Dodaj do ulubionych

Sardynskie Pane Carasau

IP: *.46-79-r.retail.telecomitalia.it 28.11.12, 17:59
Widzialam, przeszukujac internet jak duzo ludzi chcialo znalezc prawdziwe Pane Carasau i zamiast tego doszukac sie mozna bylo tylko paru i to niekoniecznie dobrych przepisow. Chce
Edytor zaawansowany
  • pulcino3 01.12.12, 22:09
    up
    ooo ja też pragnę ! :>
    --
    nothing can go wrong...
    When you're in love, what can go wrong?
  • linn_linn 04.12.12, 11:12
  • squirk 04.12.12, 11:20
    Żeby było cokolwiekę na temat - robiłam wg tego przepisu www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-drozdzowe/proste-wypieki/papier-nutowy i polecam, taka chrupka przegryzka, sprawdziła się jako baza do dipów i past i dodatek do przekąsek, nie powtórzę póki co bo nie mam zapotrzebowania, ale przepis dobry i chlebki wychodzą jak na zdjęciu.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • linn_linn 04.12.12, 11:55
    Mozna z nich robic lasagne. Swoja droga nie wiadomo o co chodzilo autorce watku: o przepis na czy co zrobic z.
  • squirk 04.12.12, 12:05
    Obstawiam, że chciała podać własny albo jakiś link, bo "ludzie szukają i nigdzie nie ma dobrego" no to ona idzie w sukurs. Mam najwyraźniej wyjątkowe szczęście, że jednak znalazłam.
    Coś w rodzaju lasagne widziałam, fakt, w jakimś programie, było w formie przekąski z lekko zwilżonego chleba z sosem pomidorowym i bodajże białym serem :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • linn_linn 04.12.12, 12:13
    Wtedy nazywa sie "pane frattau". Ja mialam na mysli lasagne robione nie z platow makaronu, a z pane carasau.
  • squirk 04.12.12, 12:26
    O, to z tym się nie zetknęłam, dziękuję, pewnie upiekę te chlebki na jakieś większe spotkanie ze znajomymi, zrobię więcej żeby przetestować lasagne.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • Gość: Ola IP: 151.56.7.* 04.12.12, 19:20
    Oj, kto tu idzie w sukurs :))) Nigdzie nie bylo do kupienia oryginalu, a przepis ze strony, kroa podajesz widzialam. Sprawdz prosze najpierw w sieci zdjecia carasau i porownaj ze zdjeciem do przepisu na stronie chleba. Sardynczycy padli by ze smiechu.
  • linn_linn 04.12.12, 20:07
    Z pieca wyjmuje sie wlasnie takie, jak sa w linku na zdjeciu: w postaci poduszek.
    www.youtube.com/watch?v=uYHHvvowy_k
    Jak lasagne www.youtube.com/watch?v=m2zl_nCqd2o
    Pane frattau www.youtube.com/watch?v=EYABy1hXcVM





  • Gość: Ola IP: 151.56.7.* 04.12.12, 20:44
    Tak oczywiscie wyjmuje sie poduszeczke ale natychmiast po wyjeciu jak ta babcia nalezy oddzielic obie warstwy, na stronie o chlebie jest wprowadzajace w blad zdjecie wystyglego juz chlebka bez rozcinania, a to nie do konca tak. Bardzo dziekuje za linki, super. Ostatnio sie dowiedzialam ze wystarczy stopic wiekszy kawalek sera np. na patelni podgrzac carasau pod grilem i robimy przekaske stopiony serek pomiedzy goracym carasau. Lepiej trzymac kanapke przez chusteczke zeby sie nie poparzyc. Pozdrawiam i smacznego
  • linn_linn 04.12.12, 20:48
    Nie zmienia to faktu, ze nadal nie wiadomo o co chodzi w pierwszym poscie.
  • lashqueen 04.12.12, 21:19
    No właśnie, specjany piec... C oćby dlatego robiony w domu nie będzie nigdy taki jak ten prawdziwy tradycyjny carasau.
    ---
    Italia od kuchni
  • Gość: K-cha IP: 151.56.7.* 04.12.12, 19:26
    Najlepiej wszystko samemu w domu, oliwe tez niech sobie wszyscy sami wyciskaja. Po co sprowadzac do Polski cokolwiek ? Wystarczy przepis i sami sobie wszystko zrobimy, prawie takie samo.
  • linn_linn 05.12.12, 12:32
    Prosze bardzo. Mozna tez kupic: bellavitasardynia.pl/pane-carasau-250g-p-38.html
  • pulcino3 08.12.12, 19:42
    czy ta strona jest pewna? nie ma tam kontaktu, adresu firmy itd. a chciałabym zakupić sardyński chleb....buu nadziei mi narobiłaś linn...
    --
    nothing can go wrong...
    When you're in love, what can go wrong?
  • linn_linn 08.12.12, 19:50
    Tego nie wiem. Ja kupowalam na Sardynii.
  • pulcino3 08.12.12, 20:26
    Na Sardyni to ja tez kupowałam/jadłam. Ba nawet do Polski przywiozłam 3-4 paczki :>,( lekkie ale miejsca zajmuje, bo bym więcej wzięła ) , szybko się skończyło.
    No, się rozmarzyłam....
    --
    It's Ok, I got lost on the way
    but I'm a supergirl, and supergirls don't cry.
    It's alright, I got home late tast night,
    but I'm a supergirl, and supergirls just fly.
  • lashqueen 04.12.12, 19:33
    Gość portalu: Adam kucharz napisał(a):

    > Tak na marginesie to mozna wypiec w domu carasau ale z podobnym efektem jak moz
    > na zrobic w domu spaghetti. Bedzie takie jak to wloskie ze sklepu ?

    No właśnie :)
    W polskim internecie krąży nawet przepis na domową mozzarellę. Jednym ze składników jest majonez :D
    --
    Italia od kuchni
  • squirk 04.12.12, 20:48
    Squirk reklamuje wiele różnych stron, które uważa za godne polecenia.
    "Na środeczek jajeczko" plus starkowany ser - wybaczysz, że nie skorzystam z przepisu?
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • squirk 04.12.12, 21:06
    Wygląda po upieczeniu tak, jak ten, który zrobiłam i jak ten ze strony, która podałam - nie rozdzielałam poduch bo nie miałam potrzeby, piekłam pane carasau raz na większa imprezę i każdy sobie łamał i jadł tak, jak mu pasowało.
    Z Twojego przepisu nie skorzystam bo mam szczerą awersję do przepisów podanych przez każdego, kto skończył 13 lat i nadal używa milusich zdrobnionek, to nic osobistego.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • jo.hanna 14.12.12, 14:18
    Marcelli Hazan. Składniki i proporcje to jedno, można użyć różnych przepisów, ale wartościowy jest pomysł na uzyskanie cienkich płatów. Chleb dobrze się starzeje, a więc jak najbardziej można go moczyć w wodzie w celu zrobienia z niego sałatki :D
    wloszczyzna.blogspot.de/2010/07/partytura-domowej-roboty.html
    --
  • Gość: Adam kucharz IP: 151.56.15.* 14.12.12, 20:04
    i tak nic nie zastapi oryginalu. Jak z innymi wloskimi wyrobami.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka