• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Pomysły na proste dania z piekarnika Dodaj do ulubionych

  • 09.05.13, 16:30
    Hej, podrzućcie proszę jakieś fajne proste najlepiej samoobsługowe ;-) pomysły na dania najlepiej z dodatkiem mięsa do piekarnika. Osobiście mam przerobione: piersi z kurczaka/indyka/kaczki, pałki kurczaka, schab, ryby. Ale czy np wszelkie zapiekanki z mięsem mielonym - czy muszę mielone mięso wcześniej podsmażyć na patelni? nie da się tego ominąć? nie zrobi się samo w piekarniku? np plastry ziemniaków z warzywami i mięsem mielonym... Chodzi mi o takie dania, że wkładam surowe składniki i piecze się samo, ewent. tylko przewracam, podlewam. Będę wdzięczna za podpowiedzi, pozdrawiam!


    --
    …moje dzieci moja siła...
    Zaawansowany formularz
    • 09.05.13, 16:53
      polecam przepisy jamie olivera na rozne rzeczy w torebce foliowej (samodzielnie zlozonej z folii aluminiowej)
      sama robilam tak kurczaka z bialym winem i porcini, marchewki i rybe z dodatkami.
      wkladasz wszystko surowe, szczelnie zamykasz, siup do piekarnika i dalej robi sie samo.
      --
      Gesslerowa w kosciele
      • 10.05.13, 09:08
        Jeśli chcesz wyjść poza cudowny świat Dżejmiego i poszukać przepisów wykorzystujących tę samą technikę, to zapodaj wujciowi G. frazę "en papillote" albo "al cartoccio".

        A jeśli leniuch ogarnia już absolutnie przemożny, to chyba są dostępnę na Twoim lokalnym rynku gotowce "siup do piekarnika na 20 minut", jakiś szeperds paj, lazania, pizza od doktora, czy kurczak w ziołach z podgotowanymi ziemniakami i gotowym sosem/glazurą w woreczku?

        Wszelkie tażyny i tanżyja obywają się bez etapu obsmażania mięsa. Hej, nawet mielić nie trzeba, ani do piekarnika wkładać. Można dusić na palniku.

        --
        Zamienię żonę na królestwo - najlepiej mieszczące się na małej tropikalnej wyspie, nieprzesadnie upstrzonej turystami.
        • 10.05.13, 13:10
          No nie takich zupełnych gotowców to ja nie chcę ;-) bez przesady, chciałabym sama "złożyć produkty" w całość, żeby uniknąć chemii, tylko chodzi mi o potrawy szybkie, samoobsługowe... Takie gotowce o których piszesz to do mikrofali lepsze, szkoda piekarnika ;-P


          --
          …moje dzieci moja siła...
          • 10.05.13, 16:37
            Zdaje mi sie, ze bardziej od pomyslow na proste dania, potrzebne sa Ci pomysly na uporzadkowanie kuchennego wysilku. Szybkie, samoobslugowe... Omlet to sa dwie minuty, ale nie powiedzialbym, ze sie zrobi sam. To sa dwie minuty potrzasania patelnia i trzepania widelcem. Z drugiej strony miesa duszone to sa samograje (pominawszy koniecznosc obrania i pokrojenia warzywnego wsadu, ale i na to wymyslono gotowe krajanki, albo duszeniny okrojone z tego jarzynowego luksusu - tylko mieso i przyprawy), ale to nie sa dwie minuty.

            A gotowce, o ktorych pisze, to takze luskusowe gotowce, takie z M&S. Swiezy kurczak, tylko przyprawiony, swieze warzywa, obrane i pokrojone, do tego wino w zestawie, czyli wszystko to, co Najdzele czyni domowa boginia.

            --
            IHAHAHA!!!
            • 11.05.13, 01:30
              Pomysły na uporządkowanie kuchennego wysiłku? możesz przybliżyć temat? Wiesz, mam dwójkę małych rozbrykanych, jeszcze nie przedszkolnych dzieci, które pochłaniają niewiarygodnie dużo czasu, więc dlatego kombinuję jak tu być jednocześnie boginią domowego ogniska serwując smaczny obiad i nie utyrać się przy tysiącu garnuszków, patelenek, garów i czego tam dusza zapragnie a jednocześnie jakoś wygospodarować czas na inną działalność.

              --
              …moje dzieci moja siła...
    • 10.05.13, 09:30
      Moje wczorajsze danie obiadowe: mielone mięso (wieprzowo-wołowe) w ilości 0,5 kg wymieszałam z łyżką musztardy dijon i dużą ilością przypraw - bazylia, oregano, suszona natka pietruszki, "pikantna mieszanka pieprzów", sól. Przypraw naprawdę sporo, żeby mięso było pikantne i wyraziste. Z masy utoczyłam wałeczki grubości mniej więcej dwóch palców, ułożylam na folii aluminiowej i piekłam w piekarniku ok. 15 minut w 260 - 280 st (funkcja grill). Do tego był sos tzatziki i frytki.
      (chyba coś podobnego ma też nazwę cevapcici, ale ponieważ nie znam tego dania osobiście, to nie będę się pod nie podszywać. Moje wałeczki to jedynie efekt jakiejś odległej inspiracji).
      • 10.05.13, 13:15
        Super, właśnie mielone mięso w piekarniku mnie interesuje. A nie dodawałaś rozbełtanego jajka?
        Dużą temperaturę ustawiłaś, u mnie max to 250... chyba też się upiecze..? :-) Ciekawe czy gdyby włożyć surowy makaron/ ziemniaki to upiekłoby się, pewnie ziemniaki trzeba by wcześniej włożyć, a mięso dołożyć później.


        --
        …moje dzieci moja siła...
        • 10.05.13, 13:54
          No właśnie bez jajka i bez bułki. W 250 też się na pewno upiecze, może troszkę dłużej to będzie trwało.
          Ziemniaki pieką się długo - z godzinę przynajmniej, chyba że włożysz podgotowane, tylko w celu opieczenia.
          Z makaronem (surowym ? suche kluski rozsypane na blasze ?? ) to nie wiem o co chodzi :)
        • 10.05.13, 16:30
          Ziemniaki jak najbardziej, tylko musza być w równych kawałkach (czyli kupując wybierasz takiej samej wielkości bulwy i kroisz je tak samo). Można kupić gotowe ziemniaki do piekarnika - wyszorowane i pokrojone. Przed pieczeniem pokrop je oliwą, dopraw (czosnek, sól, pieprz, rozmaryn - idealnie świeży, ale suszony tez jest ok, papryka itd itd) i wymieszaj, zeby się równo pokryły tłuszczem i przyprawami. Najlepiej piec na tej płaskiej blasze, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia (mniej zmywania, no i ziemniaki do nie nie przywrą, jak przywierają do folii aluminiowej). Piec wcześniej nagrzany, 40 min w 180C, w trakcie pieczenia zajrzyj do pieca parę razy i przemieszaj. Wszystkie inne warzywa też można upiec - zarówno korzeniowe - marchewka, seler, pasternak, pietruszka, ale też np kalafiory, brokuły czy szparagi. W angielskojęzycznej sieci mnóstwo pomysłow na podanie i doprawienie.

          Suchy makaron w piecu się nie upiecze :) - on potrzebuje wody. Jesli zmieszasz go z sosem pomidorowym, to owszem - upiecze sie, ale musi być nim szczelnie pokryty. Są w sieci przepisy na makarony z pieca - to bardzo smaczne dania. Oprócz tego lazania i canneloni (zwłaszcza canneloni, bo się szybko robi).


          --
          Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
        • 11.05.13, 01:38
          Tak, tak wiem że surowy makaron nie upiecze się w piekarniku ;-DDDD użyłam skrótu myślowego - myślałam o makronie do lasagne polanym sosem z całą resztą - wtedy się upiecze ;-)))
          Ziemniaki pieczone wychodzą pysznie z piekarnika, z reguły na jednej blaszce wstawiam ziemniaki (kroję na ósemki) a poziom wyżej piekę mięsa - więcej porcji żeby było np na 2-3dni.


          --
          …moje dzieci moja siła...
    • 10.05.13, 11:15
      Ten przepis sprawdziłam, zero pracy niemalże:
      gotowanie.onet.pl/przepisy/zeberka-w-glazurze,90812.html
      Pycha - tylko, że ja daję na tą porcje glazury 1,5 kg żeberek i duszę jednak dłuzej. Palce lizać - na proszony obiad wyciśnij samodzielnie sok, zamiast dżemu pomarańczowego dawałam też morelowy albo pomarańczowy z imbirem.
      --
      Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam ;)
      • 10.05.13, 13:20
        Dzięki za link. O żeberkach też właśnie myślałam, tylko brałam pod uwagę zamiast dżemu to miód ;-) O ile dłużej piekłaś i cały czas na jednej temp 200st, czy zmieniałaś temp?


        --
        …moje dzieci moja siła...
        • 10.05.13, 19:43
          Tak, zmniejszałam do 180 stopni
          --
          Purysto językowy! Piszę 60 słów na minutę i zdarzają mi się błędy. Rzeczowych nie popełniam ;)
    • 10.05.13, 15:43
      Najprostsze mięso w piekarniku to chyba nasze gołąbki, czyli można. Myślę że rodzina nie potruje się surowizną poprzekładaną warzywami jakimikolwiek, zalane wszystko sosem, może uprzednio zamarynowane/przyprawione odpowiednio, bo to tylko kwestia temperatury.
      Brązowienie mięsa na patelni daje dodatkowe walory smakowe, ale jak ci się nie chce, to rób po najmniejszej linii oporu, moim zdaniem wcale nie wyjdzie złe. Mielone z ziemniakami, bakłażanem , płatami lazaniii zwiniętymi w trombkie..fasolą...rózne moussaki, casoullety, bigosy :-)
      • 11.05.13, 01:59
        Czyli uważasz że np lasagna do której włożyłabym surowe nie obsmażane wcześniej mięso wyszłaby ok? bo przeglądałam net i wszędzie podają to obsmażanie, więc może ma to jakiś głębszy sens... podobnie przy ziemniaczanych zapiekankach z mielonym mięsem - też wszędzie sugerują podsmażenie mięsa.

        --
        …moje dzieci moja siła...
    • 10.05.13, 18:38
      Udka/ćwiartki/podudzia z kurczaka z warzywami i/lub owocami - ja daję ziemniaki, marchew w krążkach, cebule (dużo cebul) w ćwiartkach, do tego obrane jabłka. Do tego masę przypraw - obowiązkowo majeranek i tymianek, czasem ząbek czosnku.
      Zapiekanka ziemniaczana - krążki surowych ziemniaków przekładane warstwowo z krążkami kiełbasy i cebuli (każda warstwa ziemniaków osobno doprawiona przynajmniej solą i pieprzem).
      A z mięsa mielonego - pieczeń rzymska. Ja robię po prostu mięso jak na kotlety mielone (bułka, jajko, cebula, przyprawy, odrobina majonezu) i do tego układam obrane, ugotowane na twardo jajka.
      No i żeberka - mąż lubi "w sosie własnym, z kminkiem, ja wolę na słodko-pikantno - mój ulubiony przepis wg Krystyny Jandy (przepis wyczytałam w "Moja droga B.):
      [quote]
      Na prośbę zamieszczam mój przepis raz jeszcze:

      Bierze się żeberka, wieczorem - ( to dla precyzyjnych), możliwie jak najchudsze, naciera się je czosnkiem i smaruje grubo miodem, nie soli się ich , nie pieprzy, nic się z nimi poza tym nie robi, tylko wkłada się je do lodówki i tam sobie leżą a my mamy wolne. Następnego dnia wkładamy te żeberka co sobie leżały tak w lodówce jak długo chcemy, do naczynia żaroodpornego, czy czegokolwiek i umieszczamy je w piekarniku, rozgrzanym, albo nie, nie ważne, i dalej mamy wolne, bo one taraz sie wytapiją z tłuszczu i się sobie pieką, co jakiś czas je tyko polewamy tym co się z nich wytopi i tyle. Kiedy uznajemy że są dobre - należy spróbować, bo tyle czynników wpływa na długość pieczenia że nie warto tu podawać czasu, każdy musi sam sobie sam spróbować, no wiec kiedy uznamy ze już ....wwalamy do tego co się z nich wytopiło bulelkę ketchupu ( Tylko ...dobrego!) mieszamy, polewamy tym wymiesznym jeszcze trohę te zeberka i tyle , gotowe. Nie solimy, nie przyprawiamy niczym, nic, to ketchup jest z przyprawami. No i tyle.
      Krystyna Janda
      Właściciel
      [/quote]
      • 11.05.13, 01:48
        Pieczeń rzymską kiedyś zrobiłam ale muszę ją udoskonalić, bo primo - mąż nie przepada za jajkami; secundo za mało przypiekłam. Ale to fajny pomysł i robi się prosto zważywszy, że mam pod nosem sklep gdzie na moich oczach mogą mi zmielić dowolny kawałek mięsa - więc odpada mycie maszynki czego nie znoszę ;-)
        Przepis na żeberka Jandy super - najbardziej podoba mi się fragment - "tam sobie leżą a my mamy wolne" :-))) z wielką ochotą wypróbuję!


        --
        …moje dzieci moja siła...
        • 11.05.13, 10:15
          Możesz zrobić pieczeń rzymską bez jajka - tzn po prostu klops z pieca albo nadziać ją czymkolwiek (wyrazistym serem, fetą, warzywami).
          --
          dont hejt de pleja, hejt de gejm
          • 11.05.13, 13:15
            Może z parówkami zamiast jajek? Albo marchwią, brokułami czy czymś takim. Ostatecznie, jeśli tylko mąż nie lubi jajek, to upiecz z jajkami, a przy jedzeniu niech je sobie wyjmie i tobie odda :)
          • 11.05.13, 14:06
            feta to świetny pomysł, pasuje jak najbardziej :-)


            --
            …moje dzieci moja siła...
    • 11.05.13, 18:02
      Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem,wysypać połową szklanki ryżu,na to podsmażone udzćce kurcząt-przedtem posypane wegetą, 3marchewki potarte,plus cebula pokrojona w kostkę i 1 pietruszka potarta na tarce.Wymieszane i nałożone na mięso,na to resztę ryżu i zalane zimnym rosłem{może być z kostki} aby zakryło wszystko. Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika w 180 stopniach na 1,15 h. Obiad zrobiony i smaczny i zdrowy.Polecam.Moja rodzina bardzo lubi.
      • Gość: dorotkach IP: *.hsd1.il.comcast.net 12.05.13, 01:58
        Kotlety mielone z piekarnika.Zamiast smazyc i babrac kuchenke i stac przy tych kotletach,po prostu sie je piecze,a raczej same sie pieka.Robie ogromna ilosc i zamrazam w torebkach.
        Hamburgery tez mozna robic w piekarniku.
        Ostatnio czesto widuje na roznych stronach muffiny z miesa mielonego,przyozdobione "kremem" z tluczonych ziemniakow.
        • 13.05.13, 14:35
          A jak je robisz do piekarnika? Klasycznie, tzn mielone mięso, jajka, bułka, przyprawy, cebulka? Formujesz kotlety, układasz na blaszce i w jakiej temp pieczesz? Jak długo? Muszę koniecznie spróbować, bo wszyscy w domu lubimy mielone! :-)


          --
          …moje dzieci moja siła...
    • 24.05.13, 15:51

      Kurczak w pesto zapiekany z mozzarellą


      Składniki:

      300 g mięsa z piersi kurczaka

      100 g pesto

      200 g mozzarelli

      1 średni pomidor

      sól, pieprz

      listki świeżej bazylii

      Mięso pokrój na niewielkie sznycelki, lekko rozbij tłuczkiem, oprósz pieprzem i solą. Posmaruj je sosem pesto i zostaw na godzinę, następnie ułóż w naczyniu do zapiekania i ułóż na wierzchu plastry mozzarelli, a na to plastry pomidora. Zapiekaj przez 30-40 minut w 190 stopniach, podawaj ze świeżą bazylią, bagietką i białym winem.
    • Gość: ania IP: *.static.ip.netia.com.pl 01.06.15, 10:23
      Ja robię karkówkę
      Karkówkę solę i pierzę smaruję ketchupem na to surowe plastry cebuli na to surowe plasterki pieczarek solimy je pieprzymy i posypujemy bazylią na to ser żółty posmarowany z dwóch stron majonezem na to bazylia na 60 min do piekarnika piec w 170stopniahc
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.