Dodaj do ulubionych

panszkraut? ziemniaki z kapustą jak?

IP: *.ls.net.pl 24.07.04, 15:06
Jak mieszkałam na Sląsku jadłam pyszny mix ziemniaków z kapustą + boczek.
Może nie jest to danie letnie, to chciałabym uzyskać przepis na jego
wykonanie, bo mimo licznych ekperymentów nie wychodzi mi. Pozdrawiam
Edytor zaawansowany
  • nobullshit 24.07.04, 15:19
    Nie wiem, czy to to, ale może...

    800 g kiszonej kapusty
    1/8 litra rosołu wolowego (może być z kostki)
    1/8 litra soku jabłkowego
    2 goździki, 2 jagody jałowca
    1 duży strąk papryki
    100 g przerosnietego boczku
    500 g ziemniaków
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 lyżka masła
    2 łyżki posiekanej pietruszki

    1) kiszoną kapustę włożyc do garnka, dolać rosół, sok jabłowy, dodać goździki i
    jałowiec, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 min.

    2)pokrojony w kostkę boczek wysmażyć na petelni, dodać pokrojoną w paski
    paprykę, smażyć razem kilka minut.

    3)ziemniaki pokroić w cienkie plasterki

    4) kapustę wymieszać z boczkiem i papryką. Włożyć do żaroodpornego naczynia,
    obłożyć z wierzchu plastrami ziemniaków, posypać pietruszką, na koiec
    rozsmarować smietanę i obłożyć kawałeczkami masła

    5) zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do 220 stopni
  • Gość: 100 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.07.04, 16:20
    Nie jadłam tego wieki całe , ale pamiętam , że gotowane i sztamfowane:))))
    czyli tłuczone albo przeciśnięte przez praskę ziemniaki mieszało się z
    ugotowaną białą kapustą i doprawiało solą i przyprawą maggi w płynie. U nas w
    domu podawano do tego żeberka duszone . Sosu się nie zagęszczało mąką i
    zostawał taki smaczny tłuszczyk , którym się czasem dosmaczało te
    ziemniaczki .Pyszności to były :)))
  • kasia_de 24.07.04, 20:57
    dokładnie tak ;-) potwierdza to rodowita Ślązaczka ;-)ugotować ziemniaki,
    przecisnąć przez praskę, dodać gotowaną kapustę (z reguły białą ale jadłam i z
    kiszoną) doprawić maggi (moja babcia dodawała łyżkę smalcu lub stopiony boczek -
    o zgrozo!!! te kalorie ;-)) i wymieszać. Przy białej kapuście niektórzy dodają
    odrobinę octu. Do tego mięcho koniecznie w sosie... Aż mi się zachciało, nic że
    upał :-)) Smacznego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka