare osob zlapalo, w czym rzecz, czyli o obecnosci pasozytow w miesie ryby.
      Nie ma znaczenia, czy losos byl zlowiony 5 minut wczesniej czy odlezal swoje w sklepie, bo pasozyty siedza w nim nawet wtedy (a zwlaszcza wtedzy) gdy jest zywy. Wiec nie nalezy go jesc na surowo.
      Nalezy przemrozic.

      Inna rzecza jest swiezosc ryby i jesli tu sa jakiekolwiek watpliwosci to zadne sztuczki,chocby mrozenie przez pol roku nie pomoga.
      Uff...

Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka