Dodaj do ulubionych

Pierwsze pierogi

31.01.13, 15:47
Czy bardzo trudno sie robi pierogi? Powoli rozwijam pasje kulinarna i dopiero wszystkiego sie ucze.

Jest pomysl, zeby w weekend zaprosic znajomych na obiad, maz proponuje, zebysmy zrobili pierogi, chociaz jeszcze nigdy nie robilismy. Czy jest duze ryzyko, ze cos nam bardzo nie wyjdzie? Slyszalam tylko rozne historie, ze robienie pierogow to bardzo trudna sztuka, nie chcialabym w ostatniej chwili musiec zamawiac pizzy na wynos :) Zawsze jest w takich sytuacjach troche stresujaco.

Czy ktos moglby mi podrzucic jakis prosty przepis na moje ulubione pierogi z miesem?
Edytor zaawansowany
  • wadera3 31.01.13, 15:51
    Zrób ciasto z przepisu Fettinii, pół kilo mąki, pól litra maślanki( uwaga na suchość mąki i gęstość maślanki), a farsz, jaki zechcesz, ja lubię najbardziej z mięsa mieszanego lub płucek, ale co kto lubi.

    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • novinka1 31.01.13, 16:02
    Tak tak, przepis Fettini najlepszy na świecie :D. A co do farszu, ja używam tych składników:

    kurczak albo inne gotowane mięso (z rosołu czyli kura+wołowina)
    włoszczyzna rosołowa (marchew, korzeń pietruszki, seler, por)
    sól, pieprz
    jajko
  • mary_an 31.01.13, 16:05
    A Fettini to ktos? Ma jakas strone internetowa? Czy to nazwa rodzaju pierogow? Nigdy nie slyszalam :)

    A farsz trzeba potem jakos zmielic? Jakiego urzadzenia kuchennego do tego bede potrzebowala? Mam raczej ubogo wyposazona kuchnie.
  • amused.to.death 31.01.13, 16:08
    proszę bardzo:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
    to jeden z 'top 3' w Galerii Potraw
    --
    kubańskie impresje
  • selica 31.01.13, 16:28
    amused.to.death napisała:

    > proszę bardzo:
    > fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50957103.html
    > to jeden z 'top 3' w Galerii Potraw

    A pozostałe dwa? :)

    --
    You can lead a shoe to water, but you can't make it drink.
  • amused.to.death 31.01.13, 16:34
    > A pozostałe dwa? :)

    ja użyjesz 'według ilości postów' (czy jakoś tak) to zobaczysz;)
    --
    kubańskie impresje
  • Gość: pies-li-kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 17:44
    Przepis Fetti jest tu na forum kultowy ale pasuje bardziej do pierogów na słodko (z serem czy owocami), bo maślanka powoduje i charakterystyczny posmak, i nadaje delikatności ciastu, a do mięsnych polecam tradycyjny:
    kg mąki pszennej
    2-3 jajka
    ok. 1 - 1,5 łyżki oleju (słonecznikowy, rzepakowy)
    ok. 1,5 szklanki gorącej wody
    łyżeczka soli.
    Zagnieć elastyczne ciasto (1 szklanka wody na pewno, reszta w zależności od tego, ile mąka wchłonie) zawiń w ściereczkę, odkrawaj po kawałku do rozwałkowania - nadziewaj farszem, dokładnie zlepiaj i wrzuć porcję do wrzątku.
    Farsz - ugotowane mięso zmielić, dodać przyprawy wg uznania, podsmażoną cebulkę, jajo (farsz będzie wilgotniejszy).
    Z uwag:
    1. dość pracochłonne i czasochłonne zajęcie dla osób nie mających wprawy w lepieniu;
    2. nie bawię się w wycinanie kółek, z prostokątów ciasta też wychodzą kształtne pierogi z falbanką:)

  • mary_an 31.01.13, 18:19
    Ojej to troche lipa z ta maszynka, bo nie mam czegos takiego i nawet nie wiem czy tutaj dostane. Nie mieszkam w Polsce tylko w kraju, w ktorym juz nikt nie gotuje, wiec nie wiem czy znaja cos takiego jak maszynka do miesa, ale podejrzewam, ze nie :/
    Mam blender, ale to raczej do rzeczy plynnych. A nie da sie jakos obejsc braku maszynki do miesa? Moge uzyc miesa mielonego, albo jakos drobno posiekac, albo znalezc jakies inne rozwiazanie?
  • Gość: Marek IP: *.unitymediagroup.de 31.01.13, 18:39
    Ja używam blendera - jak się do siekania warzyw nadaje, to do gotowanego mięsa też.
  • novinka1 31.01.13, 18:59
    Blender powinien dać radę - skoro "mieli" mięso surowe, to poradzi sobie z ugotowanym. tylko będzie pewnie większa papka ;)
  • bene_gesserit 31.01.13, 21:07
    Blender spokojnie przygotuje farsz, ale raczej miel w trybie 'pulse' i osobno mieso, osobno warzywa (mięso powinno być posiekane nieco grubiej, warzywa mogą być papkowate).

    Noi mozesz też przygotować jakiś inny farsz, bez uzycia miksera - np ze szpinakiem, czosnkiem i fetą.
    --
    cute but psycho. things even out
  • mary_an 01.02.13, 09:48
    Oooo dzieki za pomysl!! Wlasnie mi sie przypomnialo, ze w moje ulubione pierogi, ktore tylko mozna dostac w jednym miejscu w moim miescie w Polsce i to tez trzeba miec szczescie - to pierogi z pieczarkami i mozarella. Zawsze jak jade do Polski to zdajam ich cale kilogramy - moze uda mi sie cos takiego wyprodukowac :)

    Chyba jednak przeloze gosci na za 2 tygodnie, bo jakos nie wiem czy sobie poradze - najpierw chyba sprobuje "na sucho" a dopiero potem zaprosze znajomych.

    Bo gosciem ma byc Chinka, ktora juz jest starsza i bardzo doswiadczona kulinarnie. Pracowala kiedys w restauracji - gotuje wysmienicie. Ostatnio nas uczyla robic chinskie pierozki i byly to najlepsze pierozki jakie jadlam w zyciu - wiec glupio mi bedzie nakarmic ja jakims moim mocno nieudanym dzielem :)
  • bene_gesserit 01.02.13, 20:52
    No to poszalej i zrób jej kilka rodzajów pierogów - to może jej smakowac, noi na pewno będzie ciekawe. Jeśli macie tam kaszę gryczaną, możesz zrobić najpyszniejsze na swiecie pierogi z kaszą gryczaną (gotowana kasza, cebulka, ser biały, sporo pieprzu, opcjonalnie mięta).

    Nie mówiąc o ruskich - ruskie smakują wszystkim :)

    --
    cute but psycho. things even out
  • genova51 31.01.13, 19:11
    Wg tego przepisu robiłam zarówno z serem na słodko, wiśniami na słodko, ale też z kapustą i grzybami oraz uszka z kapustą i grzybami. Wszystkie były super!
  • wadera3 01.02.13, 18:11
    Gość portalu: pies-li-kot napisał(a):

    > Przepis Fetti jest tu na forum kultowy ale pasuje bardziej do pierogów na słodk
    > o (z serem czy owocami), bo maślanka powoduje i charakterystyczny posmak, i nad
    > aje delikatności ciastu,

    Pozwolę sobie się nie zgodzić, ja prawie nigdy nie robię pierogów na slodko, więc spokojnie mogę polecić maślankowe ciasto do pierogów każdych.
    --
    Z jednej strony trzeba się cieszyć, że SB już nie ma, ale niestety policja nie potrafiła przejąć tych metod. Tamci byli skuteczni

    Drobiu mówię stanowcze STOP!
  • doral2 31.01.13, 19:20
    zrób pierogi dwa dni przed imprezą.
    jak nie wyjdą, to trudno, zjecie pizzę.
    a jak wyjdą, to zamrozisz i ugotujesz tuż przed podaniem na stół :)
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 31.01.13, 21:14
    Czy trudno robi sie pierogi? Latwo jest zrobic ciasto i farsz. To na 99% ci sie uda. Farsz kosztujesz do upadlego az osiagniesz taki smak, jaki chcesz miec w srodku.

    Najtrudniejsze, bo czasochlone i pracochlonne jest... lepienie. Zanim nabierzesz wprawy, ten etap moze dac ci popalic. Poza tym, dla mnie problemem jest nuda intelektulana. Moze spece od pierogow podrzuca jak usprawnic ten etap, zeby szybko miec pierogi, ktore nie rozpadaja sie w czasie gotowania?

    Jest kilka technik lepienia:
    - prostez falbanka
    - dekoracyjnie zawijane
    - z grzebykiem
    - dekorowane widelcem
    Widzialam kiedys jeszcze "rogate", ale nie umiem znalezc takiego zdjecia
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 31.01.13, 21:20
    PS. Jak sie robi taka ladna falbanke-plisowanke?
    fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3296457,1,0,777,pierogi.html
  • bene_gesserit 04.02.13, 20:07
    Gość portalu: miu napisał(a):

    > PS. Jak sie robi taka ladna falbanke-plisowanke?
    > rel="nofollow">fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3296457,1,0,777,pierogi.html

    Taką foremką plastikową zamykaną; jest zresztą na zdjęciu z prawej strony.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: pies-li-kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.13, 22:54
    > Najtrudniejsze, bo czasochlone i pracochlonne jest... lepienie. Zanim nabierzes
    > z wprawy, ten etap moze dac ci popalic. Poza tym, dla mnie problemem jest nuda
    > intelektulana. Moze spece od pierogow podrzuca jak usprawnic ten etap, zeby sz
    > ybko miec pierogi, ktore nie rozpadaja sie w czasie gotowania?

    Wprawa? zdolności manualne? Ciasta nie muszę podsypywać mąka, jest odpowiednio elastyczne i wilgotne, łatwo się skleja - to tajemnica nie rozpadania się w trakcie gotowania. Od rodzaju farszu wiele zależy - mięsny jest zwarty, nakłada się go szybko i wygodnie w przeciwieństwie do np. jagód - sypkich, soczystych.
    Robię zwykle wg podanej klasyfikacji:) "dekoracyjnie zawijane" i naprawdę błyskawicznie ten etap mija:)
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 01.02.13, 19:35
    Umialabys opisac jak sie robi takie dekoracyjne zawijanie? One sa najladniejsze. Wygladaja bardzo "profi" ;)
  • Gość: pies-li-kot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.13, 23:09
    Znalazłam na youtube filmik pt. falbanka w pierogach i tam pokazany jest wyraźnie sposób lepienia, bo opisując kolejne czynności typu: ściśnięcie ciasta kciukiem i palcem wskazującym, podwinięcie zakładki w lewą stronę etc... chyba bym się zapętliła:)
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 02.02.13, 00:04
    Dzieki, mam :)
    www.youtube.com/watch?v=zxDbAneMpJ0
    Jak sie oglada, wydaje sie latwe ;) , a potem... bedzie pod gorke :P
  • annjen 01.02.13, 12:22
    przy lepieniu pierogów obowiązkowo mam włączone coś do oglądania, czasem program kulinarny w necie, jakiś film, który znam (by nie za bardzo angażował) albo coś do słuchania. audiobooki są idealne:)
    nawiasem mówiąc, umiejętność lepienia mi przyszła dość trudno (manualnie jestem słaba), do dziś błogosławię mamę, która zmuszała mnie jako nastolatkę do pomocy i nie poddała się, dopóki się nie nauczyłam:)
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 01.02.13, 19:38
    Tez tak robie, tzn. staram sie miec jakas "fonie" :)
  • aga_415 02.02.13, 00:10
    Dla osób które się uczą dopiero robić pierogi najprostsze będą pierożki ruskie. Każdy ma swój własny wypracowany sposób na dobre ciasto które będzie miękkie i elastyczne. Ja do mąki dodaję zawsze ciepłą wodę i ciasto wychodzi super. Co do wałkowania, to nie cierpię tego robić ale znalazłam i na to świetny sposób. Wyszkoliłam swojego 8 letniego synusia w wałkowaniu ciasta ( robi to wręcz idealnie), teraz już sama tego nie robię a dodatkowo mam towarzystwo w kuchni i czas na rozmowę z dzieckiem:)
    --
    Polecam hydraulika w Głubczycach
  • smutas13 02.02.13, 09:01
    aga_415 napisała:

    Każdy ma swój własny wypracowany sposób na dobre ciasto które będzie miękkie i
    elastyczne. Ja do mąki dodaję zawsze ciepłą wodę i ciasto wychodzi super.


    Robię podobnie. Dodaję także żółtko i trochę masła, które sprawia, że ciasto wałkuje się lekko.


    --
    ...bo gdy się trzyma fason, to się nawet spada z klasą - Piotr Bukartyk
  • Gość: Marek IP: *.unitymediagroup.de 02.02.13, 00:28
    Też nigdy nie robiłem pierogów, w zeszłym roku pierwszy raz, i za pierwszym razem zrobiłem ten błąd że dałem za dużo farszu - i część mi się rozleciała.

    Tak że trzeba uważać żeby były dobrze owinięte ciastem, żeby warstwa ciasta nie była przezroczysta w żadnym miejscu.
  • mhr2 02.02.13, 10:56
    mary_an napisała:

    > Jest pomysl, zeby w weekend zaprosic znajomych na obiad, maz proponuje, zebysmy
    > zrobili pierogi, chociaz jeszcze nigdy nie robilismy.

    to naprawde warto by sprubowac, od czego zaczac?poprostu od prostego ciasta z maki i jajka,
    albo maki, oleju i wody(oczywiscie jest wiele przepisow)tylko ze na tym mozesz wspaniale robic "falbanki"albo inne "wzory", co do nadzienia to robiac wieczor"pierorogowy"podalabym
    ich przynajmniej w 3trzech wersjach z dodatkiem 3ch sosow,

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • Gość: aaa IP: *.mobile.mycosmos.gr 04.02.13, 12:13
    Ciasto na pierogi gotowane

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.