Dodaj do ulubionych

ziarnisty (zwarzony?) sernik

02.04.13, 15:31
A właściwie dwa serniki, bo upiekłam jeden po drugim i obydwa miały taką dziwną strukturę, z wyczuwalnymi malutkimi grudkami. Twaróg był zmielony dwukrotnie, próbowałam go przed pieczeniem i wydawał się być odpowiednio gładki. Piekłam z przepisu na sernik tradycyjny z Moich Wypieków, wklejam przepis:
Składniki:
1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
200 g masła
250 g cukru (lub mniej)
4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 - 70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Co może być przyczyną tych grudek? Czy to wina sera czy ja coś nabroiłam?
Nie mam doświadczenia w pieczeniu serników, w kolejności czekają różne wersje do wypróbowania i aż się boję podejść do piekarnika...
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 02.04.13, 15:47
    Bardzo to dziwne, bo przepis wygląda ok.
    Stawiam na to, ze przyczyną było złe wymieszanie, fałszowany ser (o co przed swiętami nietrudno) albo kasza była jakaś lewa (w sensie za grubo mielona).

    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • nieskorzanka 02.04.13, 15:54
    Mnie to wygląda na zły ser, też tak miałam kiedyś, gdy kupiłam wiaderko sera w super-promocji.
    --
    Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

    www.garnek.pl/zuzanka
  • kicita 02.04.13, 16:32
    Dziękuję za porady. Kupię więc nowy ser, nową kaszę, a i na wszelki wypadek nową łyżkę do mieszania ;). A da się jakoś przed upieczeniem sernika ocenić, czy z serem wszystko w porządku? Teraz miałam Garwoliński i jakiś drugi. Nie spróbowałam, ale wyglądały normalnie.
  • jhbsk 02.04.13, 19:22
    Dziwne, bo garwoliński z reguły jest OK.
    Ja bym dała więcej jaj, zrezygnowała z proszku do pieczenia. Można dodać ugotowany ziemniak. Jeśli jest taka możliwość to warto rozrabiać serową masę w malakserze - wychodzi idealnie gładka.
    --
    --
    JS
  • bene_gesserit 02.04.13, 20:39
    Ja bym wywaliła kaszę, mąka ziemniaczana wystarczy (jeśli lubisz takie klimaty - wielu ludzi to lubi - możesz ją wymienić na taką ilość budyniu śmietankowego bez cukru).

    Ser musisz 'trafić'. Garwoliński rzeczywiście powinien być ok, może przed swiętami chcieli nadążyć za popytem i przesadzili z obniżeniem jakości? W każdym razie ser przed pieczeniem powinien być gładki, kremowy, słodki, tlusty i po prostu smaczny. Jesli jest kwasny i ma dziwną, mączną konsystencję, nadaje sie najwyżej na naleśniki.

    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • condor 02.04.13, 19:20
    Miałem podobny przypadek a winowajcą okazał się fałszowany ser. Pamiętasz nazwę producenta ? Dobrze jest wiedzieć czego nie kupować.
    --
    ekochlebek.blox.pl/html
  • Gość: pasqda IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 20:27
    Przepis nie tylko wygląda na dobry, ale jest dobry :) Nie dość, że najczęściej piekę ten sernik (bo rodzinie tak smakuje, że się tylko o ten dopominają), to w dodatku był to pierwszy sernik (i jeden z pierwszych wypieków) na jaki się odważyłam.
    Ser kupuję taki "z metra cięty", nie w kostkach i w żadnym wypadku nie wiaderkowy - raz się na taki skusiłam i to był jedyny raz, kiedy mi sernik nie wyszedł.
    A że przepis jest prosty, to chyba faktycznie winowajcą jest ser. A może za szybko dodawałaś kolejne składniki, zanim poprzednie się dobrze zmiksowały? Szczególnie masło z cukrem powinno się ładnie zmieszać, na puszystą masę. Chociaż tu już się nie upieram, że to może zawinić :)

    PS. Kiedy nie mam kaszy manny, dodaję po prostu łyżkę, dwie bułki tartej - chodzi o to, żeby wyciągnęły nadmiar wilgoci z sera.
  • blue.berry 03.04.13, 10:02
    ja również robię z tego przepisu i jeszcze na dodatek używam sera z wiaderka (bo jestem leniwa : ) z tym że tylko jednego producenta. i wychodzi naprawdę bardzo dobry. ważne jest aby bardzo dobrze zmiksować składniki, jak pisze pasqda, szczególnie masło z cukrem.
  • linn_linn 03.04.13, 09:16
    Ja robie z podobnego przepisu, w ktorym uzywam ricotty:
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,15020783,17010679,Re_sernik_polsko_wloski.html
    A jajek faktycznie jest wiecej: 8. Mysle jednak, ze zawinil ser.
    Tu jest troche rad doswiadczonej osoby o perfekcyjnym serniku:
    www.mojewypieki.com/post/jak-upiec----perfekcyjny-sernik
  • Gość: Fabian IP: *.bredband.comhem.se 03.04.13, 15:11
    Ja bym zlozyl pisminna skarge do prod. sera.
    Ciekawe czy dadza odpowiedz, ewentualnie przeprosiny.
    A poza nawiasem-tylko ser byl przyczyna tych grudek.
  • kicita 03.04.13, 15:37
    Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi. Jak ochłonę po świątecznych niepowodzeniach, to podejmę kolejne próby...
  • Gość: goreczka-a IP: *.doplaty.gov.pl 05.04.13, 12:05
    Jak sie zdaje podczas pieczenia napęcznała kasza manna i dlatego wyczuwalne były grudki. W zasadzie kasa dodawana jest po to aby sernik był zwarty. Ja osobiście ser miele raz, dodaje do niego masło, i wszystkie skłądniki jak w przepisie i wyrabiam wszystko ręcznie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka