Dodaj do ulubionych

domowy kisiel?

IP: *.w82-125.abo.wanadoo.fr 14.07.04, 22:18
Mam ochote na kisiel, i zaraz sobie zrobie, z przedostatniej paczuszki (BTW,
jedna paczuszka winiar, druga oetkera, kazda na cztery porcje a w winarach 80
g proszku, w oetkerze-38. Frapujace...).
A czy ktos wie jak zrobic domowy kisielek? Sok, maka ziemniaczana , woda i
cukier? Czy moze jakos inaczej? I jakie proporcje?
Edytor zaawansowany
  • Gość: panna IP: *.light.csk.pl 15.07.04, 16:34
    1,5 szklanki soku owocowego
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier wg uznania
    sok z połowy cytryny

    sok zagotować z cukrem
    mąkę można rozrobić z 3/4 szklanki białego wina, albo wody
    powoli wlewać do gotującego się soku
    gotować do zgęstnienia
    zdjąc z ognia
    dodać sok z cytryny
  • karmilla 15.07.04, 16:55
    ja to robiłam jakoś tak: rozgniatałam jagody z cukrem (albo mieszałam
    wydrylowane wiśnie z cukrem), dolewalam trochę wody, zagotowywałam i dolewałam
    mąki ziemniaczanej rozrobionej z woda. Proporcji nie pamiętam, bo robiłam to ze
    stare książki kucharskiej mojej mamy. Ale kisiele kupne sie nie umywają...
  • Gość: cytryna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 17:00
    a ja robię tak:do szklanki kompotu dodaję 1 łyżeczkę mąki
    ziemniaczanej,mieszam,wlewam do rondelka,mieszając zagotowuję i gotowe.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka