Dodaj do ulubionych

Ryba molwa

06.01.13, 09:40
Kupowaliscie kiedys? Warta uwagi? Pierwszy raz widze ja w sklepie: w przepisach tez nigdy sie z nia nie spotkalam.
Edytor zaawansowany
  • ania_m66 06.01.13, 11:30
    a w jakim to jezyku ta molwa?
    moze chodzi o rybe ksiezycowa mole?
    de.wikipedia.org/wiki/Mondfisch
    --
    Gesslerowa w kosciele
  • linn_linn 06.01.13, 13:14
    Po polsku: pl.wikipedia.org/wiki/Molwa_pospolita
    Dorszowata.
  • 363636r 06.01.13, 11:37
    Systematycznie blisko dorsza, kulinarnie więc pewnie też, ale nie próbowałem.
    --
    BETTER MOTORHEAD THAN DEAD
  • mhr2 06.01.13, 11:46
    niestety to nic mi nie mowi,
    de.wikipedia.org/wiki/Leng
    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aka10 06.01.13, 12:17
    Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako, ze z niej przyrzadza sie tzw. lutfisk (suszona ryba lezy w roztworze sody i wapna gaszonego przez okolo dwa tygodnie). Tradycja siega XXV wieku.
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • ania_m66 06.01.13, 12:21
    aka10 napisała:

    > Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako, ze z niej przyrzadza sie tzw. lut
    > fisk (suszona ryba lezy w roztworze sody i wapna gaszonego przez okolo dwa tygo
    > dnie). Tradycja siega XXV wieku.

    ??? WTF?


    --
    Gesslerowa w kosciele
  • aka10 06.01.13, 12:27
    :-) Oczywiscie o jeden X za duzo.
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • ania_m66 06.01.13, 12:30
    ufff, juz myslalam, ze macie zagiecie czasoprzestrzeni :D
    --
    Gesslerowa w kosciele
  • mhr2 06.01.13, 12:50
    aka10 napisała:

    > Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako,

    mozesz podac jakies zrodlo na ten temat, bo wiki milczy?

    --
    "Es liegt in der Natur des Menschen vernünftig zu denken und unvernünftig zu handeln."
  • aka10 06.01.13, 13:20
    mhr2 napisała:

    > aka10 napisała:
    >
    > > Ryba bardzo znana w Szwecji i Norwegii, jako,
    >
    > mozesz podac jakies zrodlo na ten temat, bo wiki milczy?
    >
    Prosze bardzo:
    sv.wikipedia.org/wiki/Lutfisk
    Po polsku niestety nie ma.
    Molwa po szwedzku nazywa sie långa.

    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • squirk 06.01.13, 17:07
    Po polsku i angielsku można poczytać wyszukując "lutefisk".

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • linn_linn 06.01.13, 13:20
    Wlasnie w sklepie widze ja w soli, na tackach.
    Nazwy: molva, molva molva, pewnie inne tez.
    Poklikalam troche i podobno bywa sprzedawana jako "baccalà" / ta kosztuje chyba 2 razy drozej /. Ja widze w supemarkecie pod jej wlasciwa nazwa, ale jakos mnie nie przekonuje. Byc moze nieslusznie. Kto wie...
  • aka10 06.01.13, 13:33
    Linn, mnie tez nie przekonuje, szczegolnie jak swego czasu sama zastanawialam sie, dlaczego wlasnie "långa" (molwa) uzywana jest do przyrzadzania "lutfisk". Sama nie jadlam jej pod zadna inna postacia, ale wielu znajomych, a nawet ich rodzice czy dziadkowie twierdzili, ze molwa nie jest ryba specjalnie smaczna, ani droga, stad robi sie z niej "lutfisk", ktory juz prawie w ogole nie ma smaku ani konsystencji ryby. W zasadzie nie ma smaku w ogole;-) Smak ma sos, z ktorym sie ta rybe je.
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 06.01.13, 14:49
    Ja nie kupilam glownie dlatego, ze mialam juz wpadke z panga / wina moja: nie doczytalam w pospiechu szczegolow etykiety /. Jutro podam cene: byla raczej niska. Tu jednak widze, ze podobno ryba jest ceniona w Skandynawii, a cena wiecej niz wysoka:
    www.laboutiquedelgusto.it/prodotti_dettagli.asp?prodotto=Filetto_di_Ling_salato_kg.1,2_circa&id=363&idcategoria=6&idsottocategoria=
    / drozej niz baccalà /.
    Skoro jednak sprzedaja ja tez zamiast dorsza, droga byc nie moze. Raczej jej nie kupie: zbyt pogmatwana sprawa.
  • lashqueen 06.01.13, 16:40
    To trochę jak z tańszym rekinem, który udaje miecznika :), łatwo się naciąć, gdy kupuje się mrożonego w kawałkach. Najlepiej kupować świeżą rybę, wtedy widać z czym mamy do czynienia. Molvę widuję, ale nigdy nie zdarzyło mi się jej kupić.
    --
    Italia od kuchni
  • aka10 06.01.13, 17:03
    linn_linn napisała:

    Tu jednak widze, ze podobno ryba jest ceniona w Skandynawii, a cena wiecej n
    > iz wysoka:
    > www.laboutiquedelgusto.it/prodotti_dettagli.asp?prodotto=Filetto_di_Ling_salato_kg.1,2_circa&id=363&idcategoria=6&idsottocategoria=
    > / drozej niz baccalà /.
    > Skoro jednak sprzedaja ja tez zamiast dorsza, droga byc nie moze. Raczej jej ni
    > e kupie: zbyt pogmatwana sprawa.

    Linn! W Szwecji 1 kg "lutfisk" kosztuje 50 kr. To 5,50 euro. Filet z dorsza kosztuje 4 razy wiecej.

    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 07.01.13, 09:20
    No wlasnie... Tez mnie zdziwlo, ze taka ryba jest ceniona w Skandynawii. O cenie nie wspomne. We Wloszech dorsz jest tanszy niz w Szwecji / mrozony chyba 10-12 euro /, ale na pewno drozszy od molvy. W tym wypadku akurat supermarket jest w porzadku: nie podmienia i nie pisze dorsz.
  • aka10 07.01.13, 14:08
    Linn! Polecam Ci "hoki", Macruronus novaezelandiae (niebieski grenadier), Nasello o Merluzzo Azzurro. Najpopularniejsza nazwa we Wloszech to chyba wlasnie hoki. Biale, dobre mieso, podobne do dorsza, jednak duzo mniej pachnie ryba:-)
    --
    Powered by Aka.Creative Marketing S.A.
  • linn_linn 07.01.13, 14:55
    Nasello to morszczuk. Znam oczywiscie. Pozostale tez.
  • Gość: moskwiczanka IP: *.31.118.13.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.08.13, 22:44
    molwa to bardzo smaczna ba pyszna rybka. Spotkałam się z nią w Krynicy Morskiej. Jestem łodzianką i tu jej nie mogę kupić a rybka jest warta grzechu
  • mat_bo 07.01.13, 14:27
    Podobno do dorsza zbliżona, ale to ze słyszenia tylko wiem :)
  • Gość: nanino IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 10:59
    Kupiłam wczoraj świeży filet w Leclercu. Ryba delikatna i bardzo smaczna. Cena 46,99 zł za kilo.
  • linn_linn 15.02.13, 12:14
    To chyba bardzo drogo? Ja juz jej nie widze w sklepach: zniknela.
  • mhr2 15.02.13, 12:32
    mat_bo napisała:

    > Podobno do dorsza zbliżona,

    to jego rodzina,

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • Gość: Dorkafri IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.14, 16:15
    Ryba bardzo smaczna, jeszcze lepsza od dorsza. Mięsko bialutkie i nie jest sucha tak jak dorsz. Bardzo plecam!!!! Zajadamy się nią.
  • Gość: Zibi IP: 212.14.63.* 09.02.15, 12:02
    Doskonała ryba dorszowata, lepsza niż dorsz. Palce lizać!
  • Gość: Pawel Norwegia IP: *.bb.online.no 05.06.17, 16:18
    właśnie złowiłem dzisiaj ją myślałem na początku że to brosma no ale jednak nie ja myślę że ją upiekę w piekarniku ;)
  • Gość: Piotr5043 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.19, 16:27
    Kupiłem filet z Molwy bez skóry, po usmażeniu pełne rozczarowanie. Ryba bez smaku rozpadające się wodniste mieso.
    Od osób łowiacych w Norwegii słyszałem ze to dobra dorszowata ryba, może więc to co jest sprzedawane w polskich sklepach
    pod nazwą Molwa nie jest tą rybą.
  • mmagi 11.06.19, 13:18
    dorsz po rozmrozeniu też sie rozpada,własciwie kazda ryba:/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.