• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Jak sie gotuje tapiokę?

  • 25.11.12, 22:15
    Kupiłam i próbuję.
    W sieci znalazłam instrukcje, żeby najpierw namoczyć, ale na moim opakowaniu jest podane, żeby po prostu wrzucić na wrzątek i potem mieszać aż białe perełki zrobią się bezbarwne.

    Po dosyć długim czasie nadal nie są bezbarwne, tzn. mają białe środki i bezbarwną otoczkę - smakowo - robią się już miękkie.
    Trochę dłuuugo to trwa, więc następnym razem może namoczyć? Ale ile? Godzinę, dwie, noc?

    I przy okazji pytanie o ulubione dania/desery - jeśli ktoś takie ma.
    Parę rzeczy sobie wyguglałam, ale może ktoś coś poleci?
    --
    kubańskie impresje
    Edytor zaawansowany
    • 26.11.12, 08:42
      Podejrzewasz producenta, ze wprowadza Cie w maliny? To jest tapioka instant.
    • Gość: ima IP: 212.160.148.* 28.11.12, 13:54
      ja tez mam taka tapioke, ktora sie wrzuca na wrzatek i gotuje
      w opakowania 10 min
      gotuje nieco dluzej
      robi sie przezroczysta
      najczesciej robie pudding kokosowy - niebowgebie.blox.pl/2012/08/Kokosowy-pudding-z-tapioki.html
      albo na słono: delectable-victuals.blogspot.com/2007/03/javvarisi-upma.html
    • 29.11.12, 15:54
      moczyłam 40 minut w mleku kokosowym. Potem gotowałam jakieś 8 minut

      --
      miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
    • 29.11.12, 19:36
      pytanie lajkonika - a co w ogóle z tapioki się robi?
      do czego to?
      --
      [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
    • 29.11.12, 21:23
      Czy ta tapioka (mam 'tapioca pearls' - duże) ma być CAŁA przezroczysta?
      jeśli dobrze pamiętam (jak mnie ktoś kiedyś poczęstował) to tak.

      Co do przepisu gotowania to nie wierzę importerowi bo zapomniał wspomnieć, żeby gotować w dużej ilości wody. Stąd pierwsza porażka.
      Potem przeczytałam rady, żeby namoczyć - rady były różne: od 2h do całej nocy - zrobiłam i jedno i drugie. Nawet dwie godziny to było za dużo (czyli porażka nr 2 i 3).

      Dziś wróciłam do przepisu nr 1 - wrzucenie na wrzątek i gotowanie.
      Po 40 (!) minutach, niewielka część była przezroczysta. Część miała białe środki. Część była w większości biała.

      Zaczynam podejrzewać tapiokę, bo to przecież niemożliwe, żeby za czwartym razem nie wyszło:(((
      --
      kubańskie impresje
      • 29.11.12, 21:41
        Tapiokę perełkową wrzuca się na wrzątek i gotuje jakieś 20 minut z dodatkiem odrobiny soli. Po 20 minutach tapioka ma byc taka żelkowata z białymi kropkami w środku. Ma być jak kawior taka trochę żelkowata w strukrurze.

        Ja zazwyczaj nie gotuje dlużej niż pół godziny, najpierw w wodzie, jak połowa wody odparuje ot dolewam mleka kokosowego i dodaje bananów - dodaje cukru. Przelewam do salaterek. Na patelnie wrzucam banany w paski pokrojone i orzeszki nerkowca posypuje brazowym cukrem i przesmażam przez minute i kłade na tapioke odstawiam do ostygnięcia i mam wietnamski deser....niebo w gebie..:)

        --
        sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/
        • 30.11.12, 07:55
          Na tym blogu jest kilka przepisow:
          hania-kasia.blogspot.it/search/label/Tapioka
          Na niektorych zdjeciach widac biale kropki.
          • 30.11.12, 10:29
            Dzięki za linka:)

            Ponieważ w torebce jeszcze trochę perełek zostało to jeszcze jeden sposób:
            Co prawda, białe kropki tam na jednym zdjęciu widać, ale jest napisane:

            >> gotować ok. 10 minut, aby deser nieco zgęstniał a perełki stały się całkowicie przezroczyste. Po >>ugotowaniu dodać
            --
            kubańskie impresje
        • 30.11.12, 10:30
          Twój przepis brzmi super:)
          Jakieś białe kropki nie byłyby problemem, gdyby nie to, że po prostu moja tapioka nierówno się ugotowałą i część przezroczystych kropek zaczęła się już rozwalać a w innych białe kropki były duże i niezbyt przez to smaczne.
          --
          kubańskie impresje
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.