Dodaj do ulubionych

Tradycyjne 12 wigilijnych dań

05.12.12, 11:02
Czy to się jeszcze praktykuje?
Może to o 12 składników chodzi?
pomijając przyprawy typu sól, pieprz, ocet...cukier?
Edytor zaawansowany
  • corrina_f1 05.12.12, 11:18
    Nie mam pojęcia. U nas rzadko jest więcej niż 6-7 bo i tak nikt tego nigdy nie przejada i się wyrzuca. W to 6-7 wchodzą np 2 różne rodzaje śledzia.
  • mhr2 05.12.12, 11:35
    juz dawno ta tradycja zginela, ale napewno sa osoby ktore to jeszcze praktykuja
    mysle ze to jest zalezne od tego w jakich regionach sie mieszka, na wioskach
    jest to czesciej praktykowane przynajmniej tak tutaj widze, u mnie tylko 3potrawy
    wiecej nawet nikt by nie zjadl,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aqua48 05.12.12, 12:00
    mhr2 napisała:

    > juz dawno ta tradycja zginela,

    U kogo zginęła, to zginęła, u mnie i w mojej dalszej rodzinie się praktykuje. A więc:
    opłatek z miodem
    Barszcz z uszkami
    kluski z makiem
    karp po żydowsku
    karp w galarecie
    karp smażony (bo każdy lubi inaczej przyrządzoną rybę)
    pierogi z kapustą
    kulebiak z sosem grzybowym
    kutia
    kompot
    sałatka z czerwonej kapusty
    chrzan z jajkiem

    Dlatego od słabego śniadania do wieczerzy się pości, żeby każdego z dań choćby skubnąć :)




  • marynarkawpaski 05.12.12, 12:04
    Kiedy byłam dzieckiem i Wigilia była wielkim wydarzeniem rodzinnym (na jakieś 30 osób) na stole pojawiało się nawet więcej niż 12 dań. Barszcz z uszkami, zupa grzybowa, słodka zupa z wędzonymi śliwkami, ze trzy rodzaje karpia, ze trzy rodzaje śledzi, pierogi, groch z kapustą, kutia, makówki, pierniki, makowce, kompoty... Było tego trochę. Od kiedy nie celebrujemy już tak świąt mamy zwykle 5-6 dań.
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.12, 13:00
    Ilość dań nie ma nic wspólnego z przejedzeniem. Traktuje się je jak przekąski i dań może być nawet 20 bez problemu. Każde w skromnej stosunkowo ilości. Jeśli ktoś każdym chce się "napchać" to robi się ciężka sprawa:)))
    Te 12 traktuje się trochę zabawowo-symbolicznie i bez przesady. Można doliczyć chleb i chrzan:) a tylko kilka dań zrobić niby-ogromnych. W końcu pierogi wigilijne czy jakieś kluski wzięte z chłopskiej wigilii nie muszą być jedzone w ilości "do wypęku" - jak to określała chyba Chmielewska w swojej żartobliwej książce kucharskiej.
    Liczne dania rybne, z wigilii miejskiej, jedzone w nadmiarze też wbrew lekkim pozorom mogą wykończyć biesiadników - a w końcu to dopiero wstęp do świąt.

    W każdym wariancie miła atmosfera i pani domu bez skrajnego wyczerpania to dwa dania najważniejsze:)))
  • beverly1985 05.12.12, 13:12
    3 dania:

    1) śledź w pierzynce,
    2) ryba smazona (czasem sa 2 ryby do wyboru, bo moja mama jako jedyna chce jeśc karpia)
    3) barszcz z uszkami

    Mozna jeszcze doliczyc 2-3 rodzaje sałatek, wode do picia, chleb albo kawe i herbatę.
    Ciasto i makaron z makiem, w minimalnych ilościach, jemy nastepnego dnia.
  • eurytka 05.12.12, 16:34
    Chciałabym jakoś temu sprostać.
    Spróbuję wymienić składniki konieczne
    1.buraki i inne jarzyny
    2.kasze (gryczana, pszenica łuszczona, maka, i inne zbożowe)
    3. mak, (niby coś z kaszy czy przypraw ale z racji świąt nominowany na samodzielność)
    4, grzyby wszelkiego rodzaju z podkreśleniem prawdziwków
    5. kapusta kiszona ważna pani, plus inne kapusty w gołąbkach nawet modrych
    6. ryby słodkowodne
    7. ryby morskie, śledź i inne
    8. bakalie typu rodzynki i inne suszone frykasy
    9. śliwki suszone i inne owoce suszone a czasem wędzone
    na ten sławetny kompot
    10. miód prawdziwy lub sztuczny, samodzielny tu pan,
    bo role dużą odgrywa w czasie tych świąt
    11. cynamon, goździki i inne akcenty orientalne
    12.j ajka w ciastach, panierce i innych wstawkach
    13. owoce jakie kto lubi, jabłka banany, pomarańcze itp itd
    Czyli, że obfitość jest i nawet więcej tego niż 12.


  • Gość: Mam Monka IP: *.play-internet.pl 05.12.12, 20:19

    Generalnie to nie o składniki chodzi a o gotowe potrawy. U mnie to mniej więcej wygląda tak:
    1. śledź w śmietanie/marynowany
    2. ryba w galarecie
    3. kulebiak/paszteciki z kapustą i grzybami
    4. zupa (np. grzybowa, barszcz, rybna
    5. dodatek do zupy ( ziemniaki, fasola, uszka itp.)
    6. sałatka jarzynowa
    7. buraczki
    8. kapusta z grzybami/kapusta z grochem/pierogi z takim nadzieniem
    9. karp smażony
    10. łosoś pieczony w folii
    11. pieczywo
    12. kompot z pieczek - blee, ale tradycja musi być...

    I nie trzeba nakładać na talerz jak burak na wczasach typu all inclusive :) Wszystkiego po trosze.
    Jak dobrze policzyć to więcej się uzbiera. Bo opłatek, miód, ciasta, soki, wino, orzechy, owoce...

  • bene_gesserit 12.12.12, 21:16
    Co to jest kompot z pieczek?
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: negres IP: *.tel.tkb.net.pl 05.12.12, 20:21
    W moim domu na wschodnich kresach pielęgnuje się tradycję i jest 12 potraw:
    -kutia
    -łazanki z makiem
    -śledzie w kilku postaciach
    -karp w galarecie
    -karp smażony
    -ryba smażona (nie wszyscy domownicy lubią karpia)
    -barszcz z uszkami
    -pierogi z kapustą i grzybami
    -placki drożdżowe
    - kapusta z grochem
    -kompot z suszu
    -kisiel z żurawiną
  • eurytka 06.12.12, 00:57
    Jeszcze jest tak, że nie wszystko trzeba robić samemu.
    Można się podzielić specjalnościami i wcześniej dogadać co kto robi,
    chyba, że rodzina mała i gospodyni jedna.
    Ja kutii nie robię już, bo i tak nikt nie jadł.
    Ktoś przynosi kluski z makiem,
    -jest mak i tradycja zachowana a dla nie jedzących nawet tego, pozostaje makowiec
    ewentualnie ciasto makowo-jabłkowo-kakaowe z nutką cynamonu i goździków
    a jeszcze lepiej w formie tortu z jaką bitą śmietaną i bakaliami,
    wiele w jednym.
    Zupę podaję tylko jedną znaczy barszcz z uszkami
    a grzybowa z łazankami w drugie święto.
    Karpia dla tradycji choć teraz i inne ryby można w tym łosoś i pstrąg.
    W tym roku będę promować polskie stawy:)
    Dla wegan i nie jedzących ryb, mam gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami.
    Rybę w galarecie robię prawie co roku,
    ale spożywana jest w drugi lub trzeci dzień świąt.
    Podobnie jak śledź.
    Pierogi z kapusta i grzybami, paszteciki drożdżowe z takim samym nadzieniem.
    Kompot dla tradycji w dużym szklanym naczyniu,
    u mnie to pękaty ładny 5 l słój z dużym otworem.
    Uwielbiam na drugi dzień podjadać takie gotowane jabłka,
    śliwki i jakieś tam inne specjały.
    Raphalin wówczas niepotrzebny ani inny reklamowany na wzdęcia:)


  • frida_a 06.12.12, 18:36
    U mojej Babci zawsze było :

    1.chałka
    2.smażony karp
    3.barszcz biały z ziemniakami
    4.barszcz czerwony z uszkami
    5.kasza z sosem z suszu (taki jak na kompot)
    6.kapusta z grochem
    7.paluchy z makiem
    8.kompot
    9.pierogi z kapustą i grzybami
    10,zupa grzybowa z łazankami

    i pamiętam ,że nie było wigilii gdzie nie wyszłabym najedzona jak bąk :D
    12 potraw sobie po prostu nie wyobrażam .

    pozdrawiam świątecznie
    --
    [url=http://www.maluchy.pl][img]http://suwaczki.maluchy.pl/li-39879.png[/img][/url]
  • Gość: AnkaKw IP: *.ennet.pl 08.12.12, 16:21
    Mam Monka napisała:

    12. kompot z pieczek - blee, ale tradycja musi być..

    Co to jest tan kompot z pieczek?Chyba nie chodzi o...pieczarki?.
  • jacek1f 08.12.12, 18:00
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,52152034,53637484,Re_zestaw_wigiljny_2006_start.html
    Nic sie nie zmienia, poza tym, ze odchodza z czasem najbliżsi.....

     zestaw potraw wigilijnych
    jacek1f 10.12.04, 14:06 zarchiwizowany

    śledzie cytrynowe / śledzie pod pierzynką
    łosoś wędzony w cytrynie
    ziemniaki pieczone na złoto

    barszcz czerwony na zakwasie
    grzybowa czysta
    placuszki grzybowe - kapelusze panierowane

    kapusta wigilijna z grzybami
    karp smażony
    karp w galarecie

    kluski z makiem
    kompot z suszu
    kisiel żurawinowy

    piernik



    i wątek daaaawny, ale jaki pieknyJ

    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18188352&a=18463592
  • qubraq 09.12.12, 09:53
    Wiesz Jacek, strasznie mi żal tej naszej kompanii, to byla prawie jak moja druga rodzina i jakos tak głupio sie wszystko rozpadlo... :-/
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:02
    Przeczytałam ten stary wątek. To dopiero było...
  • Gość: Mam Monka IP: *.play-internet.pl 10.12.12, 20:49
    niee :) pieczki to po naszemu susz owocowy. Jetem z południa Polski - z regionu, który geograficznie nie istnieje, hehehe. Z podbeskidzia:)
  • qubraq 11.12.12, 10:39
    Gość portalu: Mam Monka napisał(a):

    > niee :) pieczki to po naszemu susz owocowy. Jetem z południa Polski - z regionu
    > , który geograficznie nie istnieje, hehehe. Z podbeskidzia:)

    Faktycznie, jak pieknie napisane, zobaczcie:
    www.gwara.zafriko.pl/kat/kultura_materialna/pieczki
    Ja jestem ze Lwowa i nie znałem tego slowa ani tej gawary podbeskidzkiej... :-)
  • Gość: Endy IP: *.gdynia.mm.pl 06.12.12, 14:22
    Moja 80letnia babcia, która ze wshcodu pochodzi także co roku doplinowuje by było 12, a że wszyscy babci słuchaja więc jest:

    1.barszczyk czerwony postny
    2.uszka z grzybów (do barszczu)
    3.karp smazony
    4.bułka/chleb do ryby
    5.śledź 1 (np z pieczarkami)
    6.śledź 2 (np z rodzynkmi)
    7.pierogi z kapusta i grzybami
    8.fasola jaś
    9.sałatka jarzynowa
    10.kompot z suszu
    11.karp w galarecie
    12.pieczarki w cieście

    oczywiście w miare jak rodzina sie powiększa i przybywa dzieci pojawiaja się dodatkowo ryby inne niż karp czy kompot/sok z owoców nie suszonych do picia:)
  • ania-12345 06.12.12, 15:06
    W naszej rodzinie da się naliczyć te 12 dań na stole Wigilijnym, ale nikt się tego ściśle nie trzyma, raczej tak się mówi a nie gotuje dokladnie 12 potraw:)
  • mperla2 06.12.12, 19:15
    u mnie zawsze dąży się do 12 potraw ale nie zawsze to wychodzi.
    1. opłatek z miodem
    2. karp smażony
    3. ryba po grecku
    4. ryba w galarecie
    5. sos tatarski - jest tak gęsty, że zawsze liczymy to jak potrawę
    6. kompot z suszu
    7. pierogi z kapustą i grzybami (dla dzieci z serem albo ruskie)
    8. sernik
    9. makowiec
    10. keks
    11. pierniczki
    12. w tym roku pavlova na specjalne życzenie mojej mamy - zwykle ta 12 potrawa jest na czyjeś specjalne życzenie w ramach powiedzmy prezentu
    --
    kulinarnapiniata.pl
  • mirabelka200377 07.12.12, 09:07
    u nas tez zawsze jest 12 dań
    1. barszcz
    2. uszka
    3. pierogi z kapusta
    4. karp smażony
    5. kompot z suszu
    6,7. kapusta z grochem (liczymy osobno)
    8. łazanki z makiem ( liczymy osobno)
    9. zupa przecierana z groszku łuskanego z łazankami
    10. chleb
    11. ziemniaki (jemy z kapusta z grochem)
    12. opłatek
  • krakowskim_targiem 07.12.12, 09:24
    myślę, że jak rodzina większa i chce się trafić w gust każdego to być może te 12 potraw wychodzi. albo ktoś to liczy razem z sałatkami, kompotem itd...
  • eurytka 08.12.12, 13:30
    Odkąd w reklamie jakiejś mi przeleciało,
    że dwanaście dań to szczęście, którego wciąż mało,
    to mi się po prostu tradycji tej odechciało.
    --
    kocham co chcę, robię co lubię
    limerykura

    emerytura
  • loola_kr 08.12.12, 14:06
    u nas jest tyle:
    1. śledzie 2-3 rodzaje
    2. zamiast chleba do śledzi langosze
    3. sałatka jarzynowa (czasem też jeszcze porowa chociaż mało wigilijna)
    4. barszcz grzybowy
    5. uszka
    6. pieorgi ruskie
    7. pierogi z kapustą
    8. karp smażony
    9. karp w galarecie
    10. pituch
    11. grzyby smażone
    12. tort, sernik, makowiec
  • tralalumpek 08.12.12, 14:58
    u mnie jest praktykowana
    przygotowuje 12 dan

    1. kapusta kiszona gotowana na wodzie, z pieprzem
    2 .zurek bialy z ziemniakiem i grzybkiem
    3. groch z kapusta
    4. barszczyk czerwony z uszkami
    5. karp smazony (w panierce)
    6. barszczyk czerwony z grochem
    7. lazanki z kapusta
    8. uszka z barszykiem
    9. kulebiak
    10. kasza jaglana ze sliwkami (rozgotowane suszone sliwki albo z ugotowana gruszka suszona, w miodzie)
    11. kluski z makiem
    12. piereogi z suszonymi sliwkami
    kompot z suszonych owocow

  • qubraq 08.12.12, 15:15
    Rak czytam Wasze wpisy i pomyslałem sobie ze jak wroce z Wigilii od mlodszych dzieci to sobie zrobie - jak zwykle - moją wlasną wilię (u nas sie tak nazywało wieczerze wigilijną), chocby po jednym pierozku i maciupkim gołąbeczku z ryżem i grzybami czy po łyzce kapusty z grzybami i kawałeczku Kippersa (śledzia szkockiego wędzonego na zimno) i zobacze ile mi wyjdzie potraw... :-) Niestety juz nie pamiętam jak to drzewiej u nas bywalo...
  • qubraq 08.12.12, 15:16
    mialo być "tak czytam..." a nie "Rak..." przepraszam... :-/
  • aqua48 08.12.12, 15:54
    Qubraczku, masz rację, Święta od tego są żeby sobie dogadzać :)
  • sueellen 08.12.12, 19:27
    U mnie w tym roku bedzie:
    1. sledz z cebulka
    2. oliwki
    3 hiszpanska deska serow
    4. barsz z krokiecikami kapusciano - grzybowymi
    5. ryba po grecku
    6. paella z owocami morza
    7. pierogi (chyba, bo jeszcze nie umiem zrobic)
    8 groch z kapusta
    9 sernik
    10 pierniczki
    11 chrismas pudding
    12 owoce

    --
    O mnie
  • jhbsk 09.12.12, 09:59
    Jakoś nigdy nie liczyłam.
    opłatek
    śledź w oleju
    śledź w oleju z dużą ilością różnych ziółek
    sałatka śledziowa
    sałatka warzywna
    zupa grzybowa
    pierogi z kapustą i grzybami
    ryba (różne mogą być) smażona
    ryba po grecku
    piernik
    sernik
    makowiec (czasami)
    kompot z suszu
    Do tego kawa, herbata, pieczywo oczywiście.




    --
    JS
  • mhr2 09.12.12, 11:41
    pamietam bylo prawie podobnie, czego nie zapomne to byl szczupak w galarecie,

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • qubraq 10.12.12, 15:46
    mhr2 napisała:

    > pamietam bylo prawie podobnie, czego nie zapomne to byl szczupak w galarecie,

    No więc u moich rodziców tez zawsze mama robila szczupaka w jakichś wariantach ale mysmy z ojcem nie jedli ryb tylko rózne odmiany pierożków i gołąbeczki z grzybami i kapuste tez z grzybami no i jakies inne rzeczy ale juz nie pamietam co to bylo... :-)
  • kk345 12.12.12, 23:45
    Qubraq, a gdybys urządzał Wilię u siebie, to co bys podal? Bardzo mnie to ciekawi, bo tak pieknie opowiadasz o jedzeniu...
  • Gość: Kaca IP: *.dyn.cm.kabsi.at 09.12.12, 12:42
    U nas 1.oplatek 2 barszcz z uszkami 3 rozne ryby 4 pierogi 5 kompot z suszu 6 rozne ciasta i ciasteczka...i wiecej nic ale jak sie policzy rodzaje ryb albo rodzaje pierogow to wyjdzie 12.
  • zia86 09.12.12, 15:10
    U nas nie ma i bardzo żałuje, jest jakieś 6 dań, co na 4 osoby i tak się okazuje przeważnie za dużo.
    Może kiedyś uda mi się przygotować 12daniową Wigilie, ale to musiałabym mieć duuużo dzieci do tego. ;)
  • tralalumpek 09.12.12, 15:27
    nie rozumiem pojecia 'za duzo' 6 dan ale na szczescie nie wszystko musze rozumiec
  • zia86 09.12.12, 15:48
    No jak ktoś mało je, to nawet jak zje trochę zupy, jeden filet z ryby, 3 pierogi i łyżkę sałatki to już nie ma siły na więcej. ;) Ja wiem, że można zrobić mniej a bardziej różnorodnie, zawsze tą zasadę stosuje na swoich imprezach, ale mimo wszystko nawet w tej różnorodności jest granica, pod którą się więcej jedzenia po prostu nie mieści. ;)
  • najma78 10.12.12, 13:45
    Na szczescie 12 nigdy nie bywalo, 3-4 i wystarczylo. Dania wigilijne (oprocz pierogow z kapusta i grzybami) uwazam za malo smaczne (czasem wrecz niesmaczne) i nudne. Kolacja tzw. postana to tradycja ale.zupelnie taka byc nie musi, jednak pewnie nie da sie tego zmienic. Na rybe musze miec ochote, lubie ciekawie przyrzadzona i czasem, jedzenie ryb na rozne sposoby plus dan opartych na kapuscie i grochu jakos zupelnie mnie nie kusi. U nas od lat kolacja wigilijna jest symboliczna a w tym roku odpuszczamy. Szkoda byloby mi czasu na przygotowywanie smutnych, postnych malo smacznycj potraw.
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:11
    Praktycznie wszystkie możliwe ryby we wszystkich możliwych wariantach to postne dania wigilijne. Ryby wzięte z tradycji "miejskiej" wigilii są tu całkowicie na miejscu.

    Wigilia wg Ćwierczakiewiczowej była bez karpia i bez śledzia - no i była wigilią.
    W czym problem????????
    Sklepy pełne lepszych czy gorszych ryb. Nic nie robi się tak szybko jak ryba.
  • irsila 10.12.12, 15:16
    W tym roku wigilia wypada w poniedziałek,
    więc postna może być jak najbardziej,
    po zazwyczaj sytej niedzieli.
    Takie lekkie przegłodzenie, jak najbardziej wskazane,
    bo znowu wtorek i środa jest na czerwono w kalendarzu.
    12 potraw, to raczej w tych wszystkich dniach
    a jest ich w tym roku 4:
    niedziela, Wigilia, Boże Narodzenie, Szczepana.
    Nie wszyscy też pamiętają, że dla wierzących, post w Wigilie zniesiony,
    można tradycyjnych postnych nie robić a co kto lubi i grzechu nie ma:)


    --
    limerycura
  • tralalumpek 10.12.12, 15:56
    wigilijna wieczerza to tradycja a nie przykazanie ani nakazanie postu, z wiara ma to chyba mniej wspolnego ale .... czasem szkoda mi ze ludzie wychowuja sie bez tradycji, zwyczajow pilegnowanych przez pokoleni, tradycji ktora scala i rodziny i narody
    w zasadzie , moglabym powiedziec ze troche mi szkoda takich ludzi ktorzy slowa tradycja nie rozumieja
  • anthonyb 10.12.12, 16:16
    w rodzinnym domu jedlismy zawsze
    barszcz z uszkami
    pierogi z kapusta i grzybami
    ruskie
    sledzie w oleju
    sledzie w smietanie
    salatke jarzynowa
    karp w galerecie
    karp po zydowsku
    karp smazony
    ryba po grecku
    ciasta makowiec i sernik
    wiec bez chleba i oplatka wyszlo mi 12.
    Barszcz jedlismy najpierw. pozniej odsmazone pierogi . Nastepnie kazdy wg wlasnego smaku nakladal sobie i jadl nastepne.
    Tak na marginesie zjadlabym sobie wlasnie karpia w galarecie albo po zydowsku, bo nie jadlam wieki.
    --
    kuchnia pod wulkanem
    kuchnia pod wulkanem
  • elenoire 12.12.12, 10:24
    Dawniej zawsze u nas było bardzo tradycyjnie i koniecznie 12 potraw. Teraz lubię się dowartościować i robię głownie potrawy zagraniczne.
  • triismegistos 12.12.12, 20:41
    U mnie na wigilii zawsze jest
    1. barszcz z uszkami lub pasztecikami
    2. karp pieczony z pieczarkami
    3. inna ryba (Czasami rybka po grecku, czasem sandacz, czasem mintaj w porach, różnie)
    4. nieśmiertelna sałatka jarzynowa (nie znoszę)
    5. śledzie w oleju (ale nie mają dużego brania)
    6. jajka na twardo
    7. jajka faszerowane, przeważnie z łososiem
    8. dwa rodzaje chrzanu, jeden "czysty", drugi ze śmietaną, koperkiem i majonezem
    9. smocze zęby (pikantne papryczki nadziewane ziołowym twarożkiem
    10.marynowane grzynki
    11.ogórki konserwowe i kiszone
    12.jakaś lekka sałatka w postaci miksu sałat z pomidorami, papryką i o zgrozo, czasem nawet parmezanem :D
    13.papryka marynowana w oliwie
    14.kapary
    15.chleb
    Nie liczę ciast, bo w każdym roku jest inaczej.
    Raz zrobiłam zupę rybną, ale nie wytrzymała konkurencji z barszczem, którzy wszyscy uwielbiają. Raz zrobiliśmy pierogi, ale to już zbytek szczęścia i nikt nie chciał ich jeść. Raz na parę lat robię jakieś ciekawe śledzie, ale nie chce mi się, bo nie mają brania. Raz na kilka lat ulegamy namowom babci i robimy kluski z makiem, ale nikt tego nie chce jeść, nawet babcia w gruncie rzeczy. Raz mama zrobiła kutię, fuj, paskudztwo. Prawie nie ruszona wylądowała w śmieciach po świętach. Obowiązkowo robimy kompot z suszu, który mniej więcej połowa rodziny wielbi, a połowę skręca na sam zapach. Obowiązkowo po wszystkim należy się kieliszek orzechóweczki tatusia. W gruncie rzeczy największe branie ma chrzan :D
    --
    Żydzi i Muzułmanie ciągle ze sobą wojują. A przecież wystarczyłoby postawić między nimi wielki mur z bekonu.
  • coffei.na 12.12.12, 20:43

    polecam Ci pierożki na piwie-na pewno zawojują świąteczny stół :)
    --
    www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=i3Jv9fNPjgk

    I can't be the answer
  • triismegistos 12.12.12, 21:13
    Niestety, obawiam się, że jakiekolwiek pierogi nie mają szans :)
    --
    Ludzie-sowy są bardziej empatyczni. ''Pierwsza w nocy, nie będę dzwonił, śpi już przecież''. Za to skowronki: ''Dziewiąta rano - idealna pora!'' No żesz...
  • jhbsk 12.12.12, 21:00
    Zapomniałam o sałatce! Tylko, że ja akurat lubię.
    --
    JS
  • pinkink3 13.12.12, 05:40
    Te dania byly napewno, a nawet podejrzewam, ze bylo ich wiecej ale nie wszystko pamietam.
    1.sledz w oleju
    2.tzw.'kulki sledziowe'
    3.chleb
    4.ryba w galarecie
    5.ryba smazona
    6. slodka bulka drozdzowa z bakaliami
    7.ziemniaki
    8.chrzan ze smietana
    9.pierogi z kapusta
    10.kluski z makiem (to dla mojego Taty)
    11.kompot z suszu
    12.kutia

    Jeszcze byly pierniki, cwibaki,makowce i takie tam ale malo kto byl w stanie sie za nie zlapac.





    Ja robie znacznie skromniej, ale naciagam jak moge, licze np.sol i pieprz, zeby wciaz bylo 12.:))
    Zostawiam to, co moim zdaniem jest najwazniejsze w wigilijnej uczcie, czyli :

    1.ryba smazona i
    2.w galarecie,
    3. barszcz z
    4. uszkami,
    5.pierogi,
    6.chalka do ryby,
    7.chrzan,
    8.kompot.,
    9.kutia.
    Bez tego niema.

    A te pozostale trzy jakos sie zawsze uzbiera.
    10. Alkohol.
    11.herbata
    12.z cytryna;)))

    Traditiooooooooooooon! jak spiewal niejaki Tevye the Milkman;)
  • eurytka 13.12.12, 08:04
    Bardzo mnie dziwi chrzan na wigilie i jego ranga,
    że nawet osobno z czymś tam i podkreślony i stanowiący danie.
    Raczej mi się kojarzy z Wielkanocą.
    No a zupy to w zależności od regionu,
    barszcz czy grzybowa czy nawet migdałowa? czy nawet zupa ze śliwek

    A tak poza tym, to sobie wkładam do głowy, że to Wigilia > Boże Narodzenie,
    a nie Boże Jedzenie:D albo też wielkie żarcie:D


    Moje plany:
    1. barszcz
    2. uszka
    3. pierogi z kapustą i grzybami
    4. pierogi ruskie (zamiast ziemniaków)
    5. karp smażony ( w tym roku obskubałam porcje ze skóry i wydobyłam ości,
    będą porcje małe, w panierce delikatnie obtaczane i smażone,
    a cała reszta do gotowania i na galaretę,
    nie wiem czy to fachowo zrobiłam,
    ale mam dość widoku grzebania i tych resztek potem na talerzach:))
    6. karp w galarecie
    7. inne ryby łosoś, pstrąg
    8. surówka z kapusty z dodatkiem wielu jarzyn, jabłka...
    9. groch z kapustą
    10. małe gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
    11.makowiec (zamiast kutii i klusek z makiem,
    których u mnie nikt nie jada)
    12. kompot ze śliwek suszonych z dodatkiem jabłek....i in owoców

    do tego:

    Chleb, malutkie paszteciki z grzybami
    Śledzi u mnie na wigilię nikt nie jada:(
    Może jeszcze jaki tort
    Spokojnie wychodzi ponad 12.

  • ewkka 13.12.12, 08:18
    U mnie powinno być:
    1. Barszcz
    2. karp smażony ale nie w panierce
    3. karp w galarecie
    4. karp faszerowany
    5. śledzie czerwone
    6. śledzie w oleju
    7. kapusta z grzybami
    8. pierogi
    9. ziemniaki w mundurkach
    10. chałka i pieczywo
    11. makowiec
    12.piernik
    Kompot z suszu, chrzan ze śmietaną ( do karpia w galarecie) i chyba to wszystko...
  • dozorcynia 13.12.12, 08:38
    Ksan musowo do karpia:)
    --
    Rób co, bo ci wdupco!
  • Gość: zadumana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.12, 12:19
    A u mnie od lat:
    1. barszcz czerwony, przez lenistwo bez uszek:(
    2. śledź w marchewce (przyszedł z moim mężem, zrobiony jakby po grecku)
    3. karp po żydowsku, czyli faszerowany, obłożony własną skórką w galarecie
    4. karp smażony
    5. befsztyki z kapeluszy suszonych podgrzybków
    6. chrzan własnej roboty ze śmietaną
    7. chleb żytni na zakwasie, pierwszy rok własny wypiek, uff:)
    8. piernik dojrzewający forumowy:)
    9. strucla z makiem
    10. wino wytrawne
    11. kompot z suszu (sok z cytryny, laska wanilii rozcięta wzdłuż)
    12. bakalie - opis w linku poniżej:
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,141084260,141084260,bakalie_czyli_12_ste_danie_wigilijne.html
    Tylko jedna znana mi osoba robiła fantastyczną kutię.
    Wigilie służbowe przez kilka kolejnych lat dziewięćdziesiątych. Przepis stary, wszystkie składniki były, czyli ziarno pszenicy chyba, mak, bakalie pocięte, miód i właściwa proporcja.
    I wszystko to macerowało się chyba dobę, ale najważniejszym składnikiem, mniej obowiązkowym w starożytnym przepisie:))) była dolana do tego brandy w dobrym gatunku. Po przemacerowaniu rzecz była niesamowita. Doskonała w smaku. Wilgotna. Idealnie miękka, ale nie paciaja. Nie była mdła.
    Cyrk był z tego na początku, bo kiedy została ta kutia przez dość apodyktyczną autorkę zapowiedziana jako super danie, jedyne w jej wykonaniu i nie z cateringu, wszyscy mieli lekką panikę w oczach - co też nas za klika dni spotka? Jasne było, że zjemy:((( W końcu dorośli ludzie na stanowiskach. W korporacji nie ma przeproś:))))
    Pozytywne zaskoczenie było jednak całkowite. W kolejnych latach wielka salaterka stawała się coraz większa, a my czekaliśmy na finał wigilii i nakładaliśmy sobie do oporu.
    Może brandy nie ma dużo wspólnego z postem, ale dobrze dopracowana kutia jest nie do przebicia...
  • Gość: jula IP: *.finemedia.pl 20.12.12, 20:56
    U nas techniką rozbijania potraw uzyskujemy 12 potraw

    1. barszcz
    2. uszka
    3. pierogi z kapustą
    4. pierogi ruskie
    5. karp w galarecie
    6. słone pączki, specjalne do karpia
    7. karp smażony
    8. makowiec
    9. piernik
    10. kutia
    11. kompot z suszu
    12. opłatek
  • 83kimi 21.12.12, 10:52
    1. Barszcz czerwony z uszkami lub grzybowa
    2. Kapusta z grzybami
    3. Kapusta z grochem
    4. Karp smażony
    5. Karp w galarecie
    6. Rózne rodzaje śledzi
    7. Kotlety ziemniaczano-orzechowe
    8. Suszone grzyby w panierce
    9. Fasola jaś
    10. Kompot
    11. Ciasta
    12. Napoje

    więc wychodzi nawet więcej niż 12, czasami jeszcze pierogi są albo ryba po grecku
    --
    smakowite.com/
    www.clasesdepolaco.pl/
  • sueellen 22.12.12, 14:34
    Będzie 12!

    Przystawki:
    1 oliwki
    2 ser kozi
    3 grzyby faszerowane
    4 koreczki sledziowe
    5. pikantny ananas

    Dania główne
    6. Barszcz z uszkami
    7. Krokiety
    8. Pierogi
    9. Ryba po grecku
    10. Sałatka rosyjska

    Deser:
    11. Sernik
    12. Owoce + lody

    --
    Niecodziennik Matki Polki z Dzieciem Hiszpana na Wyspach Brytyjskich
  • sueellen 22.12.12, 14:35
    Uppps... zapomniałam! Bedą tez kasztany z kapustą! czyli 13!
    --
    [url=http://abotak.com][img]http://www.abotak.com/images/banner.gif[/img][/url]
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 22.12.12, 18:20
    Przystawki:
    1,2,3. Sledzie lub inne ryby na trzy sposoby, zmieniaja sie co roku (np. pstrag wedzony w chrzanie, tatar z matyjasow z limonkami i czerownym pieprzem, sledzie w kopekowej zalewie)
    4. Gefilte fish, czyli karp po zydowsku (pozbawiony osci, w galarecie bez zelatyny)

    Zupa
    5. Barszcz z uszkami

    Przystawka ciepla:
    6. Pierogi wigilijne

    Danie glowne
    7. ryba + ziemniaki + kapusta wigilijna
    8. karp w panierce (dla przywiazanych do karpia)

    Desery
    9. Kutia
    10. Makowki
    11. Kompot wigilijny

    Oplatek i z latwoscia mamy 12 potraw ;)

    Poza tym na stole sa:
    -pieczywo
    -wino
    -woda

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka