Lukier - jak zrobić

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

    Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :)
    Poradźcie.
    • 10.12.12, 18:42 Odpowiedz
      Biały lukier: 1 białko - 1 szklanka cukru pudru. Ja robię mikserem. Ilość cukru może się zmienić w zależności od wielkości jajka. Lukier powinien spływać z łyżeczki. Do robienia jednak konturów wzorków lukier powinien być gęstszy. Sam dzisiaj próbowałem robić ten lukier i różne wzorki.
      Polecam tą stronę gdzie jest "FOTO kurs lukrowania pierników" namiotle.pl/date/2012/11/
      • 12.12.12, 08:06 Odpowiedz
        ja robie z surowego białka od lat i nic nikomu jeszcze sie nie stało, oczywiście przed rozbiciem sparzam jajko wrzątkiem. proporcje mam takie: na jedno białko 10 dkg cukru pudru ubijam mikserem na gęsta masę i od razu wyciskam wzorki. Ciastka z takim lukrem jemy nawet po 3-4 tygodniach.
    • 11.12.12, 09:41 Odpowiedz
      Ucieram cukier puder z niewielką ilością gorącej wody i kilkoma kroplami cytryny. Uwaga: wodę należy dawać stopniowo.
      • IP: *.internetdsl.tpnet.pl

        Gość: ona 11.12.12, 10:58 Odpowiedz
        I nadaje się ten lukier do "wzorków" na pierniczkach? jest biały? czy "szklisty"?
        • 12.12.12, 20:31 Odpowiedz
          Lukier na bazie cukru pudru i gorącej wody to zwyczajny lukier. My w szkole na pracowni gastronomicznej taki robiliśmy do pierniczków. Braliśmy na łyżeczkę trochę lukru, polewaliśmy nim pierniczek, takie esy floresy robiliśmy i potem maczaliśmy w posypce, albo w wiórkach kokosowych. Do robienia jakiś wzorów, konturów, kropek itp. na pierniczkach to używa się właśnie lukru na bazie cukru pudru i białka.
        • 13.12.12, 09:25 Odpowiedz
          Tak pół na pół, zależy od ilości wody. Co do wzorków, trudno powiedzieć, tali lukier szybko zastyga, więc trzeba się śpieszyć. Mi wzorki wychodzą awangardowe:)

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj



Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.