Dodaj do ulubionych

Mąka na pizzę

29.05.13, 20:02
Czy na ciasto na pizzę lepiej użyć mąki pszennej 650 czy 450? Tylko takie znalazłam w sklepie, semoliny nie było. Gdzies czytałam, że dobra jest 550 i nie wiem w którą "stronę" pójść...
Edytor zaawansowany
  • bene_gesserit 29.05.13, 20:23
    W tym przypadku zasadniczo najbardziej liczy się nie typ, ale zawartość białka - do pizzy najlepsza jest mocna mąka, z dużą ilością mocnego glutenu. A standardowe wyroby polskich producentów (o ile w ogóle podawana jest ta informacja na opakowaniu) nie różnią sie dramatycznie, więc to raczej nie ma znaczenia, o ile nie masz specjalnej mąki (kiedyś Lubella robiła 'Specjalną do pizzy' z ok.12% białka, robiła też pełnoziarnistą z ponad 14%, są też specjalne mąki chlebowe w zdrowych żywnościach i Almie itd).


    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • loola_kr 29.05.13, 20:39
    dziekuje bardzo :)
    W sklepie była tylko 650, w domu zwykle mam 450. Kiedyś dostałam od koleżanki semoline ale sie juz skończyła...
  • Gość: anthonyb IP: 91.255.92.* 30.05.13, 01:16
    semolina to nie jest maka na pizze. to jest maka na makaron.
    lepiej uzyc te 650
    jesli masz to mozna ja zmieszac z manitoba
  • loola_kr 30.05.13, 12:27
    mam niestety tylko 650 i 450 (i kukurydzianą).
    Idę gnieść :). Następnym razem zaopatrzę się w odpowiednią mąkę a przynajmniej zbliżoną.
    Do tego zapomniałam kupić rukolę...
  • ag.gu 30.05.13, 08:37
    Jeśli to coś pomoże to w Tesco widziałam mąkę na pizzę obok mieszanek do wypieku chleba.
    --
    moją ulubioną sygnaturkę wykorzystuje już ktoś inny...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka