Dodaj do ulubionych

kolejny makaron (z anchois)

12.07.04, 10:45
Dla wszystkich przedkładających smak tych rybeniek nad inne specyjały (przy okazji - moja prywatna krucjata; produkt sprzedawany pod nazwą koreczki helskie ma sie tak do anchois, jak nasturcja do kaparów)


Linguine z anchois, oliwkami i kaparami
Ilość porcji: 4
Składniki:
50 dag linguine
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
2 szt. pomidorów -- bardzo dojrzałe. Obrane i posiekane
1/2 kubka czarne oliwki
1/4 kubka zielone oliwki
1/4 kubka białe wytrawne wino
3 łyżki bazylii -- świeżej. Opcjonalnie może być natka
90 g anchois -- osączone i posiekane

1. Ugotować makaron
2. W czasie gdy będzie się gotował rozgrzać oliwą na patelni. Smażyć wyciśnięty czosnek ok. 1 min. Dodac pomidory, kapary i oliwki i przesmażyć jeszcze ok. 2 min.
3. Dodać wino, bazylię i świeżo zmielony pieprz. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 min. Zdjąć z ognia dodać anchois.
4. Dokładnie wymieszać z makaronem. Opcjonalnie posypać parmezanem.

--
"Gdybyś wiedział, że wylądujesz na bezludnej wyspie, wybierz Polaka na swojego kompana, a nigdy nie będziesz głodny."
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka