Dodaj do ulubionych

Upiekłabym karpia.

13.12.12, 10:26
Tak mnie naszło - lubię karpia, smażonego nie chcę, bo strasznie ciężkostrawny co przy innych potrawach wigilijnych będzie już problemem. Ale nie umiem. Chciałabym żeby był lekko rumiany, w małych kawałkach i oczywiście pyszny.
Czy ktoś mógłby podać BARDZO łopatologiczny przepis (włączając w to jakiego karpia - płaty, dzwonka itp. trzeba kupić, temperaturę piekarnika, przykrywanie-lub-nie, czas pieczenia)?
Bardzo dziękuję z góry.
Edytor zaawansowany
  • marynarkawpaski 13.12.12, 10:31
    W moim domu rodzinnym karp zawsze jest pieczony. Mama robi go w najprostszy sposób - blachę polewa oliwą, na to kładzie dzwonka karpia doprawione solą i pieprzem, delikatnie skrapia rybę oliwą i wkłada do piekarnika nagrzanego do 200*. Piecze do momentu, aż karp jest rumiany. Bez folii, przykrywek i innych takich :)
  • murwa.kac 13.12.12, 10:33
    ja pieke calego karpia.
    kupuje rano w wigilie.
    obkladam na folii aluminiowej plastrami cytryny i cebuli (kilka do srodka karpia tez wkladam), zawijam folie i zostawiam w lodowce/na balkonie na kilka godzin.
    przed wigilia wyciagam, wyrzucam plastry, myje. nacieram na zwenatrz i wewnatrz sola, do srodka wkladam ze dwa plastry cebuli, cytryny, peczek natki pietruszki i kilka wiorkow masla. ukladam w naczyniu zaroodpornym na kolejnych plastrach cebuli i cytryny, obkladam tez nimi na gorze. i troche wiorkow masla.
    pieke pod folia ok 30 - 40 min. po tym czasie folie zdejmuje i dopiekam jeszcze z 15 min.
  • billy.the.kid 13.12.12, 11:28
    karp faszerowany.
    w całosci, jako farsz swietne pieczarki.
    rumiany to on raczej nie będzie.
    polać sosikiem takim mąka z smietaną doprawiona.
    rozpływa się w buziaku.
    --
    rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
  • Gość: mw IP: 92.60.132.* 13.12.12, 14:53
    już podawałam roku temu ale co mi tam napisze raz jeszcze: filety z karpia kładziesz na blaszce, solisz, posypujesz czosnkiem ( posiekany lub "wylazły" z praski) następnie na to ścierasz masło ( ale nie żadne ramy czy inne masmixy - tylko dobre wysoko- gatunkowe masło), na wierzch sypiesz płatki migdałowe; do piekarnika, uważać żeby nie spalić płatków migdałowych; rewelka!
  • nisar 13.12.12, 15:35
    Ale na jaką temperaturę i na ile czasu do tego piekarnika?
  • Gość: mw IP: 92.60.132.* 13.12.12, 15:47
    150 stopni to maks, i jakieś 30 min, ale obserwować koniecznie czy się nie palą płatki;
  • marzeka1 13.12.12, 16:57
    Od lat piekę karpia w piekarniku, nie smażę żadnej ryby- wcześniej kupuję filety z karpia, dzielę na kawałki, mąż przyprawia (sól, pieprz, przyprawa do ryb , cytryna), wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową, na początku przykrywam też folią z góry, by się zbyt szybko nie spiekło; piekę na termoobiegu, 150-180 stopni; ok. 50 min., ostatnie pół godziny zdejmuję z góry folię.
  • annjen 13.12.12, 20:37
    rok temu zrobiłam i od tej pory to mój ulubiony karp:)
  • Gość: mw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 07:46
    bardzo się cieszę :) też za nim przepadam.....
  • doral2 13.12.12, 21:00
    przprawiasz karpia wedle uznania, kładziesz na natłuszczonej kratce i pieczesz w temperaturze jak wyżej podano.
    folia nie jest konieczna.

    a jak będziesz miała okazję, to skuś się na wędzonego karpia.
    poezja, mówię ci :)
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • billy.the.kid 15.12.12, 08:43
    wędzony kaprpi o 23,5 długości wyprzedza halibuty i inne badziewie.
    --
    rzecz się dzieje w POLSCE- czyli NIGDZIE.
  • eurytka 15.12.12, 09:02
    A czy można by było na te blachę, dołożyć jeszcze obok kawałków z karpia,
    kawałki łososia i pstrąga?

  • Gość: mw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 11:59
    jeśli to pytanie do mnie - to owszem - robię te wersje migdałową również z innymi rybami ( ale nigdy nie piekłam kilku razem, choć myślę że im nie zaszkodzi:)
  • e-ness 15.12.12, 12:15
    Prosto i bez roboty:)
    Karpia w całości ( ja dzielę na dzwonka co by pózniej z nim nie walczyc) posolić popieprzyć i wysmarować majonezem i do piekarnika na 30-40 min ( tu zależny od wielkości karpia) nagrzanego do 200st.
    Pycha:)
    --
    Dobry stanik to podstawa Secret Hills
    Ona - lipiec 2007
    On - luty 2009
    Ono - luty 2013

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka