Dodaj do ulubionych

Sernik na spodzie z biszkoptów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.13, 16:19
Chciałabym na imieniny upiec sernik na spodzie z mielonych biszkoptów (mam nadmiar). Podajcie jakiś sprawdzony przepis. Chodzi mi o taki tradycyjny wilgotny sernik bez owoców.
Edytor zaawansowany
  • ice_ice 30.01.13, 11:38
    A nie wiesz może, czemu tam zalecają użycie tylko świeżych żurawin? Mam wielką torbę suszonych i nie wiem, co z nimi z robić, już się ucieszyłam na widok przepisu;)
    --
    Wszystko, co dobre na tym świecie jest nielegalne, niemoralne, albo tuczy :)
  • Gość: solenizantka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 12:53

    Zamykam wątek ;) Sernik czeka w lodówce na gości. Wyszedł fantastyczny!!!
  • Gość: iga IP: 80.50.238.* 02.02.13, 16:58
    Jak w temacie.
    :)
  • ice_ice 02.02.13, 17:10
    Ktoś przede mną podał linka do świetnego sernika, miałam zamiar go jednak wykorzystać, niestety zanim zdążyłam go zapisać, jakiś moderator go wyciął, nie wiem, z jakiego powodu. Ech, te wojenki forumowe...
    --
    Wszystko, co dobre na tym świecie jest nielegalne, niemoralne, albo tuczy :)
  • Gość: solenizantka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.13, 10:55
    Nie robiłam z tego podanego wyzej.
    Znalazłam inny przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę :)
  • reniam_123 05.02.13, 16:14
    To podaj ten, z którego robiłaś :)
  • Gość: solenizantka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.13, 11:56
    Spód:
    - ok pół kostki masła
    - starte biszkopty
    - pół szklanki cukru.
    Masło rozpuścić w garnku, wsypać biszkopty (ilość na oko, mniej wiecej 20 dkg), i cukier (dałam normalny, a lepiej byłoby cukier puder). Było to dość sypkie. Blaszkę 25cmx25cm wyłożyłam papierem, uklepałam biszkopty dość solidnie i wstawiłam do lodówki.

    Masa serowa:
    - 1kg sera półtłustego w kostkach (zmieliłam),
    - 5 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
    - pół kostki miekkiego masła
    - 2 łyżki budyniu waniliowego
    - opakowanie cukru waniliowego
    - łyzeczka olejku waniliowego
    - szklanka cukru
    Żółtka ubić do białości z cukrem i cukrem waniliowym (dodawać stopniowo). Dodać twaróg (stopniowo), masło,mąkę i resztę skłądników (cały czas miksując). Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na spód z biszkoptów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 1h w 170stopniach. Ja wyłączyłam ok 10 min wcześniej i zostawiłam w piekarniku. Piekarnik uchyliłam po ok 2 h, odczekałam trochę i wyjęłam ciasto.
    Po wystudzeniu polać polewą czekoladową :)
    Sernik delikatnie popękał, ładnie urósł, a w smaku był genialny.
    Można dodać do niego rodzynek lub co kto lubi. Ja jednak wolę "czysty" sernik.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka