Dodaj do ulubionych

śnadanie we dwoje

IP: *.limes.com.pl 25.07.04, 07:55
Witam.

czy może mi ktoś polecić jakiś przepis na lekkie i smaczne śniadanko dla
ukochanej - mie ukrywam chce ja zaskoczyć :))

Z góry wielkie dzieki.
Edytor zaawansowany
  • egipcjanka15 25.07.04, 11:44
    Zrob omlet z ziolami i serem plesniowym w typu roquefort. Do tego salatka z
    pomidorow (moze bez cebulki ;-))
    Albo jaka sadzone na tostach (u mnie zawsze z pomidorowa salatka, ale to moje
    prywatne zboczenie - do zamzonych jajek pod jajakolwiek postacia musi byc
    pomidar, inaczej mi nie smakuje)
    Jesli masz dostep do dobrych, swiezych croissantow (trzeba by je nabyc z rana)
    to podaj je z lososiem wedzonym na salacie, posypanym siekanym koperkiem i
    skropionym cyrtyna. Croissant w tej kombinacji moze byc jescze posmarowany
    kremowym serkiem ziolowym.

    Powyzsze zestawy nie sa moze super lekkie, ale nie podasz przeciez na
    romantyczne sniadanie musli z mlekiem odtluszczonym ;-)
  • alanadab 25.07.04, 12:25
    Ha :0) no to sprzedam Ci Krzysiu przepis na coś, co mnie absolutnie zwaliło z
    nóg:
    To jest przepis na taki "tost francuski",
    - Chałkę kroisz na dość grube plastry (powinieneś mieć ok 3-4 na osobę)
    - obmaczasz z dwóch stron w roztrzepanym jajku z mlekiem (na 2 jajka jakieś 1/3
    szkl. mleka; może też być śmietanka kremowa, ale wtedy jest to tłuściejsze).
    Każdy plaster powinien się dobrze zmoczyć, ale nie rozmoczyć, każdy kolejny
    obmoczony plaster układasz na poprzednim (dzięki temu nie wyschną Ci)
    - smażysz na maśle (nie margarynie!!) na złoto każdy plaster z każdej strony,
    aby stał się chrupiący. Jeśli masz sporą patelnię (dobrą teflonową), zmieszczą
    Ci się po 3 plastry na raz. W ten sposób dwoma smażeniami załatwisz całe
    śniadanie. Jeśi po pierwszym smażeniu masło się za mocno zrumieni, wylej je,
    przetrzyj patelnię papierem kuchennym i włóż nowy kawałek masła.
    - Tak usmażone tosty układasz na dwóch obiadowych, dużych talerzach (tosty
    powinny nieco na siebie "zachodzić"), posypujesz je cynamonem, obok układasz po
    1 niedużej soczystej pomarańczy (w cienkiem skórce) pokrojonej w ósemki.
    - do tego OBOWIĄZKOWO podajesz syrop klonowy i cynamon (ja lubię dużo posypać)
    oraz do picia sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy.

    Śniadanie jest boskie, dość lekkie (choć z pewnością nie małokaloryczne)i
    robiące wrażenie.
    Jak się uda zrobić wrażenie - daj znać.
    Pozdrawiam i powodzenia
    Alana
  • nobullshit 25.07.04, 13:07
    Miałam zaproponować mniej wiecej to samo,
    więc tylko wtrącę moje trzy grosze.
    - zamiast chalki możesz użyć pieczywa tostowego
    - jak nie chcesz inwestować w syrop klonowy, może być miód, byle PŁYNNY
    - możesz tej zajrzeć do niedawnego wątl "śniadania do końca millenium", czy coś
    takiego - dziesiątki wersji tychże grzanek, omletów itp, po angielsku.

    Pamiętaj też, żeby ładnie do śniadania nakryć, serwetki, kwiatki,
    bo je się też oczami. Pzdr.
  • alanadab 25.07.04, 14:37
    Tosty francuskie w zaproponowanej wersji z pieczywem tostowym i miodem są
    znacząco różne w smaku. Tak bardzo,że moim zdaniem, nadają się jak najbardziej
    na smacznie śniadnie, ale nie takie, które rzeczywiście zrobi wrażenie.
    zestawienie słodkiego pieczywa drożdżowego (chałka), cynamonu, pomarańczy i
    syropu klonowego jest absolutnie bezbłędne. Jadałam już wiele różnych wersji i
    odmian zaproponowanej przeze mnie wersji (np. skończył mi się potwornie drogi
    syrop klonowy, więc był miód, ale wersja, którą podałam jest absolutnie
    najlepsza.
    Nadaje się na wykwintne, naprawdę niezapomniane śniadanie i nie powinna zdarzać
    się zbyt często, żeby nie spowszedniała.
    Pozdrawiam
    Alana
  • iwu 25.07.04, 13:23
    Witaj, Krzysiu,
    dwa lata temu przez całe dwa tygodnie urlopu nad morzem mój facet robił mi
    śniadania. To było super i chociaż nie jadam na śniadanie wędlin, to pokornie
    zjadałam to, co mi podał, bo dla mnie najważniejsze było to, że o mnie dba,
    stara się i mówi, że jeżeli ja robię mu śniadania przez większą część roku, to
    w czasie urlopu on mi się odwdzięczy. Najważniejszy jest sam gest.
    Przede wszystkim musisz wiedzieć co Ona lubi. Powiem Ci jak ja sobie wyobrażam
    takie idealne śniadanko. Na tacy kilka talerzyków z różnymi rzeczami do wyboru:
    ze dwa plasterki chudej szyneczki, żółty ser, w miseczce trochę konfitury, w
    innej mój ulubiony twarożek z pomidorem i świeżą bazylią. Świeże bułeczki albo
    inne pieczywo jakie Ona jada. Najlepiej już jej posmaruj, a Ona nałoży sobie
    to, na co będzie miała ochotę. Podaj jej też kawę albo herbatę - co woli - i
    jakiś sok. A może napiłaby się kakao? No i przede wszystkim to musi być ładnie
    podane - serwetki, może jakieś kwiatki. Takie śniadanie to klasyk, ale jestem
    przekonana, że Twoja dziewczyna bardzo się ucieszy, a i Tobie przygotowania nie
    zajmą całego przedpołudnia.
    Powodzenia. :-)
  • i.nes 25.07.04, 22:51
    > Przede wszystkim musisz wiedzieć co Ona lubi.

    O to, to! Ja na przykład jestem fanką kawy. Najpiękniejsze śniadanie dla mnie
    to: świeżo zmielona kawa, zaparzona na sposób grecki z cukrem, w tygielku +
    melon przecięty na pół i pozbawiony pestek + croissant z masełkiem. Wiem,
    wiem... nie jest to jakoś super oryginalne, ale jeśli weźmiemy pod uwagę moje
    wspomnienia z pierwszych wakacji z moim obecnym małżonkiem, to... o matko, jak
    było pięknie :)))))
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 25.07.04, 21:09
    Jako dodatek świetnie pasuje jakiś dobry/ciekawy dżem małosłodzonny i lekko
    płynny lub (lepiej) konfitura.
    Inna możliwość:
    www.kuchnia.serwisy.net/showarticle.php?id=479

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka