Dodaj do ulubionych

Co pieczecie na święta?

19.12.12, 11:32
Poza tradycyjnym sernikiem i makowcem oczywiście :-)
Jakie ciasta jeszcze się u was pojawią?
Edytor zaawansowany
  • ruda.ja 19.12.12, 11:47
    Oprócz sernika tradycyjnego (bez spodu z polewą czekoladową) i strucli makowej jeszcze keks i tort makowy oraz ciasteczka imbirowe i korzenne - dwa ostatnie już upieczone i schowane ;)
    --
    Stowarzyszenie Pomocy Osobom z Zaburzeniami Rozwoju w Gdańsku
  • adwarp 19.12.12, 11:57
    piernik obowiązkowo:)
  • annjen 19.12.12, 12:30
    Poza sernikiem z chałwą - pijaną śliwkę, tort bezowy z kremem orzechowym (świąteczne urodziny brata), kruche orzeszki z nadzieniami z marcepana, masy kajmakowej i czekoladowym.
  • lashqueen 19.12.12, 12:35
    Eh polski sernik, najlepszy na świecie. Włoskie ciasta nie umywają się w ogóle do polskich. Będę musiała się zadowolić panettone. Nic specjalnego, chociaż ostanio widuję też w Polsce coraz częściej się je robi. Nie dlatego, że smaczniejszy, że lepszy, ale dlatego, że włoski. Chcą się popisywać, że jedzą tak jak Włoch. A ja sobie potęsknię w tym roku za polskim sernikiem i makowcem w tym roku.
    --
    Italia od kuchni
  • baba-baba 19.12.12, 14:43
    Oprócz sernika i makowca to nic.Nie odbija mi na święta.Właściwie zastanawiam się czy nie zrobię serniko-makowca,dwa w jednym.
  • mlekozsiadle 20.12.12, 13:51
    Zaraz tam się chcą popisywać, może po prostu lubią?
  • lashqueen 20.12.12, 14:27
    Wątpię, robią/kupują, bo włoskie. Gdyby nie wiedzieli, że takie coś jest we Włoszech, że tak fajnie dźwięcznie się nazywa i nietypowo wygląda (jak żaden polski wypiek), to gdybyś zaproponował im upiec na boże narodzenie drodzdżowe z rodzynkami, to by cię wyśmiali. No ale skoro Włoch tak je to to musi być super ;) Nieważne, że w towarzystwie bigosu i żuru hi hi.
    --
    Italia od kuchni
  • lashqueen 20.12.12, 14:31
    A handlowcy wyczaili zysk i sprowadzają panettone z Włoch po dokładnie takiej samej cenie po przeliczeniu i się śmieją :D Te gotowce to są strasznie sztuczne zresztą. Najlepsze są robione na ostatnią chwilę przez fachowe cukiernie (artigianali), no i kosztują krocie.
    --
    Italia od kuchni
  • real.avalanche 22.12.12, 11:39
    Bzdura. Kupuję bo lubię i jest inne od polskiego drożdżowego, przynajmniej takiego robionego w mojej rodzinie. I nie zagryzam nim bigosu, żuru, ani barszczu, tylko jem w towarzystwie pierniczków, sernika i torciku orzechowego (to tak wracając do tematu wątku).
  • default 19.12.12, 12:40
    Makowiec drożdżowy zawijany, strucla drożdżowa z bakaliami i... mazurek fistaszkowy :) Wiem, brzmi głupio, ale ten mazurek jest w sumie mało "mazurkowy", a ponieważ jest bardzo smaczny i lubiany przez nas, to zatytułuję go "kruche ciasto z fistaszkami" i stanie się ciastem bożonarodzeniowym :) W sumie orzechy jak najbardziej pasują do tych świąt.
  • marynarkawpaski 19.12.12, 12:45
    Piernik staropolski, domino, struclę drożdżową z nadzieniem orzechowym, orzeszki, whoopie pies z masą słodową. Makowca i sernika u mnie nie będzie. Będą za to makówki :D
  • marghe_72 19.12.12, 13:02
    makowiec i sernik pieką teściowie i szwagierka
    ja ide w ciasteczka - na bank będę Cranberry Noelki , może bezy
    no coś a' la kutia zrobię
    --
    miszmasz-marghe.blogspot.com/
    i
    malutki-kuchcik.blogspot.com/
  • kuchniazone 19.12.12, 15:23
    tort makowy i torcik orzechowy Kuronia

    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • hester83 19.12.12, 15:29
    u mnie w tym roku tylko strucla z makiem i tarta makowa z kremem pomarańczowym
    --
    www.kulinarnawyspa.pl
  • mim_maior 19.12.12, 18:10
    Ja tort piernikowy z kremem z nutelli i czekoladową polewą oraz pierniczki. Będą piernikowe święta.
    --
    Robótki warmińskie i niewarmińskie
  • buka007 19.12.12, 19:04
    zrobie tiramisu, nie dlatego, zeby pokazac, ze jem jak wloch, a dlatego, ze dobre i wszystkikm smakuje bardziej niz sernik.
  • aqua48 19.12.12, 19:51
    Gęś i kulebiak z kapustą.
  • vandikia 19.12.12, 20:43
    isiso napisała:

    > Jakie ciasta jeszcze się u was pojawią?

    aqua48 napisała:

    > Gęś i kulebiak z kapustą.

    hm to jakieś nowości na rynku cukierniczym? :P
  • squirk 19.12.12, 21:03
    Pytanie odbieram jako bardziej ogólne, też nie piekę niczego słodkiego na wolne dni, będzie za to kaczka, steki i jeszcze_nie_wiem_co z ośmiornicy :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • vandikia 19.12.12, 21:40
    a czemu, skoro mowa o ciastach? :)
  • aqua48 19.12.12, 22:29
    vandikia napisała:

    > a czemu, skoro mowa o ciastach? :)

    Kulebiak nie jest ciastem? A tak poważnie to już nie mogę patrzeć na wszelkie słodkości. A jeszcze się Święta nie zaczęły..
  • vandikia 20.12.12, 08:23
    A w sumie to nie wiem jak kulebiak zakwalifikować ale chyba jednak nie jako ciasto :)
    Ja normalnie niespecjalnie lubię i jem słodycze, więc nie przeszkadzają mi i mam ochotę zaszaleć na Święta ;)
  • squirk 19.12.12, 23:03
    Ale pytanie to "Co pieczenie na święta?" - co ma zrobić ktoś, kto ma ochotę spontanicznie podzielić się swoim planem a ciast nie piecze? Bo ja omiotłam wzrokiem resztę postu i dpowiedziałam tylko na pytanie tytułowe :-)
    Noo, mąż pisnął, że może bym upiekła ciasto z coca-colą i drożdżówki z nadzieniem orzechowym, więc wezmę je pod uwagę :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • vandikia 20.12.12, 08:21
    aha :D
    drożdżówki z nadzieniem orzechowym hmm dobra żona z Ciebie :)
  • shorthair 19.12.12, 21:25
    strucla z makiem (tradycyjny makowiec)
    keks
    pierniczki
    torcik czekoladowo-migdałowy
    sernik z truskawkami
    snickers (orzechy włoskie, kajmak i czekolada)
  • Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.12, 22:37
    sernik i ciasto z wisniami, za makowcem nie przepadamy a piernika staropolskiego nie miałam czasu nastawic, niestety...
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.12, 08:13
    Tradycyjnymi świątecznymi ciastami są u nas:

    piernik (2 rodzaje, jeden dojrzewa surowy, drugi upieczony. Różnią się recepturą)
    keks
    makowiec
    ciasteczka kruche, różne, tak z 5 rodzajów
    tort Bodzi
    andrut śliwkowy

    ale nas jest 14 sztuk. A sernik jest obowiązkowy na Wielkanoc
  • zia86 20.12.12, 11:56
    Tort Bodzi? Czy to jest jakaś regionalna nazwa tortu, czy może przepis z GP? Zaintrygowała mnie ta nazwa. ;)
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 07:53
    Z GP. O taki
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,85255130,87944962.html
  • loola_kr 20.12.12, 08:49
    sernik i Dacquoise z masłem orzechowym i czekoladą. I bretońskie ciasteczka maślane (mam dużo żółtek do utylizacji).
  • ag.gu 20.12.12, 09:26
    loola_kr napisała:
    > sernik i Dacquoise z masłem orzechowym i czekoladą

    czy to może ten?
    www.kwestiasmaku.com/desery/torty/dacquoise_z_maslem_orzechowym/przepis.html
    Bo wygląda fantastycznie :)

    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...
  • loola_kr 20.12.12, 10:57
    tak :) właśnie ten będę robić.
    Mam nadzieje, że będzie smakował tak jak wygląda :)
  • mhr2 20.12.12, 09:42
    tylko makowiec bo cale swieta tutaj je sie Kerststol(Christstollen),

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • reniam_123 20.12.12, 12:04
    Wspomniane już makowiec i sernik, oprócz tego jeszcze składane ciastka z krówką i powidłami i chcę jeszcze zrobić Kukułkę z tego przepisu www.smaczny.pl/przepis,kukulka
    Pierwszy raz ją będę piekła, opinie są pochlebne.
  • zia86 20.12.12, 12:05
    Sernik królewski(z bezą i orzechami)
    Tartę marcepanową z konfiturą pomarańczową własnej roboty
    Szarlotkę(żadna okazja nie może się obejść bez szarlotki ;P)
    Tort czekoladowy
    Babeczki piernikowe, renifery
    3 rodzaje, albo więcej zobaczymy ciasteczek(cookies).
    Nie ma nic z maku, w sumie trochę dziwnie ale nie było już miejsca. :P
  • ach_dama_byc_z_kanady 21.12.12, 07:00
    ja to zawsze robie torty - makowy i orzechowy. a przynajmniej jeden.

    Minnie

    --
    Ach_Dama_Byc....
    aka Minniemouse
    aka Venus22
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 21.12.12, 08:48
    Ciekawe,u mnie w domu rodzinnym na swieta bylo ciasto drozdzowe:blachy samego,podluzne makowce i z powidlami.Jeszcze byl tort makowy.Jakos nigdy nie mielismy piernikow,nie wiem dlaczego.Ja w tym roku zrobie sernik,piernik w czekoladzie i makowiec.Kupie paj pekanowy(pecan pie) i mince pie-jak to przetlumaczyc? Swiateczne ciasteczka w zatrwazajacych ilosciach produkuja znajomi.
  • ach_dama_byc_z_kanady 21.12.12, 09:27
    mincemeat - - legumina z rodzynkow, migdalow,, jablek, skorki pomaranczowej,

    a ty robisz z orzechow pekanowych

    mince pie - babka z leguminy z rodzynkow, migdalow ...itd

    Minnie

    --
    Ach_Dama_Byc....
    aka Minniemouse
    aka Venus22
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 22.12.12, 07:26
    Dokladnie to mincemeat pie:ciasto jak na pie,a w srodku ta masa-legumina,do tego sos z alkoholem.Pycha.
  • mundek-z-krakowa 21.12.12, 09:44
    Rolada cytrusowa, klasyczne drożdżowe, dyniowe z kremem - to zależy od natchnienia.

    --
    Szanujesz zwierzęta? Więc przestań korzystać z usług woźniców i fiakrów. Odpuść sobie przejażdżki bryczkami, powozami, wozami i wszelkimi zaprzęgami konnymi. Nie popieraj wykorzystywania zwierząt.
  • re12nia 21.12.12, 09:47
    Tradycyjnie sernik Złota Rosa,strucla drożdżowa makowa i "Krówkę" z dużą ilością orzechów włoskich
  • Gość: maxi IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.12, 17:05
    A u mnie tradycyjnie od lat, sernik z polewą czekoladową,strucla makowa ,piernik i pierniczki.
  • 3.ndd 21.12.12, 19:06
    Ciasteczka podobne do pierniczków
    CIASTECZKA IMBROWO - MIODOWE
    4 szklanki mąki
    2 torebki proszku do pieczenia (razem 20 gr)
    2 torebki cukru waniliowego (razem 20 gr)
    1/2 szklanki cukru
    1/3 - 1/2 szklanki miodu (zależy jaką słodkość się chce)
    200 gr masła (temperatura pokojowa)
    2 jajka
    1 łyżką imbru
    2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki gożdzików
    Ilości przypraw to w/g smaku . można także dodać startej skórki pomarańczowej.

    Wszystko wyrobić w mikserze na jedną masę jak miękka plastelina.
    Częściami na stole z lekka posypanym mąką wykonać z masy wałki o średnicy 2 cm. Podzielić każdy wałek części 2 cm. Z każdego kawałka wykonać kulkę i spłaszczyć ją troszkę.
    Platę obłożyć pergamentem przeciw przylepianiu się ciasteczek . Kulki położyć na placie co 5 cm . Posmarować jajkiem.
    Piec w 180 st. C. do koloru lekko złotego (ok. 15 min.).
    Uważać aby spód ciasteczek się nie przypalił.
    POWODZENIA I SMACZNEGO !
  • roseanne 21.12.12, 20:59
    zadnego sernika
    makowca tez nie
    za to piernik obowiazkowy
    i ciasteczka
    sezamowe bezgluty dla mnie i maslane cukrowe dla reszty

    moze jeszcze brownies migdalowe z karobem
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • dvoicka 22.12.12, 14:19
    ja tylko piernik i pierniki (w zasadzie czekają już tylko na lukrowanie)
    resztę piecze mama i dwie ciocie.
    --
    Jaś 01.03.2007r.,
    Hania 05.12.2008r.,
    dzidziuś styczeń 2013

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka